Ričardas JAKUTIS

Kas tai yra sapnai? Iš kur jie atkeliauja pas mus? Kas lemia jų siužetus ir pobūdį? Kodėl sapne toks stiprus realybės pojūtis? Kas nulemia pranašiškus sapnus? Kol kas niekas tiksliai negali to pasakyti. O ir visi šie klausimai tik retoriniai. Skirtingos mistikų kartos atsakinėjo į juos įvairiai, pateikė ne vieną hipotezę. Bet, deja, iki šiol neegzistuoja vieningo apibrėžimo visiems. Nes kaip paaiškinti tai, kas nepaaiškinama? Sapnai - vienas iš mįslingiausių žmogaus gyvenimo reiškinių. Ko gero, tiksliau būtų juos pavadinti paraleline realybe. Kaip aplink mus egzistuoja realus pasaulis, taip mumyse glūdi sapnų šalis.

Žmonės jau nuo senų senovės domėjosi sapnais. Mūšių išvakarėse senovės graikai, romėnai ir babiloniečiai ypač didelę reikšmę teikė sapnams. Biblijoje taip pat pilna sapnų aprašymų. XX a. psichoanalitikas Zigmundas Froidas pasakė, kad sapnai - „karališkasis kelias į pasąmonę“. Šiandieniniai fiziologai ir psichologai sapnų turinį bando susieti su žmogaus asmenine patirtimi. Jų nuomone, sapnuose atsispindi įsisąmoninti ir neįsisąmoninti procesai, turiniu susiję su išorinio pasaulio reiškiniais bei psichofiziologiniais žmogaus organizmo procesais, poreikiais ir pan. Didžiausios įtakos sapnų turiniui turi praeityje įvykę įvykiai, išgyvenimai ir pasąmonėje glūdinti informacija.

Užtikau tokį sapno apibrėžimą. Sapnas - vaizdinių, minčių ir jausmų visuma, patiriama miegant. Dažniausiai sapnavimas siejamas su REM (Rapid Eye Movement - angl., į lietuvių kalbą net sunku tai išversti, būtų - Tarsi miego metu). REM miego metu galvos smegenys yra ypač aktyvios, o akys po vokais labai greitai juda įvairiomis kryptimis. Tokio miego fazė kartojasi kas 90-100 minučių, 3-4 kartus per naktį ir, miego trukmei ilgėjant, fazės trukmė tampa vis ilgesne. Paskutinė REM miego fazė gali siekti 45 minutes.

Pasaulio mokslininkai, dirbantys sapnų išaiškinimo srityje, savo darbų bei tyrimų rezultatus pateikia įvairių hipotezių pavidalu, kadangi dėl sapno, kaip psichofiziologinio proceso, tyrimo specifikos labai sunku formuluoti tezes, kurias būtų galima patikrinti eksperimentiškai. Dažnai naują, ką tik išplėtotą teoriją paneigia koks nors pavyzdys, kurio ta teorija niekaip negali paaiškinti.

Šiuo metu egzistuoja dvi teorijos, kodėl mes sapnuojame: fiziologinė ir psichologinė.

Fiziologinės teorijos šalininkai teigia, kad mes sapnuojame tam, kad nuolat būtų dirginamos smegenų ląstelės. Tai turi vykti nuolat, kad užtikrinti normalią smegenų veiklą. Kai nemiegame, smegenis stimuliuoja tai, kas vyksta aplink mus - tai, ką sako draugai, ką rodo televizorius, ką skaitome, tai, ką pastebime kiekvieną sekundę. O kai užmiegame, smegenų jau neveikia išoriniai dirgikliai, bet ir tada galvos smegenys turi dirbti. 

Psichologinės teorijos šalininkai visą dėmesį teikia emocijoms ir mano, kad sapnai yra tiesiogiai susiję su visais išgyvenimais. Daugelį sapnų sukelia tai, kas vyksta mūsų pasąmonėje.

