Vakar Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmuose įvyko antrasis posėdis, kuriame buvo nagrinėjama baudžiamoji byla  Šiaulių ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centro buvusių slaugytojų bei jų bendrininkų baudžiamoji byla . Jie ne tik terorizavo įstaigoje gulinčius bei namuose lankomus senjorus, bet juos apvaginėjo ir mušė. Šioje baudžiamojoje byloje iš viso yra kaltinami šeši kaltinamieji, kuriems pareikšti kaltinimai dėl plėšimo, sukčiavimo, turto pasisavinimo, neteisėto prisijungimo prie informacinės sistemos, netikros elektroninės mokėjimo priemonės neteisėto disponavimo, neteisėto elektroninės mokėjimo priemonės ar jos duomenų panaudojimo, vagystės, neteisėto dokumentų įgijimo ir laikymo. Tačiau dėl dviejų neatvykusių kaltinamųjų bylos nagrinėjimas ir vėl buvo atidėtas.

Prie slaugytojų nusikaltimų prisidėjo ir vienos sugyventinis
Šių metų kovą į policiją kreipėsi viena Šiaulių ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centro pacientė, kuri pareiškė, kad ją šioje slaugos įstaigoje net du kartus apvogė slaugytoja. 88 metų moteris teigė, kad vieną naktį slaugytoja ją išstūmė iš lovos ir iš rankų išplėšė 2,5 tūkst. eurų, o kitą naktį panašiomis aplinkybėmis pagrobė dar 1,5 tūkst. eurų. Pareigūnams tąsyk nepavyko surinkti slaugytojos kaltę patvirtinančių įrodymų, tad bylą teko sustabdyti.

Slaugytojos pajutusios, kad už vagystes ir smurtą niekas jų nebaudžia, subūrė vagių ir sukčių gaują, įtraukė ir vienos jų 6 kartus teistą sugyventinį. Gauja iš ligoninėje gulinčios kitos moters pavogė ir ištuštino banko kortelę, rinko duomenis apie vienišus žmones, kurie turėjo bent kokio turto – buvo pardavę sklypą, turėjo santaupų.

Bylą pareigūnai atnaujino gavę slaugos įstaigą jau palikusios tos pačios senolės pareiškimą, kad ją namuose apiplėšė socialines paslaugas siūliusios moterys. Tada, surinkus papildomų įrodymų, įtarimai dėl ligoninėje įvykdyto plėšimo buvo pateikti Šiaulių ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centre dirbusiai 54 metų slaugytojai. Po šių moterų vizitų senoliai pasigesdavo pinigų, nes viešnios juos esą vaišindavo arbata ar kava su medikamentais, nuo kurių aptemdavo senjorų sąmonė.

Jei atsinešto gėrimo šeimininkams įpiršti nepavykdavo, moterys griebdavosi smurto. Jų auka tapo ir ta pati 88 metų šiaulietė, kurią ligoninėje du kartus apiplėšė 45 metų slaugytojos buvusi kolegė. Po moterų apsilankymo ši senjorė pasigedo 500 eurų, auksinio laikrodžio ir žiedo. 92 metų šiaulietis po šių moterų vizito neteko 1 tūkst. eurų. Nuo darbą praradusios slaugytojos skaudžiai nukentėjo ir 81 metų aklas senjoras – pardavė senolio žemės sklypą, o gautus 7 tūkst. eurų pasisavino.

Viena iš kaltinamųjų neigia savo kaltę
Viena iš kaltinamųjų V. B., kaip ir praėjusiame teismo posėdyje, savo kaltę primygtinai neigia. Esą ji jokių senučių neterorizavo, jų nemušė ir neapvogė, o tik dirbo savo darbą.

„Jei būčiau skriaudus, būčiau ir nuskriaudus. Nesu palietusi nė vieno senelio. Aš jais rūpinausi, todėl tikrai jokių pinigų neėmiau“, – pasakojo viena iš kaltinamųjų V. B.

Ši kaltinamoji rūpinosi viena senyvo amžiaus moterimi, kuri po mirties kaltinamajai V. B. paliko butą. Tačiau greitai testamentas pripažintas neteisėtu. Anot kaltinamosios V. B., ji butą gavo dėl to, jog karšino tą senutę, tačiau pažeidusi taisykles buvo atleista iš darbo.

Į teismo posėdį neatvyko dvi kaltinamosios – O. S. ir A. K. Viena iš kaltinamųjų O. S. nebuvo pranešusi, dėl kokios priežasties neatvyko. Jos nebuvo ir pirmajame teismo posėdyje. Kita kaltinamoji A. K. į teismo posėdį neatvyko dėl paaiškinamos priežasties. Jos gynėjas teismo posėdyje paaiškino, jog A. K. spalio 9 d. buvo atlikta pėdos operacija, todėl apie 10 savaičių ji negalės tinkamai judėti. Dėl šios priežasties kaltinamosios A. K. gynėjas prašė, jog byla būtų išskirta, tačiau toks jo prašymas buvo atmestas.

Tam nepritarė ir Šiaulių apygardos prokuratūros prokuroras Aivaras Povilaitis. Anot jo, reikia atsižvelgti į senyvo amžiaus žmogų, kad jam netektų vaikščioti po kelis teismo posėdžius. Taip pat atsižvelgti ne tik į kaltinamosios interesus, bet ir į nukentėjusiosios.

Teismas nusprendė, jog byla bus nagrinėjama atskirais epizodais. O dėl neatvykusių visų kaltinamųjų bylos nagrinėjamas – atidėtas.

2018 10 15 15

2018 10 15 14

2018 10 15 16

Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų