Tikriausiai didžioji dauguma ieškančiųjų naudoto automobilio pirmiausia žvalgosi internetiniuose skelbimų portaluose, vyksta į turgavietes arba į specializuotas aikšteles. Tačiau yra ir dar vienas būdas – internetiniai aukcionai. Kaip jie veikia, kokią naudą gali duoti ir ar yra kokių nors rizikų?

Tūkstančiai automobilių

Internetiniai automobilių aukcionai lietuviams yra palyginti naujas būdas pirkti naudotus automobilius. Nemaža dalis pirkėjų mano, kad tokios platformos prieinamos tik ribotam kiekiui žmonių, oir  naudotis jomis nėra paprasta. Tačiau yra platformų, kurios siūlo kitokią patirtį. Pavyzdžiui, „Exleasingcar.com“, pirkti automobilius leidžia visiems to norintiems.

„Tokia platforma kaip „Exleasingcar.com“ leidžia aukcionuose dalyvauti visiems to norintiems. Svarbu teisingai atlikti reikiamus žingsnius, tai yra užsiregistruoti ir pateikti tikslią informaciją. Jei viskas gerai, su galimu pirkėju susisiekia administratoriai, kurie patvirtina registraciją ir suteikia leidimą daryti statymus ir pirkti automobilius. Tai daryti gali tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys“, – pasakoja Artūras Dambrauskas, UAB „Gelgotos transportas“ generalinis direktorius. Ši įmonė valdo ir prekės ženklą „Exleasingcar.com“.

Gavęs patvirtinimą, kad turi teisę pirkti automobilius, pirkėjas gali pradėti nagrinėti aukciono veikimą ir dairytis į pasiūlymus. O jų nemažai, nes vienoje platformoje sujungiama daugybė Europos aukcionų, todėl kiekvieną kartą prisijungus galima rasti tūkstančius pasirinkimų. Pavyzdžiui, tarp šalių, kuriose siūloma daugiausiai automobilių, galima išskirti Austriją, Vokietiją, Belgiją, Italiją ir Prancūziją. Aukcionai veikia tam tikru metu, todėl didžiausia automobilių pasiūla būna dienos pradžioje – gali siekti apie 6 tūkstančius, o dienai baigiantis pasiūlymų mažėja.

Svarbu neskubėti ir atlikti namų darbus

Noras įsigyti automobilį, didelė pasiūla ir galimybė statyti sumą gali kiek apsukti galvą. Todėl, prieš pradedant naudotis aukcionu, siūloma nusiraminti ir neskubėti. Iš pradžių atlikti žvalgybą, pasižiūrėti į siūlomų automobilių spektrą, stebėti, kaip vyksta aukcionai ir išnagrinėti visas platformos galimybes.

Taip pat būtina įvertinti rinką, kokia yra jus dominančių modelių pasiūla ir kaina rinkoje. Patartina pasidomėti ir tam tikrais su jus dominančiu automobiliu susijusiais niuansais – eksploatacijos išlaidomis, dažniausiais gedimais, kitais trūkumais. Tai padės įvertinti, ar jūsų nusižiūrėtas automobilis aukcione tikrai vertas už jį prašomos sumos. Šiais klausimais padėti ir pakonsultuoti pasiruošę ir aukcionų platformos specialistai.

„Kiekvienas, kuris naudojasi „Exleasingcar.com“ platforma, nuo pat pradžios gauna asmeninį asistentą, kuris papasakoja apie aukcionų veikimo principą, į ką reikia atkreipti dėmesį, kokias funkcijas išnaudoti. Taip pat asistentas gali padėti išsirinkti ir tinkamiausią automobilį, jei pirkėjas žino savo poreikius, bet galbūt nežino, kuris modelis juos geriausiai atitiktų. Galiausiai specialistas net gali padėti stebėti aukcionus, patarti, kokią sumą ir kada statyti, gali ir sustabdyti, jei mato, kad automobilio kaina yra per didelė“, – kai kuriuos pirkėjams aktualius niuansus apžvelgia A. Dambrauskas.

