Privatininkai į Šiaulius kojos nebekels. Tokią žinią vakar pranešė Šiaulių miesto valdžia. Išgirdę, jog Šiaulių miesto savivaldybei pavaldžios bendrovės „Šiaulių energija“ dėka šiauliečiai už šilumą moka mažiausiai, pastarieji pabūgo ir nusprendė prieglobsčio ieškoti kitame mieste. Tuo metu Šiaulių miesto valdžia džiaugiasi, kad milijoninės investicijos į termofikacinę elektrinę nenuėjo veltui.

Jolanta GRUBLIAUSKAITĖ

Termofikacinė elektrinė liktų be darbo
Šiaulių miesto meras dalyvaudamas Japonijos ambasados organizuotame Japonijos nacionalinės dienos minėjime buvo maloniai nustebintas. Priešais jį išdygo pagrindinis UAB „GECO-Taika“ akcininkas ir pareiškė, kad ši bendrovė į Šiaulius nebeis ir jokių teisminių ginčų nebekels. Manoma, kad tokį privatininko sprendimą lėmė Šiaulių mieste sėkmingai tvarkomas šilumos ūkis, mažėjančios šilumos kainos.
„Tai labai gera žinia mums. Kaip jau žinote, UAB „GECO-Taika“ – pagrindinis mūsų priešininkas, kuris Šiauliuose planavo pasistatyti termofikacinę elektrinę, kuri būtų šiek tiek mažesnė negu „Šiaulių energijos“. Mūsų termofikacinė elektrinė gamina apie 5 MW elektros ir iki 20 MW šilumos. Tai tokią elektrinę jie ir planavo. Bet teoriškai vasarą reikalinga tik viena termofikacinė elektrinė. Jeigu būtume jiems davę leidimą, tai vasarą mūsų termofikacinė elektrinė neveiktų. Maža to, „Šiaulių energija“ vien iš elektros pardavimo kasmet patirtų apie 7 mln. litų nuostolį. O kur dar visi specialistai, kurie visą vasarą liktų be darbo“, – sakė Šiaulių miesto meras Justinas Sartauskas.
Kaip dienraščiui „Šiaulių naujienos“ jau anksčiau tvirtino AB „Šiaulių energija“ generalinis direktorius Česlovas Kasputis, šios bendrovės termofikacinė elektrinė vasaros metu visiškai patenkina miesto šilumos poreikį karštam vandeniui ruošti.
„Nepriklausomas tiekėjas Šiauliuose nori statyti termofikacinę elektrinę, turėdamas didesnį elektros energijos tarifą nei AB „Šiaulių energija“. O šilumos atžvilgiu kiekis vasaros metu patenkintų Šiaulių miesto poreikį. Jei taip nutiktų, viena iš elektrinių vasarą turėtų stovėti. Įžvelgiame grėsmę, kadangi tai būtų nuostoliai ir įmonei, ir gyventojams“, – teigė Č. Kasputis.

Į Šiaulius nusitaikę dar vieni privatininkai
Šiaulių miesto valdžiai teko gerokai „patampyti“ nervus, kol UAB „GECO-Taika“ Šiauliuose bandė išsikovoti vietą po saule. Didžiulis spaudimas, teisminiai ginčai, Konkurencijos tarybos patikrinimai, Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos dėmesys... Tai tik maža šio „šaršalo“ dalis.
„Jie visur mus spaudė, kad pagal įstatymą turi teisę pasistatyti elektrinę, turi teisę pasiūlyti mažesnę kainą ir mes turime juos priimti“, – prisimena miesto valdžia.
Tačiau lengviau atsikvėpti dar negalima. Pasirodo, kad į Šiaulius nusitaikiusi ir dar viena privati bendrovė „KLAS“.
„Ir šitie tokie pat, tik jie yra be elektros. Jie nėra tokie pavojingi. Jie niekada nekonkuruos su mumis vasarą, nes mūsų termofikacinės elektrinės savikaina yra žymiai mažesnė. Ir jie niekaip „neįlis“ į mūsų kainą. Bet jų pastangos dar yra. Vis skundžia teismams, kad jų nepriimame“, – sakė J. Sartauskas ir pabrėžė, kad mano, jog ir šie privatininkai ilgai nebestovės skersai kelio.
Miesto valdžios teigimu, ramiau galima jaustis dėl to, kad Šiauliai jau turi modernizuotą termofikacinę elektrinę – du po 10 MW galios biokuro katilai prijungti prie termofikacinės elektrinės biokuro katilų.
Teigiama, kad to pakanka, jog šiauliečiai galėtų džiaugtis mažiausia šilumos kaina ne tik regione, bet ir tarp didžiųjų Lietuvos miestų. Esą nuo 2011 metų kaina už šildymą sumažėjo bene 40 proc. Tiesa, daug kas priklauso nuo konkretaus namo, oro, temperatūros ir pan.
Kol šiauliečiai džiaugiasi mažėjančiomis šilumos kainomis, Saulės miestą prižadėjusi palikti UAB „GECO-Taika“ ieško naujo taikinio. Teigiama, kad iš Lietuvos planuoti jie nebėga. Valdžios atstovų teigimu, nemažai tikimybės, kad savo taikiniu privatininkai pasirinks Kauną.

Į viršų