Dėl itin didelės rūkalų kontrabandos Generalinė prokuratūra įtarimus pareiškė iki šiol tik šešėliniame pasaulyje ir, kaip aiškėja, politiniame bei teisiniame elite itin gerai žinomam Artūrui Tamulioniui, slapyvardžiu Karbonadas, pranešė Alfa.lt. Pastarasis vadovauja ne tik kelioms Vilniaus bendrovėms, bet yra ir Šiauliuose įsikūrusių įmonių, tarp kurių - padangų perdirbimo įmonė „Metaloidas“, savininkas.

Jolanta GRUBLIAUSKAITĖ

Ginasi pažinties
Teigiama, kad kartu su keturiais sėbrais galimą tarptautinį nusikalstamą susivienijimą sukūręs A. Tamulionis galėjo girtis ne tik milijoniniais kontrabandos kroviniais, bet ir labai aukštomis pažintimis. Gerai informuoti šaltiniai LNK „Alfa“ savaitei“ teigė, kad Karbonadas dažnai laiką leido ne tik su aukščiausiais šalies prokurorais, Valstybės saugumo departamento slaptais agentais, bet ir su Seimo nariais, Vyriausybės, partijų lyderiais, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovais. Tiesa, įtakingi politikai ant teismo slenksčio esančio įtariamojo kontrabanda tikina neprisimenantys.

Milijoninė cigarečių kontrabanda
Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai, vadovaujami Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroro Justo Lauciaus, nustatė, kad A. Tamulionis koordinavo Lenkijoje, Rusijoje ir Baltarusijoje veikusius dar keturis bendrininkus ir organizavo itin didelės vertės cigarečių kontrabandą – į Lietuvą neteisėtai bandė įvežti cigarečių už beveik du milijonus litų. Dviem vilkikais per Lavoriškių pasienio kontrolės postą bandyta įvežti cigarečių, kurių vertė – beveik 4 milijonai litų.
Ikiteisminio tyrimo duomenimis, prie vilkikų vairo sėdėjo A. Tamulionio galimo nusikalstamo susivienijimo nariai, o dokumentuose buvo nurodyta, kad jie veža medienos briketus. Įtariamo nusikalstamo susivienijimo nariai kontrabandos krovinį planavo pervežti per visą šalį į Lenkiją, tačiau Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai juos sulaikė įvažiavusius vos 200 metrų į Lietuvos teritoriją.

Ryšiai VSD ir Rusijoje
Įtariamojo A. Tamulionio įmonėje dirbo ir buvęs finansų bei susisiekimo ministro Zigmanto Balčyčio patarėjas ir artimas Karbonado bendražygis Saulius Trečekauskas. Pastarasis Valstybės saugumo departamento (VSD) skandalo metu buvo demaskuotas kaip slaptas etatinis saugumo pareigūnas.
Karbonadas aukštiems prokurorams organizuodavo laisvalaikį, pavyzdžiui, medžiokles. Tyrėjai buvo šokiruoti, kai į apklausą Generalinėje prokuratūroje A. Tamulionis atvyko vienu automobiliu su vienu iš šalies apygardų vyriausiųjų prokurorų.
Kontrabanda įtariamas A. Tamulionis gali pasigirti nemažiau įspūdingais ryšiais ir Rusijoje. Ten veikia su juo siejamos gamyklos, jam priklauso krovininiai lėktuvai, gabenantys rusiškus krovinius. Neatmetama, kad įtariamasis gali palaikyti ir reikšmingus ryšius su Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FSB) pareigūnais, kontroliuojančiais Rusijos valstybės sieną.

Į viršų