 

Nebūtina turėti visą reikiamą sumą

Vienas iš dalykų, dėl kurio pirkėjai kartais skeptiškai žiūri į aukcionus, tai manymas, kad, norint juose įsigyti automobilį, būtina turėti visą reikiamą sumą. Tačiau net ir aukcione automobilį galima įsigyti naudojantis lizingo ar kitokiomis finansavimo galimybėmis. Svarbu prieš tai įsitikinti, kad finansinė įstaiga jums suteiks reikiamą pinigų sumą, o visos kitos sąlygos yra tokios pačios, kaip ir perkant automobilį iš bet kur kitur.

„Kaip lizingui reikia pradinio įnašo, taip ir čia reikėtų pradinio įnašo, maždaug 10–15 proc. automobilio kainos, o likusią dalį mes galime padėti finansuoti kartu su savo partneriais. Todėl nereikia bijoti, kad jei nusipirksite automobilį, negalėsite sumokėti. Šiuo atveju svarbu žinoti, kad lizingas jums paskolą suteiks. Jei tokią garantiją turite, problemų neturėtų kilti“, – ramina A. Dambrauskas.

Žinoma, į būsimas išlaidas reikėtų įtraukti ir automobilio transportavimą iš aukciono vietos į Lietuvą, aukciono ir platformos tarpininkavimo mokesčius. Bet patogu tai, kad pirkėjai viską gali matyti realiuoju laiku, kol vyksta aukcionas, todėl iš karto gali įvertinti ir papildomas išlaidas. Beje, automobilio atgabenimu į Lietuvą tiesiogiai rūpinasi aukcionų platforma, todėl visi procesai – nuo užsiregistravimo iki automobilio atgabenimo – yra vienose rankose.

Daugelis pirkėjų mano, kad internetiniuose aukcionuose automobiliai yra gerokai pigesni. Tai nėra mitas, bet ir gerokai pigesnių pasiūlymų tikėtis nereikia. Visgi, kaip pastebi A. Dambrauskas, norimą automobilį galima įsigyti maždaug 10–15 proc. pigiau nei rinkos kaina, o jei yra apgadinimų, pateikiami ir preliminarūs skaičiavimai, kiek galėtų kainuoti remontas. Ne ką mažiau svarbu ir tai, kad didelė pridėtinė vertė yra tikra rida ir aiški automobilio istorija.

 Ar perkama katė maiše?

Kadangi internetinis aukcionas vyksta nuotoliniu būdu, pirkėjai automobilio nemato ir negali jo išbandyti. Tai dar viena priežastis, kodėl nemaža dalis į aukcionus žiūri skeptiškai. Tačiau ir čia egzistuoja garantijos, o automobilius stengiamasi pateikti taip kruopščiai, kad kartais kai kurių trūkumų dažnas pirkėjas nepastebėtų ir automobilį matydamas gyvai. Aukcionai turi griežtus reikalavimus, o visą informaciją nuo A iki Z apie parduodamą automobilį galite rasti aukciono puslapyje.

„Aukcionams pateikiami tik tie automobiliai, kurie turi visą istoriją, su labai aiškia ir tikra rida, su informacija apie techninę priežiūrą, kada ir kokiai ridai esant automobilis lankėsi techninės priežiūros centre. Taip pat pateikiamos išsamios automobilių nuotraukos, kur užfiksuojami net menkiausi kėbulo pažeidimai, padangų nusidėvėjimo lygis ir pan. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad kai kurie automobiliai parduodami su priedais, pavyzdžiui, papildomu padangų ar ratlankių komplektu. Jei tai užfiksuota nuotraukose, tai turi atkeliauti kartu su automobiliu“, – ramina A. Dambrauskas.

Suteikiamos ir kitos garantijos. Pavyzdžiui, jei atvykus automobiliui pastebimi nepažymėti defektai, „Exleasingcar.com“ pasirūpina, kad visa tai būtų kompensuota. Bet patartina pačiam pirkėjui atidžiai išnagrinėti visą pateiktą informaciją, juo labiau kad ji lengvai prieinama ir yra išsami.

Internetinis automobilių aukcionas gali tapti nauja alternatyva perkant automobilį, kuri suteikia ir naują bei įdomią, kartais net labai azartišką patirtį.

Pranešimą paskelbė: Ramūnas Fetingis, MB STORM Media LT
Į viršų