Pirmadienį abiturientai jau laikė istorijos valstybinį brandos egzaminą. Jį laikyti rinkosi 15 268 kandidatai.
Nacionalinio egzaminų centro duomenimis, egzaminus šiemet laiko 37 280 kandidatų. Daugiau nei 35 tūkst. iš jų yra šių metų abiturientai. Pernai egzaminus laikė per 36 tūkst. abiturientų. Dažniausiai dėmesio centre atsiduria lietuvių kalbos ir literatūros valstybinis brandos egzaminas, kurį laikyti registravosi 21095 kandidatai. Mokyklinį pasirinko 14977 kandidatai.

Ramunė DAMBRAUSKAITĖ
Kaip jau įprasta, kandidatų nuomonės egzaminų klausimu skyla perpus. Vieni ruošiasi, kiti ir taip viską moka. O po egzaminų – vieni išeina patenkinti, kiti – nusivylę.
Pagrindinė brandos egzaminų sesija baigsis birželio 19 d. Visų valstybinių brandos egzaminų pagrindinės sesijos rezultatus planuojama paskelbti iki liepos 10 d.
Taigi, pergalinga šypsena po egzamino – sėkmės ar pastangų dėka? Ką mano apie dabartinius egzaminus šiauliečiai? Ir vis dėlto, net ir pačiais beviltiškiausiais atvejais vilties dar yra: kandidatas, nesutinkantis su brandos egzamino darbo įvertinimu, per 3 darbo dienas nuo rezultatų paskelbimo dienos gali teikti mokyklos vadovui apeliaciją dar kartą darbą peržiūrėti ir pakartotinai jį įvertinti.

Šarūnas: „Pasigendu valstybės vizijos“
– Tikriausiai, kaip ir visi, kai laikiau egzaminus, jaudinausi, kad kažko nežinosiu, nepataikysiu ar bus netikėtumų. Manau, kad dabar brandos egzaminus yra laikyti sunkiau. Kiek teko girdėti, pokyčių egzaminų sistemoje buvo nemažai, tad atrodo, kad nėra nusistovėjusios sistemos – nežinai, kas bus kitais ar dar kitais metais. Pasigendu valstybės vizijos – ko ji nori iš moksleivių. Juk kiti ruošiasi į aukštąsias mokyklas, kiti – į profesines.

Alina: „Aukščiausius įvertinimus gaus kūrybiškiausi“
– Dabartiniais brandos egzaminais per daug nesidomėjau, tačiau girdėjau abiturientų atsiliepimų apie lietuvių kalbos egzaminą – esą buvo netikėta tema, ne iš programos ir panašiai. Tačiau manau, kad tai nėra blogai – aukščiausius rezultatus gaus patys kūrybiškiausi. Pasiruošimas standartinėms temoms neturėtų būti vertinamas aukščiausiu balu. Juk nestandartinė tema atskleidžia, kurie mokiniai geriausiai gali savo žinias pritaikyti nestandartinėje situacijoje.

Vilma: „Viskas priklauso nuo pastangų ir nusiteikimo“
– Sunku pasakyti. Visada atliekant rimtus darbus yra ką veikti. Jeigu nusiteikei rimtai ir atsakingai – tu žinai, kad nebus lengva. Bet ir pajusti, kad kažko pasiekei ir atsikvėpti gali tik tuomet, kai tikrai žinai, kad įdėjai daug pastangų ir padarei viską, ką leido tavo jėgos. Kiek atsimenu savo egzaminus, buvo baisu, nes tai nauja, nepatirta. Viskas priklauso nuo to, ar iki tol stengeisi, rūpinaisi, galvojai ir ar norėjai viską padaryti aukščiausiu lygiu.

Audrius: „Abiturientams nebuvo sunku“
– Kiek teko skaityti žiniasklaidos naujienas, tai visi džiaugėsi, kad egzaminai nebuvo sunkūs. Geriausiai jums atsakytų abiturientai. Aš prisimenu, kad laikiau vieną valstybinį lietuvių kalbos egzaminą, o visi kiti buvo mokykliniai. Nieko ten sunkaus nebuvo. Suprantu abiturientų jausmą, kai jie nė nejaučia, kad ką tik laikė egzaminą – man irgi toks jausmas buvo. Tu tiesiog ateini į tą pačią mokyklą ir supranti, kad tai toks pats kontrolinis, žinių patikrinimas. Juk nieko naujo egzaminuose ir nebūna.

