Rudenį dažnai pradedama ruoštis žiemos sezonui. Tuo laiku yra konservuojamos, marinuojamos įvairios daržovės, grybai, spaudžiamos sultys ir verdamos saldžios uogienės. Nusprendėme paklausti Šiaulių miesto gyventojų ir jo svečių, ar jau ruošia atsargas žiemai. Vieni teigė, kad jau viską pasiruošė, kiti – nieko negamina, o perka parduotuvėse, o dar kiti prasitarė, kad šiais metais nebeužteko tam laiko.

Janina: „Neruošiu jokių atsargų žiemai“
– Gyvenu tik šia diena, neruošiu jokių atsargų žiemai. Perku iš turgaus, iš kaimo žmonių. Nusiperku raugintų agurkų, kopūstų. Neturiu tam nusiteikimo, turiu kitų hobių ir užsiėmimų vakare. Man užtenka, kiek yra turguje, dideliais kiekiais nevartoju. Šeima nedidelė – tik 2 asmenys, tikrai įmanoma išgyventi.

Kęstutis: „Kiekvienais metais ruošiame maisto atsargų“
– Visada ruošiame maisto atsargų žiemai. Šeimininkė viską paruošia, aš padedu tik grybus nuvalyti, kuriuos mums atveža draugai. Tai yra nemalonus, nekūrybinis darbas. Taip pat agurkus šiais metais marinavome. Aš esu pagalbininkas, stiklainiams uždarau dangtelius. Kiekvienais metais ruošiame atsargas, nors šiais laikais tai neapsimoka daryti. Tai yra labiau įprotis ar tradicija.

Giedrė: „Šiais metais maisto atsargų žiemai teks imti iš tėvų ir uošvių“
– Neruošiame, nes nebėra laiko, kurio pritrūko tik šiais metais. Praėjusiais metais marinavome agurkus, gaminome įvairias mišraines vaikams, kad turėtume savo, o ne iš parduotuvės. Šiais metais maisto atsargų žiemai teks imti iš tėvų ir uošvių, iš parduotuvių nepirksime. Pasiimsime marinuotų agurkų, pomidorų, mišrainių.

Jurijus: „Pats atsargų žiemai neruošiu“
– Neruošiu atsargų, reikia gyventi čia ir dabar, rytojaus gali ir nebūti. Nei šiais, nei praėjusiais metais atsargų neruošiau ir neruošiu. Žmonos neturiu, bet turiu gerą draugą, kuris manimi pasirūpina ir atneša atsargų žiemos sezonui.

Valius: „Maisto atsargas ruošiame patys, bet perkame ir iš parduotuvės“
– Šiais metais truputį pasigaminome atsargų žiemai. Žmona marinavo agurkus, aš jai truputį padėjau. Kiekvienais metai gaminame patys, bet būna, kad ir iš parduotuvės nusiperkame.

Remigijus: „Kulinarija ir konditerija yra toks dalykas, kad tam reikia turėti laiko“
– Neruošiame. Turiu kelis obuolius, kurie negenda. Svarbu nelaikyti kartu su bananais, nes bananus ir obuolius sugadinsi. Negrybauju, nes miršta žmonės. Gaminu geriau iš šviežių daržovių. Uogienių neverdu, nusiperku iš močiučių. Geriau sumokėti kelis eurus močiutei už gerą uogienę, kuri taip prisidurs prie pensijos. Kulinarija ir konditerija yra toks dalykas, kad tam reikia turėti laiko. Jei gamini patiekalą, tai užima 3–4 val. tavo gyvenimo, reikia pasirinkti, kam nori išnaudoti savo laiką.

Almina: „Kai vaikai užaugo, pradėjome mažiau ruošti atsargų žiemai“
– Nelabai dabar ruošiame atsargų žiemai, kai jaunimas yra išsiskirstęs. Kiekvienas gaminame atskirai. Nebėra poreikio, mažiau valgome. Perkame parduotuvėse produkciją, kuri mūsų šeimai labai patinka, būna nuolaidų, akcijų. Kai vaikai užaugo, pradėjome mažiau ruošti atsargų žiemai.

Irina: „Dabar mano prioritetas – ieškoti šviežių daržovių“
– Neruošiu, mėgstu šviežius produktus, daržoves. Konservuotos daržovės man nelabai patinka ir man jos netinka. Anksčiau konservuodavome daržoves, dabar ne. Kai turime obuolių – spaudžiame sultis, šiais metais jų neturime. Uogienių gaminame ribotai, nes ir taip naudojame daug cukraus. Vaikai jau užaugo, nebėra tų smaližių. Dabar mano prioritetas – ieškoti šviežių daržovių.

Birutė: „Ruošiame atsargų žiemai“
– Ruošiu atsargų žiemai, kaip tik ir dabar nusipirkau grybų, kuriuos išvirsiu ir užsišaldysiu. Sulčių, medaus atveža mums iš kaimo. Uogienių nedarau, visi bijo cukraus, iš savo sodo užsišaldau tik aviečių. Agurkus, pomidorus valgome tik raugintus, marinuotų nevalgome. Perkame agurkus, kopūstus iš turgaus, patys nedarome, nes neturime sąlygų, kur juos laikyti.

Lina: „Turime tai, ką turi kiekvienas sodininkas“
– Jau seniai pradėjome ruošti maisto atsargas žiemai. Kiekvienais metais jas gaminame. Esame iš sodo, pasidarėme visko: uogienių, sulčių, marinavome agurkus. Turime tai, ko turi kiekvienas sodininkas.

Jonas: „Jau viskas padaryta“
– Jau viskas padaryta. Auginu daržoves, sulčių nespaudžiu – blogai jos laikosi. Iš obuolių išverdu uogienės, taip pat pasigaminame ir kitų uogienių.

Rasa: „Kiekvienais metais ruošiamės žiemai“
– Jau ruošiu. Spanguoles su cukrumi sutryniau, grybų užsišaldžiau, sulčių nespaudžiu, nes mažai obuolių. Šaldžiau uogas su cukrumi, marinavau agurkus. Kiekvienais metais ruošiamės žiemai, parduotuvėse neperkame. Kai yra daugiau pomidorų, tada spaudžiame ir pomidorų sultis, bet spaudžiame ne patys, o nuvežame ten, kur jas spaudžia.

Į viršų