2014-05-16 19

Prezidentės D. Grybauskaitės dėmesys globos namų gyventojams buvo itin meilus.
Linos ABROMAVIČIENĖS nuotr.

Lina ABROMAVIČIENĖ
Vakar Šiaulių miesto savivaldybės savarankiško gyvenimo namuose Rėkyvoje lankėsi Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Prezidentę pasitiko net tik Savarankiško gyvenimo namų gyventojai, bet ir Šiaulių miesto savivaldybės globos namų ir „Goda“ dienos centro gyventojai, miesto valdžios atstovai ir būrys žurnalistų. Nors perdėtas dėmesys globos namų gyventojams, meilūs apkabinimai ir bučiniai atrodė kaip rinkiminiai triukai, tačiau Prezidentė pareiškė, kad jos vizitas Šiauliuose su rinkimine kampanija nėra susijęs.
Atvykusi Prezidentė domėjosi teikiamomis socialinėmis paslaugomis senyvo amžiaus žmonėms, neįgaliesiems, su įvairiais gyvenimo išbandymais susiduriantiems žmonėms. Apžiūrėjusi Savarankiško gyvenimo namų patalpas, aplankė gyventojų kambarius, gyventojų teiravosi apie jų sveikatą, buitį, maitinimo sąlygas. Daugelis savarankiškai gyvenančių turi savų pomėgių – mezga, siuva, kai kurie augina gėles, pomidorus ar net akvariumuose žuvytes. Tai, atrodo, ypač sužavėjo Prezidentę. Pasak šalies vadovės, Lietuvoje savarankiško gyvenimo, oraus gyvenimo centrų labai mažai, todėl modernūs savarankiško gyvenimo namai Šiauliuose yra pavyzdys visai Lietuvai. D. Grybauskaitės nuomone, tai vienas iš pavyzdžių, kai europinė parama pasiekia pažeidžiamiausius žmones - vienišus senjorus ir neįgaliuosius. „Įspūdžiai apsilankius Šiaulių savarankiško gyvenimo namuose labai geri. Socialinių darbuotojų padedami žmonės atsitiesia po ligų ir tampa savarankiški. Tokių centrų tinklas turi būti plečiamas visoje Lietuvoje. Visi čia gyvenantys žmonės jaučiasi gerai, atrodo patenkinti ir laimingi, nes gyvena gražioje vietoje, prie ežero. Tačiau reikia ne tik gražių patalpų, bet ir nuoširdžiai dirbančio personalo, kad žmonės jaustųsi oriai. Šiandien dėmesio, gražaus žodžio ir paramos reikia net labiau nei duonos. Todėl linkiu, kad Lietuvoje tokių namų būtų daugiau, vaikų globos namų mažėtų ir kad kuo daugiau vaikų gyventų šeimose“, - sakė prezidentė D. Grybauskaitė.
Specialiai Prezidentės atvykimui buvo paruoštas globos namų bendruomenės koncertas. D. Grybauskaitė neslėpė, kad visada suspaudžia širdį matant, jog žmonės turi talentą, bet galbūt ne viską gyvenime gavo vienodai gerai. „Tokių žmonių noras groti prilygsta grojimui širdimi, nes globos namų gyventojai muzikuoja be natų“, - sakė Prezidentė.
Po vizito Rėkyvoje, Prezidentė išvyko apžiūrėti dviračių gamyklos, po to nuvyko į Kryžių kalną.
Šalies vadovę labai sužavėjo Šiaulių dviračių gamyklos darbas. Anot jos, tai sėkmės pavyzdys, kaip investicijos ir gebėjimas prisitaikyti prie rinkos pokyčių padeda išsaugoti ir kurti naujas darbo vietas regione. „Tik turėdami darbo, šiauliečiai jausis saugiau ir savo gyvenimą kurs Šiauliuose. Investicijos į pramonę gali paversti Šiaulius klestinčiu gerovės regionu“, - sakė prezidentė D. Grybauskaitė.

 

Į viršų