Graikijoje įsigaliojo naujas įstatymas, draudžiantis rūkyti viešosiose vietose bei reguliuojantis tabako reklamą, pranešė BBC.

Tai jau antrasis bandymas per metus kovoti su rūkymu daugiausiai Europoje rūkančioje valstybėje.

Rūkaliai, pažeisiantys įstatymą, gali būti nubausti kelių šimtų eurų bauda, o verslininkams, nepaklusiantiems įstatymui, gali būti skiriamos kelių tūkstančių eurų baudos. Tačiau restoranai ir barai nepatenkinti, kad tokių priemonių imtasi krizės metu, kai ir taip ženkliai sumažėjo klientų.

Manoma, kad Graikijoje rūko apie 40 proc. suaugusiųjų. Europos Sąjungos (ES) šalyse rūkančių suaugusiųjų vidurkis - 29 proc.

Pasak Graikijos vyriausybės, ji tokių priemonių ėmėsi siekdama apsaugoti visuomenės sveikatą. Vyriausybės manymu, panašiai kaip ir taupymo planas siekiant atgaivinti šalies ekonomiką, draudimas rūkyti viešose vietos padės žmonėms susimąstyti rūkymo pasekmes.

Nuo trečiadienio asmenys, pažeisiantys naująjį įstatymą, gali būti nubausti iki 500 eurų, o verslininkai - iki 10 tūkst. eurų bauda.

Vyriausybė pareiškė, kad naujas įstatymas buvo būtinas, kadangi anksčiau priimto dalinio draudimo rūkyti buvo nepaisoma.
ELTA 
Į viršų