Kasmet visame pasaulyje dėl fejerverkų kyla dešimtys tūkstančių gaisrų ir ligoninėse apsilanko tūkstančiai sužalotų žmonių. Nors saugiausias būdas mėgautis fejerverkais - stebėti profesionalų šou, žinome, kad jie yra svarbi daugelio žmonių Naujųjų metų išvakarių šventės dalis.

Todėl parengėme šį dvylikos fejerverkų saugos patarimų sąrašą, kuris padės jums išvengti pavojingų nelaimių ir kuo saugiau pasitikti Naujuosius metus.

1. Patikrinkite, ar fejerverkai jūsų vietovėje yra legalūs

Yra tik viena valstija, kurioje visiškai draudžiami visi vartotojams skirti fejerverkai: Masačusetso valstijoje. Tačiau kitose valstijose ir šalyse įstatymai dėl fejerverkų gerokai skiriasi. Kai kuriose leidžiama dauguma plataus vartojimo fejerverkų, o kitose leidžiama parduoti tik neskraidančius ir nesprogstančius modelius.

Taigi, prieš nuklodami nakties dangų fejerverkais, įsitikinkite, kad fejerverkai jūsų gyvenamojoje vietoje yra legalūs. Jei nepaisysite šio fejerverkų saugos patarimo, jūsų Naujųjų metų šventė gali būti nutraukta!

Jeigu jūsų vietovėje fejerverkai yra legalūs, kreipkitės į Saliutas.lt ar kitus licencijuotus  fejerverkų pardavėjus, kad išvengtumėte nelicencijuotų ir nelegalių gaminių naudojimo.

2. Skaitykite etiketes ir laikykitės instrukcijų

Ne visi fejerverkai yra vienodi, todėl norint saugiai juos naudoti, labai svarbu suprasti, kaip jie veikia.
Perskaitę etiketes ir laikydamiesi gamintojo instrukcijų sužinosite, kaip tinkamai paruošti fejerverkus, ko tikėtis jiems sprogus ir kokiu mažiausiu saugiu atstumu nuo jų reikia laikytis.

3. Tinkamai apsirenkite

Uždegdami fejerverkus venkite laisvų drabužių, nes kabančios rankovės ir apvadai gali lengvai užsidegti.

4. Svarbiausia yra vieta

Netapkite statistikos, kurią aptarėme aukščiau, dalimi. Niekada nesprogdinkite fejerverkų patalpose, bet kokiuose konteineriuose, taip pat šalia aukštų pastatų, medžių ir kitų virš galvos esančių kliūčių.

5. Niekada neleiskite mažiems vaikams naudoti fejerverkų

Net ir prižiūrint suaugusiesiems, mažiems vaikams niekada neleiskite naudoti fejerverkų, juos uždegti ar žaisti su jais. Tai apima ir šaltąsias ugneles.

Šaltosios ugnelės dega maždaug 1100 laipsnių pagal Celsijų temperatūroje, kuri yra pakankamai karšta, kad išlydytų kai kuriuos metalus.

Fejerverkai vaikams gali atrodyti labai smagūs, tačiau rizika susižeisti yra pernelyg didelė.

6. Netoliese laikykite vandens atsargas

Visada šalia turėkite kibirą vandens, sodo žarną arba gesintuvą, jei reikalai išslystų iš rankų.

Kuo greičiau sureaguosite į netikėtą gaisrą, tuo labiau sumažinsite galimą žalą.

7. Uždekite fejerverkus po vieną

Dideli sprogimai yra geriausi sprogimai. Tačiau šis fejerverkų saugos patarimas skirtas kovoti su natūraliu žmogišku noru sukurti įspūdingiausią šou savo kvartale.
Niekada vienu metu nesprogdinkite daugiau nei vieno fejerverko ir kaskart jį uždegdami judėkite greitai, kad pasiektumėte rekomenduojamą saugų atstumą.

8. Laikykitės atstumo

Kaip minėta antrajame fejerverkų saugos patarime, kiekviename gaminyje rekomenduojamas skirtingas minimalus saugus atstumas.
Norėdami elgtis saugiai, siūlome perskaityti kiekvieną etiketę ir laikytis to atstumo rekomendacijos, kuris yra tolimiausias - nepriklausomai nuo to, kokį fejerverką šiuo metu naudojate.

9. Niekada nedeginkite fejerverkų rankoje

Išskyrus šaltąsias ugneles (kurias reikėtų naudoti labai atsargiai), niekada nedeginkite ir nelaikykite uždegtų fejerverkų rankose. Nesilaikydami šio fejerverkų saugos patarimo galite nudegti, sunkiai susižeisti ir net mirti.

10. Kai abejojate, pakartotinai neuždekite

Šis fejerverkų saugos patarimas gali išgelbėti jūsų arba artimųjų gyvybę.

Jei bandote uždegti fejerverką, bet jis užgeso, niekada nebandykite jo uždegti iš naujo. Gali būti, kad tai tik atsitiktinumas, bet jei ne, jis gali sprogti anksčiau, nei spėsite pasitraukti.

11. Išlikite blaivūs

Niekada nenaudokite fejerverkų būdami apsvaigę nuo alkoholio ar narkotinių medžiagų. Tai netinkamo naudojimo ir pavojingų nelaimingų atsitikimų receptas.

12. Tinkamai atsikratykite fejerverkų

Pasibaigus vakarėliui, norėdami atsikratyti fejerverkų likučių ir nepanaudotų ar nebenaudojamų fejerverkų, vadovaukitės šiais patarimais dėl fejerverkų saugos:
·    Fejerverkus visiškai panardinkite į didelį kibirą vandens ir mirkykite, kol jie bus visiškai apsemti. Mažiems fejerverkams tai gali užtrukti 15 minučių, o didesniems - net visą naktį.
·    Visiškai išmirkytus fejerverkus dvigubai suvyniokite į plastikinę plėvelę arba du plastikinius maišelius, kad jie neišdžiūtų.
·    Dvigubai supakuotus fejerverkus išmeskite į buitines šiukšliadėžes arba nuneškite į vietinę kietųjų atliekų tvarkymo įstaigą.
·    Netinkamai šalinant fejerverkus gali kilti namų gaisrai, kurie gali sukelti brangiai kainuojančią turtinę žalą, sužalojimus ir mirtį.

Į viršų