Sapnų tyrinėtojai aiškina, kad sapnų turinys yra sąlygojamas šių veiksnių: individo pasąmonėje sukauptos informacijos; individo organizme vykstančių fiziologinių procesų; sapnuojančiojo fizinės bei socialinės aplinkos; sapnuojančiojo psichikos bei fiziologinės būsenos.

Sapne mes aktyviai mąstome, apdorojame informaciją, netgi darome logiškas, pagrįstas išvadas. Michailas Lermontovas laisvalaikiu mėgo užsiiminėti matematika. Kartą, neišsprendęs uždavinio, nuėjo miegoti. Sapne jis regėjo nepažįstamą žmogų, kuris jam aiškiai pasakė uždavinio sprendimą. Pabudęs M. Lermontovas ne tik užrašė uždavinio sprendimą, bet ir nupiešė jį padiktavusio nepažįstamo vyriškio portretą. Po daugelio metų specialistai pripažino, kad M. Lermontovo piešinyje buvo pavaizduotas XVII a. gyvenęs logaritmų kūrėjas Džonas Nepertas. Poeto amžininkai tvirtino, kad jis nei apie Dž. Nepertą, nei apie jo darbus nieko nežinojo ir niekada jais nesidomėjo. Beje, Dž. Nepertas buvo airis. Yra žinoma, kad viena M. Lermontovo giminės šaka yra kilusi iš airio Georgo Lermonto, Airijos išeivio. Tad gal poetui per sapną padėjo protėvių dvasia?

Skaičiau, kad žmogaus smegenys jam miegant iš turimos informacijos gali atrinkti tinkamiausią variantą, kurio buvo įtemptai ieškota nemiegant. Tai gali būti ne tik kokio uždavinio sprendimas, bet ir ilgas kūrybinis tekstas, muzika, eilės. Pavyzdžiui, R. L. Stivensonas tvirtino, kad visas jo romanas „Daktaro Džekilo istorija“ jam prisisapnavo nuo pradžios iki pabaigos. A. Gribojedovas teigė savo pjesę „Vargas dėl proto“ irgi sukūręs per sapną. Sapne buvo padarytas ne vienas išradimas, gimė vertingi sumanymai ir planai.

Įdomu tai, kad pranašiški sapnai kartais siekia tolimą ateitį, o kartais įvykiai klostosi tuojau pat ar po kelių dienų, mėnesių. Kalbama, neva esąs užfiksuotas ir įdomus A. Hitlerio sapnas. Jam miegant karinėje slėptuvėje prisisapnavę, kad jį prislegia daugybė akmenų. Iš to siaubo jis šoko iš patalo ir akies mirksniu išlėkė iš slėptuvės, į kurią vos po sekundės trenkęs sviedinys. Visi slėptuvėje miegoję kariškiai žuvo.

Būsimam žymiam rusų aviatoriui I. Sikorskiui vaikystėje prisisapnavęs išraiškingas sapnas apie tolimą ateitį. Berniukas sapnavo, kad skrenda didžiuliu lėktuvu (nors jo vaikystėje lėktuvų dar nebuvo) ir mato save stovintį lėktuvo koridoriuje, kurio gale deganti lempa apšviečia kažkur vedančias duris. Lėktuvas lengvai supęsis. Šis iš tolimos vaikystės atklydęs sapnas po daugelio metų išradėjui pasikartojo realybėje. Per vieną pirmųjų skrydžių jis stovėjo lėktuvo koridoriuje, kurio gale degė lempa, apšviečianti piloto duris. Lėktuvas lengvai suposi.

Tiesa, jog būna, o ir ne retai, kad tai, ką susapnavote, išsipildo. Pranašiškus sapnus nėra paprasta išsiaiškinti. Pranašystė pranašystei nelygu. Užtikau išskirtas net penkias sapno pranašystės apraiškas: 1. Tiesioginė. Tai, ką susapnavote, išsipildys realybėje būtent taip, kaip regėjote sapne. 2. Atbulinė. Tai, ką susapnavote, išsipildys realybėje, tik viskas bus atvirkščiai. 3. Tariama. Tai, kas susapnuota, virtualiai įgyvendina dar neįgyvendintus planus, išpildo kokį nors troškimą, pavaizduoja vieną iš sprendimų. Sapnas tarsi surepetuoja tai, kas galėtų tapti realybe. 4. Įspėjamoji. Sapnas neša kokią nors žinią. Tokiu atveju dažniausiai šios žinios mintis užkoduota tam tikrų sapno vaizdinių, juos būtina iš simbolių kalbos iškoduoti. 5. Nemirtingumas. Jei mirusieji sapnuojami kaip gyvi, o jūs sapne tarsi nežinote, kad jų jau nėra tarp mūsų - tai tarsi patvirtinimas, kad gyvenimas yra amžinas ir tęsiasi po mirties, tik jau kitame pasaulyje.

Sako, sudėtingiausia išsiaiškinti pranašiško sapno simbolius. Žinovai nepataria naudotis tradiciniais sapnininkais, kiekvienas žmogus turi savą asociacijų sistemą, todėl viskas labai individualu.

Vis dėlto neverta pernelyg sureikšminti savo sapnų. Tikėkite jais, bet be fanatizmo. Šiaip ar taip, pranašiškas sapnas - tai dar ne nuosprendis, o tik galimybė, tikimybė, vienas iš ateities variantų. Juk gavę įspėjimą mes vis dar galime pakeisti savo likimą geresne linkme. Todėl kad ir ką bylotų sapnas, kaip viskas nutiks realybėje, priklauso tik nuo jūsų!

Dažnas ką susapnavęs, ryte bando išsiaiškinti, ką tas jo sapnas galėtų reikšti. Štai vienas populiarus sapnų portalas pateikia duomenis, jog 2010 metais sapno apie mirtį aiškinimas perskaitytas daugiau nei 13000 kartų, vestuves sapnavo 10500 lankytojų, dantis sapnuose skaudėjo 10100 skaitytojų, plaukų reikšme sapnininke domėjosi 8600 lankytojų, kraujo sapnininke ieškojo net 7300 kartų, gyvatė prisisapnavo 7200 lankytojų, vandenį sapne regėjo 6500 skaitytojų, lavonus - 6100 k., kūdikį - 6000 k., pinigus - 5300 k. Dažniausiai sapnuojami gyviai - žuvys, žiurkės, katės, grybai, vorai ir kirminai. Objektai - batai, lėktuvai, moterys, vyrai, bučiniai (bučiuotis), žiedai ir meilė.

Sapnų prasmę bandoma aiškinti nuo senų senovės ir įdomu, jog tie aiškinimai panašūs. Pavyzdžiui: sapne regėti žuvį - nėštumas, šeimos pagausėjimas; susapnuotas tarakonas - pinigai ir t. t. Tiesa, ispanai tarakonus kaip pinigų pranašus išgarbino net dainoje („Kukarača“).

Sapnų aiškinimui pasitarnavo holografijos atradimas. Hologramos ypatumas yra tas, kad, gavęs nors nedidelę dalelę kokio nors daikto, hologramą „skaitantis“ žmogus mato visą objektą, kuriam ta dalis priklausė. Žmogaus protas tam tikromis sąlygomis gali tapti savotiška antena ne tik į praeitį, bet ir ateitį, gauti informaciją iš bet kurio Visatos taško.

Prie sapnų aiškinimų prisideda ir psichologai. Jie paprastai stengiasi pažinti žmogaus charakterį, sužinoti svarbius gyvenimo įvykius, santykius su prisisapnavusiais žmonėmis. Kartais tie sapnai būna ryškus žmogaus mąstysenos, psichologinio nusiteikimo vieno ar kito žmogaus atžvilgiu padarinys. Tarkime, jei apie ką nors įtemptai blogai mąstome, vargu ar toks asmuo sapne gali pasirodyti teigiamas.

