Nelegaliai dirbantys asmenys ar jų darbdaviai gali būti baudžiami nuo 1000 iki 3000 litų piniginėmis baudomis. Vyriausybėje svarstoma numatyti administracinę atsakomybę už nelegalų darbą ne tik darbdaviams, bet ir savanoriškai nelegaliai dirbantiems asmenims.

Tokios nelegalaus darbo mažinimo priemonės svarstomos Vyriausybėje. 

Pasak Premjero Andriaus Kubiliaus, artimiausiu metu tai reglamentuojantis įstatymo projektas bus teikiamas svarstyti Seimui. Tiesa, kyla diskusijų, ar priemones, kurios numato direktyvą dėl trečiųjų šalių atstovų nelegalaus darbo Lietuvoje, taikyti ir Lietuvos piliečiams. 

"Kaip žinoma, priemonės, kurios numatytos siekiant kovoti su nelegaliu darbu yra pakankamai aiškios, ir jos, mano įsitikinimu, yra reikalingos, nes nelegalus darbas yra viena iš šešėlinės ekonomikos problemų, su kuria turime ryžtingai kovoti", - po Vyriausybės pasitarimo pirmadienį sakė A. Kubilius.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas kalbėjo, kad baudas mokėtų ne tik nelegaliai dirbantis darbuotojas, bet ir darbdavys, o šios iniciatyvos tikslas - asmens socialinių garantijų užtikrinimas. Ministras baudų proporcijų neįvardino, kiek vėliau užsiminė apie 1000-3000 litų.

"Bet tai yra vienas iš projekto variantų, tikrai nenorėčiau suklaidinti Lietuvos žmonių ir apie svarstomus projektinius variantus kalbėti jau kaip apie faktą", - sakė ministras. 

Anksčiau buvo skelbta, kad siūloma numatyti Administracinių teisės pažeidimų kodekse pirmą kartą sugautiems nelegaliai dirbantiems asmenims skirti baudą nuo 500 iki 1000 litų, pakartotinai - nuo 1000 iki 3000 litų.

"Mūsų siekis yra socialiai apsaugoti žmogų ne tiktai tada, kai jisai gauna legalų ar nelegalų atlyginimą, bet ir tai atvejais, jeigu, neduok Dieve, įvyksta nelaimingas atsitikimas, jeigu žmogus suserga arba atėjus pensiniam amžiui pasirodo, kad jo pensija yra minimali, nes nebuvo mokamos socialinio draudimo įmokos", - komentavo D. Jankauskas.

Eltos inf.
Į viršų