Vakar buvo minima Tarptautinė diena be automobilio. Šią dieną siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į neigiamą transporto įtaką aplinkai ir žmonių sveikatai bei patiems prisidėti prie švarios aplinkos išsaugojimo.

Ieva LIUBŠYTĖ
Šiaulių miestas taip pat aktyviai prisidėjo prie šios iniciatyvos ir Tilžės gatvėje nuo Vytauto gatvės iki Aušros alėjos nuo 10 iki 15 val. uždarė eismą – tai buvo viena iš mieste vyksiančių Europos judriosios savaitės akcijų.
Šiauliečiai Tarptautinę dieną be automobilio galėjo važiuoti visuomeniniu transportu, kuriam eismas nebuvo ribojamas, minti dviračius arba vaikščioti pėsčiomis.
Tad dienraščio „Šiaulių naujienos“ žurnalistai nusprendė paklausti Saulės miesto gyventojų, ar jie bent vieną dieną gali išsiversti be automobilio ir ar jiems tai nesukelia problemų.
Beveik visi kalbinti šiauliečiai vieningai tvirtino, kad vieną dieną tikrai gali išsiversti be automobilio ir kelionę juo pakeisti vaikščiojimu, važiavimu viešuoju transportu ar dviračiu.
Taip pat atsirado ir tokių, kurie neturi nei vairuotojo pažymėjimo, nei automobilio ir dėl to visiškai nesijaudina, nes esą puikiai išsiverčia ir be mašinos.
Sutikome ir tokių šiauliečių, kurie be automobilio neįsivaizduoja savo kasdienybės, tačiau jei labai prireiktų, vis tik galėtų išsiversti ir be jo.

Regina: „Reikalus galiu susitvarkyti vaikščiodama“
– Be abejo, išsiverčiu. Štai ir šiandien nevairuoju automobilio, o reikalus tvarkau pėsčia iš vieno miesto galo į kitą. Aišku, automobiliu važiuoti man labai patinka ir yra labai patogu, bet ir vaikščioti – gerai. Labiausiai man automobilis reikalingas tada, kai reikia nuvažiuoti pas dukrą, nes ji gyvena už 200 km, o mieste reikalus galiu susitvarkyti ir pėsčia.

Dalia: „Neturiu automobilio“
– Žinokit, be automobilio puikiai išsiverčiu, nes aš jo tiesiog neturiu. Į darbą vaikštau pėsčia ir tuo labai džiaugiuosi. Taip, kad man tikrai nesukelia rūpesčių tai, jog nevairuoju automobilio. Visur kur reikia, nueinu savomis kojomis.

Virginija: „Važinėju dviračiu“
– Nereikia nė klausti – žinoma, kad išsiverčiu, juk važinėju dviračiu. Daugeliu atveju dviratis man pakeičia automobilį. Taip pat aš nematau jokios problemos kur nors nueiti ir pėsčiai, nes kartais apranga neleidžia sėsti ant dviračio. Išvis jei būtų tokia diena, kai niekam neleistų sėsti už automobilio vairo, jokios bėdos nebūtų – būtų labai gerai.

Simona: „Galiu važiuoti ir autobusu“
– Šiaip be automobilio bent vieną dieną galiu išsiversti, nes jei nėra didelio poreikio, galiu nevažiuoti iš namų. O jei vis dėlto reikia kur nors nuvažiuoti, galiu tai padaryti ir autobusu. Juk Šiauliuose viskas netoli – viskas vienoje vietoje.

Jurgita: „Kur reikia, nueinu pėsčia“
– Kadangi pati nevairuoju, puikiai išsiverčiu be automobilio. Man tai nesukelia jokių problemų, nes daug vaikštau pėsčia, tad kur reikia, tiesiog nueinu ir dėl to man nekyla jokių nepatogumų.

Rimundas: „Išsiverčiu – šiandien nevairuoju“
– Laisvai išsiverčiu be automobilio – matot, ir šiandien nevairuoju. Aišku, kiekvieną dieną be automobilio būtų sunku, bet tragedijos nebūtų. Vis dėlto aš dažniausiai sėdu už automobilio vairo, o ne vaikštau pėsčias.

Aistė: „Pati nevairuoju, tai ir automobilio nereikia“
– Kadangi aš nevairuoju, tai ir automobilio man nereikia. Šiaip mėgstu važinėti viešuoju transportu, taip pat daug vaikštau pėsčia. O jei vis dėlto reikia kur nors toliau nuvažiuoti, kas nors mane paveža.

Lukas: „Visada išsiverčiu“
– Pats automobilio nevairuoju, tai kažkokios problemos išsiversti be automobilio nematau. Šiaip nors ir turėčiau vairuotojo pažymėjimą ir savo automobilį, manau, vis vien būtų dienų, kai puikiai išsiversčiau ir be jo.

Andrius: „Automobiliu važinėju kiekvieną dieną“
– Šiaip automobiliu važinėju kiekvieną dieną. Tačiau dieną ar net savaitę išsiversti be automobilio man nebūtų problema, nes turiu dviratį. Iš tiesų, man ne kartą teko būti be mašinos ir puikiai su tuo susitvarkydavau, nes tuomet pagelbėdavo dviratis.

Tadas: „Dažniausiai važinėju autobusu“
– Aš automobilio nevairuoju, tai man tikrai nėra problemos be jo išsiversti. Dažniausiai važinėju autobusu ir man toks keliavimo būdas labai patogus. Taip pat man nekyla jokių bėdų, kur reikia nueiti ir pėsčiam.

Lina: „Būtų sudėtinga nevairuoti savaitę“
– Dieną be automobilio tikrai išsiverčiu, o nevairuoti kokią savaitę jau būtų sudėtinga. Šiaip pagal savo darbą ir tas veiklas, kuriomis užsiimu, tai automobilį galiu pakeisti keliavimu pėsčiai. Tad tikrai nematau problemos nueiti ten, kur man reikia.

Toma: „Be automobilio nelabai išsiverčiu“
– Be automobilio aš nelabai išsiverčiu. Kadangi gyvenu pietiniame miesto rajone, tai man automobiliu reikia važiuoti į centre esantį darbą. Aišku, jei labai reikėtų, galėčiau važiuoti ir autobusu, bet mes esame susitarę su kolegomis, kad viena mašina į darbą važiuojame trise.

 

Į viršų