2014-06-06 16

Šiaulių jaunųjų technikų centro direktorius J. Vaičaitis teigė, kad kartais jaučia, jog miestui jo vadovaujama įstaiga nereikalinga.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Jolanta GRUBLIAUSKAITĖ
Rugsėjį Šiaulių jaunųjų technikų centras duris pravers kiek pakitęs. Centro vadovai Šiaulių miesto savivaldybei pateikė pertvarkos viziją – planuojama bendraujant su kolegijomis ir universitetais pasiūlyti naujų programų, organizuoti praktinius užsiėmimus šių įstaigų techninėse bazėse.

Planuojama 10 naujų programų
„Tiesą pasakius, mes visą laiką bendravome tiek su universitetais, tiek su kolegijomis. Bet nebuvo aiškios sistemos. Dabar turėtų atsirasti glaudesnis ryšys. Kursime bendras programas, mūsų vaikai galės naudotis universitetų bazėmis, kurios yra geresnės kokybės. Dar kol kas neaišku, kiek naujų programų atsiras, pradžiai planuojama sukurti iki 10 atnaujintų programų“, – „Šiaulių naujienoms“ sakė Šiaulių jaunųjų technikų centro direktorius Jonas Vaičaitis.
Jo teigimu, nei iš vaikų, nei iš jų tėvų nebuvo gauta prašymų keisti siūlomas programas. Visiems užteko tų, kurios buvo siūlomos. „Bet gyvenimas juda, žiūrėsime, kaip čia mus priims. Nežinau dar tos tvarkos. Ar ten konkursai kokie bus skelbiami toms programoms, neaišku ir, kaip universitetai, kolegijos mus įsileis. Tačiau pagalvojome, kad reikia išnaudoti tą miesto potencialą, t. y. universiteto, kolegijų“, – sakė jis.

Negali paviešinti savo veiklos
Paklaustas, ar Šiaulių miestui reikalingas Jaunųjų technikų centras, J. Vaičaitis susimąsto. „Mes galvojame, kad labai reikalingas. Bet kiti galvoja, kad nelabai. Vien dėl to, kad mums reikia skirti lėšų. Bet lygiai taip pat lėšų reikia ir muzikos, ir dailės mokykloms“, – teigė jis.
Jaunųjų technikų centro vadovas tikino girdėjęs, kad šiemet vos 7 proc. abiturientų laikė fizikos egzaminą. Taip pat garsiai deklaruojama, jog reikia sudominti kuo daugiau studentų, kurie studijuotų technologijos mokslus.
„Tačiau mūsų įstaiga kažkaip palaikymo nepajunta nei to finansavimo pakankamai gauna. Visada daugiau dėmesio skiriama muzikai, dailei. Mes negalime kaip muzikai ar dailininkai pasirodyti koncertuose, parodose. Mūsų varžybos, renginiai rengiami uždarose patalpose. Visur juk technologinė pusė yra uždaresnė nei meninė“, – sakė J. Vaičaitis. Netrukus pridūrė, kad tai jokiu būdu nereiškia, jog vaikai nėra tokie gabūs. „Tiek universitetų, tiek kolegijų atstovai galėtų patvirtinti, kad tie vaikai, kurie lankė Jaunųjų technikų centrą, ateina visai kitokio lygio, kitokios motyvacijos“, – tikino jis.

Kiekvieno vaiko noras skirtingas
Mokslo metų pabaigoje Šiaulių jaunųjų technikų centro duris užvėrė 288 vaikai. Anot įstaigos vadovo, daugiau norinčiųjų net norėdami jie negalėtų priimti, nes klasės nedidelės, nebūtų, kur pasodinti vaikų, negalėtų jiems skirti pakankamai dėmesio.
„Taip atrodo, kad pas mus darbas vyksta grupėse. Bet iš tiesų tai individualus darbas. Kiekvienas vaikas vis kažko kito nori. Nebūna taip, kad atėjai, lyg pamoką viską pravedei, ir viskas. Vienas tą daro, kitas tą...“ – pasakojo J. Vaičaitis.
Panašų mokinių skaičių Šiaulių jaunųjų technikų centras išlaikė nuo 1985 metų. „Gal buvo kada iki 350 pakilę. Mokinių skaičius mokyklose vis mažėja, o mes panašiai išlaikome tą patį skaičių“, – sakė įstaigos direktorius.
Vadovas tikino, kad ne tik jaunieji šiauliečiai, bet ir jų tėvai džiaugiasi, jog Jaunųjų technikų centras organizuoja stovyklas. „Vaikams to reikia. Dabar darome tokias stovyklėles, tai jos „lūžta“ nuo norinčių dalyvauti. Šiemet darėme tris pamainas, bet kitąmet reikės daug daugiau daryti. Ateina tėvai, prašo, kad organizuotume, sako, jog berniukams jau pabodo dainuoti, šokti, jie nori ir kitokios veiklos“, – baigdamas pokalbį teigė J. Vaičaitis.

Centro likimas – diskusijų įkarštyje
„Šiaulių naujienos“ jau rašė, kad apie Jaunųjų technikų centro ateitį ne kartą diskutavo Šiaulių miesto valdžia. Kovo mėnesio pradžioje į centro patalpas susirinko miesto vadovai, universiteto, kolegijų vadovai bei patys vaikus ugdantys centro darbuotojai. Kaip anksčiau buvo informavęs miesto meras Justinas Sartauskas, norėta kalbėti dėl centro ateities.
„Mere, nesuprantu problemos. Ko trūksta – finansavimo, darbuotojų, patalpų? Būreliai veikia, vyksta bendradarbiavimas su universitetu ir kolegijomis. Problemos nėra. Jeigu kalbate apie sisteminį mokymą, tai čia kiti dalykai“, – įpusėjus pasitarimui išrėžė Šiaulių valstybinės kolegijos vadovė Natalija Šedžiuvienė.
Valandą trukęs pasitarimas baigėsi tuo, kad buvo sudaryta darbo grupė, kuriai vadovauja Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Algimantas Beinoravičius, o nariais įtraukti aukštųjų mokyklų ir Jaunųjų technikų centro atstovai. Darbo grupė turi nuspręsti, kokia linkme bus vystoma centro veikla – ar būreliai liks viename konkrečiame pastate, ar bus išskaidyti po skirtingas švietimo įstaigas. „Būrelis galėtų pas vaikus atvažiuoti, taip būtų patogiau vaikams“, – siūlė privačios mokyklos vadovas.
„Ar tai bus sisteminis, ar tik paviršutiniškas problemos sprendimas?“ – mero teiravosi Jaunųjų technikų centro atstovai, tačiau konkretaus atsakymo nesulaukė. Visus atsakymus turės pateikti sudaryta darbo grupė. Universiteto laikinasis rektorius ir kolegijų vadovai patikino, kad suteiks visas galimybes bendradarbiauti ruošiant jaunuosius technikus. Tikimasi, kad iki kitų mokslo metų bus priimtas vieningas sprendimas.

2014-06-06 17

Šiaulių miesto valdžia ne kartą diskutavo dėl Jaunųjų technikų centro likimo.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

 

Į viršų