Fatalistai įsitikinę, kad ateitis yra iš anksto nulemta. Ir ne tik ji, bet ir sapnai apie ją. Futurologų nuomone, sapne žmogaus astralinė projekcija iš smalsumo „žvilgčioja“ į ateitį. O ji labai plati, tad žmogaus sąmonė joje klaidžioja kaip ir praeityje. Ribos sapne išdyla, ir mes atsiduriame tai praeityje, tai ateityje. Beje, ne tik savo, bet ir svetimoje.

Mokslininkai iš visų jėgų stengdamiesi paneigti tai, kas nesuprantama protu, sako: tiek daug miegančių, tad kas nors ir susapnuos tai, kas įvyks realybėje. Juk žmonės daug sapnuoja, bet geriausiai įsimena tai, kas išsipildo. O neišsipildžiusių sapnų paprastai neprisimena.

Amerikos indėnai pirmieji pamėgino sukelti gerus sapnus ir atsikratyti košmarų. Jie sugalvojo sapnų gaudykles, jų ir šiandien galima rasti muziejuose ir parduotuvėse, o kai kurie žmonės pasikabina ją savo automobiliuose kaip laimę nešantį ženklą.

Amerikos indėnams sapnai ypač reikšmingi. Pasakojimuose ir legendose gausu atsitikimų, kai sapnų košmarai išpranašavo nelaimę ar katastrofą. Pagal Amerikos indėnų tikėjimą, nakties oras kupinas gerų ir blogų sapnų, kurie bet kada gali pasiekti miegantįjį.

Sapnų gaudyklės pakabinamos virš miegojimo vietos ten, kur jas gali apšviesti pirmieji ryto saulės spinduliai. Anot Amerikos indėnų, tam tikri sapnai ir juose pasirodantys vaizdiniai skirti konkretiems žmonėms. Sapnų gaudyklė negali sutrukdyti šiems sapnams pasiekti tam tikrą žmogų. Jie visada praeis pro tinklą, o miegantysis būtinai regės jų simbolius ar prisimins perteiktą informaciją. Sapnų gaudyklė skirta apsaugoti nuo nakties ore skrajojančių blogų sapnų. Nesant sapnų gaudyklių, jie neva laisvai plaukioja, gali aplankyti ir išgąsdinti kiekvieną miegantįjį. Sapnų gaudyklės sugauna blogus sapnus ir juos sunaikina ankstyvo ryto saulės spinduliai. Sakoma, kad taip pagautas ir sunaikintas sapnas negali daugiau aplankyti žmonių, jis daugiau nebeskraido ore.

Sapnų gaudyklę galima pasidaryti pačiam. Tam reikia kokio nors lanko (medinio, plastmasinio…), kurį galima padaryti ir pačiam, pavyzdžiui, iš šakų. Lankas aptraukiamas tinkleliu, kurio viduryje prakerpama maža skylutė (gali būti ir didesnė, čia jau jūsų nuožiūra). Gražu jei gaudyklę papuošiame paukščių plunksnomis ar kokiais karoliukais.

Nors svarbiausia, ką besusapnuotume, likti optimistais. Susapnuota nelaimė gali prišaukti sėkmę! Jūs susapnavote barnį su sutuoktiniu. Nesijaudinkite. Tai gali reikšti, kad jūsų santykiai pereina į naują etapą, o jūs galite drąsiai pasikliauti savo žmogumi. Sutuoktinis sapne jus paliko? Tai dažniausiai reiškia kopimą karjeros laiptais arba netikėtus pinigus. Jei sapne sutuoktiniu tampa kitas žmogus - ruoškitės ilgai kelionei. Sapnas, kuriame sulaužėte ištikimybę, gali reikšti linksmą šventę, vakarėlį. O jei košmaruose regėjote dar ir uošvę ar anytą - galbūt giminėje laukia vestuvės arba krikštynos.

