2013-05-02 04

Po rudu kiaušinio lukštu slėpėsi kita lukšto spalva.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Jolanta GRUBLIAUSKAITĖ
Į „Šiaulių naujienų“ redakciją kreipėsi šiaulietė Galina. Moteris stebėjosi, kad iš prekybos centro pirkti Vievio paukštyno kiaušiniai išvirus pradėjo luptis – pakeitė lukšto spalvą.
„Viriau penkis kiaušinius šiek tiek pasūdytame vandenyje. Po virimo visi jie pradėjo luptis. Ruda lukšto spalva virto šviesiai rusva. Pažiūrėjau pakuotę – galiojimo terminas nepasibaigęs. Keista: atrodo, Velykos jau baigėsi, bet panašu, kad kiaušiniai vis dar dažomi“, – stebėjosi ponia Galina.

Reta kiaušinio lukšto anomalija?
„Vievio paukštyne dirbame jau daug metų. Patys perkame ir vartojame tik savo įmonės kiaušinius, tačiau tokio atvejo iki šiol dar nepasitaikė. Sūdytas vanduo kiaušinio spalvai jokios įtakos neturi. Iš nuotraukos galime teigti, kad tai itin retai pasitaikanti kiaušinio lukšto anomalija. Galime patikinti, kad gamyboje kiaušinio lukšto dažymui niekada jokie dažai nėra naudojami“, – sakė Vievio paukštyno Kokybės tarnybos viršininkė Vitalija Burbienė.

Trūksta kiaušinių baltais lukštais
Šiaulių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotoja, valstybinė maisto produktų inspektorė Audronė Mikalauskienė tikina, kad per savo darbinę praktiką su tokio pobūdžio lukštų pakitimais nebuvo susidūrusi.
„Jeigu kiaušiniai buvo pirkti prekybos centre tinkamai paženklintoje pakuotėje, galima užtikrinti, kad kiaušinis nebuvo dažytas, nes Lietuvos paukštynuose šiuo metu auginamos tik rudus kiaušinius dedančios vištos, todėl poreikio dažyti tikrai nėra. Kaip tik prieš Velykas žmonės ieškojo kiaušinių baltais lukštais, kurie labiau tinka marginimui. Norėdami patenkinti klientų poreikį kai kurie Lietuvos kiaušinių gamintojai įsivežė tokių kiaušinių iš Suomijos ir Lenkijos“, – teigė ji.

Aiškinsis priežastis
Valstybinės maisto produktų inspektorės teigimu, net tokiu atveju, jei kiaušinis būtų senas, po virimo taip nepasikeistų. „Jeigu požymiai būtų išryškėję tik ant vieno kiaušinio, galėtume teigti, kad toks lukšto pakitimas galėjo susidaryti dėl vištos dedeklės normalaus kiaušinio lukšto formavimosi funkcijų sutrikimo. Kadangi visi kiaušiniai esantys pakuotėje nuėjo dėmėmis, reikia aiškintis tokius kiaušinius dedančių vištų dedeklių laikymo sąlygas, lesalų sudėtį“, – sakė A. Mikalauskienė.
Šiuo metu Šiaulių valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atlieka tyrimą.
„Iki“ atstovas spaudai Valdas Lopeta teigė, kad prekybos tinklas tokio nusiskundimo dėl kiaušinių iš vartotojų niekada nebuvo gavęs.

Į viršų