Raminta: „Matyt, dabar egzaminai sudėtingesni“
– Nežinau, ar dabar egzaminus laikyti yra sunkiau. Kai pati laikiau, buvau pasiruošusi, tad nebuvo jokių baimių. Šiek tiek jaudinausi, bet žinojau, kad esu pasiruošusi. Daugiausiai tenka sužinoti apie egzaminus iš žiniasklaidos. Deja, tarp mano pažįstamų nėra abiturientų. Tačiau tikiu, kad egzaminai yra sunkesni nei prieš dešimt metų. Tikriausiai siekiama geriau paruošti moksleivius tolimesniam etapui.

Lina: „Tikriausiai šiemet buvo sunkesni“
– Net nežinau. Tikriausiai šiemet buvo sunkiau, negu anksčiau. Net neįsivaizduoju, nes nelabai domėjausi. Tačiau egzaminai vis tiek kelia stresą, o jų naujovės ir reformos tikrai nepalengvina situacijos. Kai žinai, kas kitais metais tavęs laukia, yra visai kitaip. Vienuoliktokai ruošiasi, tampa dvyliktokais – ir gal visai kitus dalykus turės laikyti.

Kristina: „Teko girdėti, kad buvo sunkus lietuvių kalbos egzaminas“
– Pati mokyklą baigiau užsienyje – Airijoje, o studijuoti pradėjau Lietuvoje. Kiek teko girdėti iš pažįstamų, egzaminai buvo sunkūs, ypač lietuvių kalbos egzaminas. Pati, beje, laikiau lietuvių kalbos egzaminą užsienyje ir neblogai išlaikiau. Teko analizuoti tekstą – jį reikėjo išnagrinėti, suprasti mintį ir atsakyti į klausimus. Anglų kalbos egzaminas buvo privalomas, o lietuvių kalbos – pasirenkamas.

Gabrielė: „Viskas išgyvenama!“
– Džiaugiuosi, kad egzaminai – jau praėjęs etapas ir su tuo baigta. Manau, kad dabartiniai brandos egzaminai yra sunkesni, krūvis didesnis – sprendžiu pagal savo vaiką. O mokykloje tikrai yra ką veikti. Sėkmės laikiusiems, laikantiems. Viskas išgyvenama!

Dovilė: „Jaunam žmogui ir taip nelengva“
– Mama man sakydavo, kad gailėsiuosi ir norėsiu į mokyklą grįžti. Bet tikrai to nėra. Egzaminai yra didžiulis, beprotiškas ir kartais nereikalingas stresas. Paaugliui, jaunam žmogui ir taip nelengva. Kiek atsimenu savo egzaminus, buvo pakankamai sunku.

Aistė: „Egzaminų nereikėtų taip sureikšminti“
– Atsimenu, kai laikiau egzaminus, buvo gana baisu eiti į tą salę. Bet po to supranti, kad nieko jie gyvenime nelemia. Labai daug pažįstu draugų, besimokančių klasėse, kur dalykų mokoma anglų kalba. Ir jiems egzaminai yra visas gyvenimas, ir tenka juos raminti. Per daug egzaminų nereikėtų sureikšminti, nes iš tikrųjų gyvenime jie nieko nelemia – sakau iš savo patirties.

Artūras: „Jei mokeisi ir ruošeisi, išlaikysi“
– Egzaminus laikiau prieš metus – sekėsi gerai, nesijaudinau, nes buvau pasiruošęs. Manau, jeigu nuosekliai mokeisi ir ruošeisi, nebus sunku juos laikyti. Jei nieko nemoki, tuomet ne taip lengvai ir susitvarkysi.

Artūras: „Šiuolaikiniams abiturientams lengviau“
– Manau, kad šiuolaikiniams abiturientams kaip tik yra lengviau laikyti egzaminus. Jiems yra parengtos užduotys, jie gali iš anksto orientuotis, kam reikia pasiruošti. Net ir žurnalistų kalbinti moksleiviai po egzaminų prisipažino, kad šių metų egzaminai nebuvo sunkūs. Juk kasmet egzaminai sudaromi pagal mokymosi programą. Jeigu neklystu, maždaug 20-40 procentų egzamino galima apskritai išlaikyti iš savo bendro išprusimo – sakau iš savo patirties. Jeigu kalbame apie anglų kalbą, šiuolaikinis jaunimas į ją labai orientuojasi. Net ir socialiniame tinklalapyje yra grupių, kuriose laikantys egzaminus konsultuojasi tarpusavyje. O jeigu labai sudėtinga ruoštis, visuomet galima pasisamdyti korepetitorių.

Į viršų