Susapnavote dideles finansines bėdas. Tokie sapnai dažniausiai sapnuojami prieš didesnius pirkinius. Kuo daugiau pinigų išleidote sapne - tuo daugiau uždirbsite realybėje. Jei susapnavote, kad neturite kišenėje nė skatiko - ruoškitės finansinių reikalų pagerėjimui. Prarasti pinigus sapne - realybėje sulaukti palikimo ar bent jau laimėti ginčą. Susapnavote, kad jus apvogė? Galite investuoti į verslą - sulauksite pelno. Jei sapne pinigus vogėte jūs - tai reiškia laimę santuokoje.

Susapnavote, kad užklupo liga. Galite nesiskubinti pas gydytoją - su pablogėjusia sveikata sapnas nesusijęs. Sapnai, kuriuose sergate, reiškia geras naujienas ir viltis. Sapne regėjote kruvinas rankas? Tai irgi geras ženklas - jei prieš tai sirgote, liga veikiai pasitrauks. O jei po tokio sapno nusipirktumėte loterijos bilietą, jis veikiausiai būtų laimingas. Susapnuoti gydytoją ar seselę - nusiteikite, kad jūsų svajonė greitai išsipildys. Dantų skausmas sapne reiškia, kad jus realiame gyvenime palaiko draugai, galvos skausmas - netrukus išspręsite sudėtingą problemą, gerklės ligos - laukia sėkmė versle. Jei susapnavote, kad esate prie mirties - jums pasiseks meilėje!

Susapnavote nemalonumus darbe. Tai reiškia, kad jūsų laukia sėkmė ir stulbinanti karjera. Jei sapnuojate ginčus su bendradarbiais - pasitikėsite savimi, atsiras proga įgyvendinti su darbu susijusį sumanymą. Nemalonios scenos su šefu - kaip tik šefas realybėje jus padrąsins, paskatins, palaikys. Jei sapne nesusitvarkote su savo pareigomis - vadinasi, realybėje itin efektyviai dirbate ir netgi pelnysite pagyrų.

Ir dar trumpai. Sapnuoti šiukšles - išsipildys slaptas troškimas; nerandate sapne bendros kalbos su vaikais - greitai atžalų sėkmė jus pradžiugins; stichija sugriovė jūsų namus - laukite svečių!

Sako, labiausiai pildosi sapnai, susapnuoti naktį iš ketvirtadienio į penktadienį. Žodžiu, prisiminkite, ką šią naktį sapnavote. Ypač pildosi sapnuoti apie 5 val. ryto. Tiesa, labai svarbios sapnų išsipildymui ir mėnulio fazės.

Poetai gražiai pastebi, jog mieguistas gyvenimo suvokimas yra tiesiog svajokliškas noras snūduriuoti su visa gamta. Lietuviui reikia, kad tik būtų „gražu“, jo troškimas - „diemedžiu žydėti“.

Senovės indai turėjo muziką atskiroms kūno dalims, senovės keltai žinojo, kad kiekviena kūno dalis turi savo atmintį, lietuviai sako, jog viską apsprendžia, ką atsimena ausys, akys ir kokius kvapus jauti. 

Iš Šekspyro dramos apie Cezarį įsiminė didysis valdovo klausimas: „Kodėl žmonės, net ir žinodami, kad kiekvieną akimirką gali ateiti mirtis, jos bijo?“ Jis sugalvojo, kaip atgaivinti numirėlius: egiptiečių vadinamąjį Kairo gėrimą maišydavo su jonažole. Prikeltieji turėjo padaryti vieną darbą: sutvarkyti tai, ką gyvendami sugadino. Nė vienas nepasitaisė. Atvirkščiai, tada, kai jų buvo labai daug, atėjo ir prilupo d

Į viršų