Šių metų ruduo Šiaulių miesto akordeonininkams – aktyvaus darbo laikotarpis, kadangi jie dalyvavo net trijuose tarptautiniuose renginiuose, kurių metu vyko ir tarptautiniai konkursai.

„Konkursas vyko Prahos konservatorijos ir Pilies patalpose, turėjome galimybę pasidžiaugti senamiesčio grožiu, pasivaikščioti gražiuoju Karlo tiltu, Vultavos krantinėmis, Auksine gatvele, lankytis Karalių rūmuose, Šv. Vito katedroje“, – ne tik apie laimėjimus, bet ir apie kelionių įspūdžius kalba į konkursus keliavusi šiauliečių delegacija.

Laimėjimai Lietuvoje
Vilniaus Naujosios Vilnios muzikos mokykla kartu su partneriais – Lietuvos akordeonininkų asociacija spalį organizavo tarptautinį jaunųjų akordeonininkų festivalį-konkursą, skirtą Vaclovui Furmanavičiui atminti.

V. Furmanavičius (1929-1992) – žymus Lietuvos pedagogas ir dirigentas, akordeono klasės Lietuvos valstybinėje konservatorijoje (dabar – Lietuvos muzikos ir teatro akademija) įkūrėjas, kuris rūpinosi instrumento atsiradimu profesionaliojoje erdvėje ir jo puoselėjimu. Dėstytojavimo metais ši iškili asmenybė paruošė ir išleido būrį absolventų, dabar jau žinomų puikių pedagogų, padėjo pagrindą akordeono profesionaliojo kelio raidai ir sklaidai.

Kaip sako Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos mokytoja ekspertė Marytė Markevičienė, šiame konkurse dalyvavo Lietuvos, Latvijos, Estijos, Baltarusijos ir Lenkijos jaunieji akordeonininkai. Sėkmingai konkurse pasirodė ir tapo laureatais mokytojos paruošti akordeonininkai M. Dudnikas, M. Dambrauskaitė, A. Šimaitis, akordeonų duetas M. Dambrauskaitė ir M. Dudnikas, o konkurso Grand Prix laimėjo mokytojos D. Vasauskienės paruoštas akordeonų duetas B. Liutkutė ir K. Stasiūnaitė.

Pasirodymai Estijoje
Spalio pabaigoje Estijoje Parnu mieste vyko jau XXXIV tarptautinis akordeono muzikos festivalis-konkursas „Parnuakordionimuusika“. Tai renginys, kuriame susitinka Lietuvos, Latvijos, Estijos, Baltarusijos, Suomijos akordeonininkai, muzikuoja ir jauni, ir jau patyrę muzikai, groja ir profesionalai, ir mokiniai, ir mėgėjai.

Šio festivalio-konkurso organizatorių iniciatyva gimė tarptautinis akordeonininkų orkestras „Baltic tremolo“, kuris šiais metais švenčia savo kūrybinės veiklos 15 metų jubiliejų. Šiame orkestre muzikuoja ir Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos akordeonininkai bei Šiaulių miesto muzikos mokyklų akordeono specialybės mokytojai.

Ir šiame konkurse sėkmingai pasirodė Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos akordeonininkai. Konkurso Grand Prix atskirose kategorijose pelnė M. Dudnikas ir akordeonų kvintetas: M. Lukauskas, A. Norbutaitė, V. Baikauskytė, I. Bruveris, R. Kudulytė. I vietas laimėjo A. Janauskytė, M. Dambrauskaitė, A. Šimaitis, A. Norbutaitė, mišrus trio M. ir J. Dudnikai ir M. Lukauskas. II vietą iškovojo I. Bruveris. Festivalio konkurse dalyvavo ir Šiaulių miesto Dainų muzikos mokyklos jaunieji akordeonininkai, orkestre „Baltic tremolo“ grojančių mokytojų mokiniai. Tai A. Razminaitė (mokyt. J. Mažonaitė) laimėta II vieta, U. Gočelkytė ( Z. Bružienė) laimėta III vieta ir K. Spulginas (mokyt. J. Mažonaitė), kuris džiaugiasi III vieta.

Įvertinti ir Čekijoje
Lapkritį šiauliečiai pasirodė Prahoje, kur vyko tarptautinių akordeono dienų renginiai – koncertai ir II tarptautinis akordeonininkų konkursas, kuris apjungė visų amžiaus grupių atlikėjus ir pačius mažiausius, ir jau subrendusius profesionalus. Konkurse pasirodė solistai, maži ir dideli ansambliai bei orkestrai. Čia atvyko net 250 atlikėjų iš 15 šalių, kuriuos vertino autoritetinga tarptautinė komisija.

Kartu su gausia Lietuvos akordeonininkų delegacija į Čekiją vyko 8 Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos jaunieji atlikėjai A. Petrulytė, M. Dudnikas, M. Dambrauskaitė, J. Stabrauskas, A. Šimaitis, I. Bruveris, A. Norbutaitė ir instrumentinis trio M. Dudnikas, J. Dudnikas, I. Bruveris bei Dainų muzikos mokyklos akordeonininkų kvintetas ir solistas G. Zauragas. Visi jie sėkmingai pasirodė ir atskirose amžiaus grupėse tapo sidabrinio prizo (II vietos) laureatais. Konkursui juos ruošė mokytojai D. Vasauskienė, M. Markevičienė ir L. Onaitis.

Į viršų