Liberalų sąjūdžio atstovas, Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Viktoras Strups (kairėje), socialdemokratas, meras Justinas Sartauskas ir Švietimo skyriaus vedėja Violeta Damskienė pristatė „išgimdytą“ uždaromų mokyklų sąrašą.
Vaido SIMANAUSKO nuotr.
 
 
 
Mykolas DEIKUS
Šiaulių valdžia paskelbė šešių uždaromų mokyklų pavadinimus. Antra tiek miesto mokyklų įvertinta neigiamai, ir jų likimas turėtų paaiškėti per ateinančius ketverius metus. 

Kurias mokyklas uždaryti, Savivaldybė sprendė pagal susigalvotus kriterijus. Vinimi į mokyklų karstą tapo netgi tai, kad pati Savivaldybė skyrė per mažai lėšų mokykloms išlaikyti.

Pasmerktos mokyklos

Vakar politinių Miesto tarybos frakcijų vadovams Šiaulių meras Justinas Sartauskas su Savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Violeta Damskiene pateikė Savivaldybėje sudarytos darbo grupės parengtą sprendimo projektą. Darbo grupei vadovavo liberalų sąjūdžio atstovas, Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Viktoras Strups, tačiau aktyviausiai reiškėsi meras J. Sartauskas. 

„Daug kur kalba, kad nėra viešumo, bet jo ir negali būti, kol nėra sprendimo projekto“, - savotišką požiūrį apie viešumą pristatė miesto galva. „Darbo grupė – solidi ir kompetentinga“, - gyrėsi darbo grupės pirmininkas V. Strups. O neilgai trukus ir V. Damskienė pristatė sprendimo projektą.

Sprendimo projekte skelbiama, kad nuo ateinančių metų rugsėjo 1-osios Aukštabalio pradinė mokykla prijungiama prie „Rasos“ progimnazijos, Dainų pradinė mokykla – prie Dainų progimnazijos, Dubijos pagrindinė mokykla – prie Salduvės progimnazijos. Nuo 2013-ųjų rugsėjo pirmosios Centro pradinė mokykla prijungiama prie Ragainės progimnazijos, Lieporių pradinė – prie Gegužių progimnazijos, „Saulės“ pradinė – prie „Romuvos“ progimnazijos.
Tačiau sąrašas – ne galutinis. Miesto tarybos Švietimo, sporto ir kultūros komiteto pirmininko pavaduotojo, švietimo ir mokslo viceministro Vaido Bacio pasiūlymu sprendimo projekte įrašyta, jog kiti „mokyklų tinklo optimizavimo“ veiksmai bus numatyti mokyklų tinklo pertvarkos 2012–2015 metų plane. 

Gimnazijų nevertino

Braižydama pliusus ir minusus Savivaldybės darbo grupė sudarė sąrašą iš dvidešimt trijų miesto mokyklų. Aiškių argumentų, kodėl nebuvo vertinamos ir gimnazijos, nepateikta. Tik užsiminta, jog tai bus galima padaryti vėliau.
Taigi pagal pliusus ir minusus suskaičiuota, kiek kiekviena mokykla „surinko“ teigiamų ir kiek – neigiamų vertinimų. Daugiausiai neigiamų vertinimų sulaukė Lieporių pradinė mokykla (10 neigiamų ir tik 1 teigiamą), nors nežinia, kodėl pateko į antrąjį reorganizavimo etapą, nors mažiau neigiamų (8) vertinimų gavusią Aukštabalio mokyklą nuspręsta reorganizuoti jau kitąmet.

Kitos, vertinant pagal vienuolika kriterijų, gavusios daugiau neigiamų balų mokyklos: „Santarvės” vidurinė mokykla (6), Gytarių progimnazija (8), „Rasos“ progimnazija (6), Rėkyvos progimnazija (8), Dubijos pagrindinė mokykla (9), V. Kudirkos pagrindinė mokykla (6), Zoknių pagrindinė mokykla (6), Tėvo Benedikto Andruškos pradinė mokykla (7), Aukštabalio pradinė mokykla (8), Centro pradinė mokykla (6), Dainų pradinė mokykla (10), Lieporių pradinė mokykla (7).

Ginčai dėl kriterijų

Į posėdį susirinkę politikai iš karto pastebėjo, kad Savivaldybės darbo grupė vertino ne mokymo kokybę. Pavyzdžiui, mokyklos vertintos pagal tai, kiek mokinių išvyko per mokslo metus iš mokyklos. Tačiau Švietimo skyriaus vedėja V. Damskienė buvo priversta pripažinti, kad duomenų, kiek vaikų persikėlė į kitas mokyklas ir kiek iš išvykusių apskritai išvažiavo iš miesto su tėvais ar emigravo į užsienį – neįvertinta. Pagal šį kriterijų Centro pradinė mokykla įvertinta teigiamai, o Ragainės progimnazija, prie kurios norima prijungti pradinukus, įvertinta neigiamai.

Paaiškėjo, kad neigiamų vertinimų mokyklos sulaukė ir dėl miesto valdžios politikos, pavyzdžiui, nerenovuotų mokyklų. Antai į renovuojamų mokyklų sąrašo, kurį tvirtino Šiaulių miesto taryba, pirmąsias pozicijas nepatekusi Dubijos mokykla „užsidirbo“ minusą. Minusus „užsidirbo“ ir pradinės mokyklos, kurias miesto valdžia delsė renovuoti. Tai, kad miesto valdžia skriaudė pradines mokyklas ir mažiau teikė lėšų, irgi tapo „minusu“ - papildomu neigiamu vertinimu.

Kai kurie politikai siūlė pirma nusistatyti protingus kriterijus, o tik po to pagal juos vertinti mokyklas, tačiau meras, socialdemokratas J. Sartauskas atsikirtinėjo, kad pirmiau reikia pateikti reorganizuojamų (prijungiamų) mokyklų sąrašą, o tik po to su bendruomenėmis diskutuoti apie kriterijus. 

Agitacija ir džiūgavimai

Vakar paaiškėjo, kad atkakliausiai apie miesto mokyklų uždarinėjimą kalba meras Justinas Sartauskas ir liberalų sąjūdžio atstovai, kurie agitavo greičiau apsispręsti dėl uždaromų mokyklų. Jiems antrino ir konservatorius Jonas Bartkus.

Savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius užsiminė – jeigu ne politikai, administracija neužtruktų „optimizuoti“ mokyklas. Iki šiol apie mokymo ugdymo kokybę kalbėjęs ir save nepriklausomu Tarybos nariu vadinantis Stasys Tumėnas džiūgavo, kad „atsirado Savivaldybės administracijos komisija“. Jis piktinosi, kad kai kurių partijų atstovai „pasirengę gultis ant geležinkelio bėgių“, kad mokyklų tinklas nebūtų optimizuotas. 




Į viršų