Stacionarių greičio matuoklių („inkilų“, „špokinyčių“ ir pan.) Lietuvoje yra apie 200. Jų veikimo principas– fotografuoti greitį viršijančius vairuotojus, o kai kurie gali fiksuoti ir važiuojančius per raudoną šviesoforo signalą ar skubančius viešajam transportui skirta eismo juosta. Bene labiausiai diskutuotinas klausimas – jų tolerancija.

Paklaida – vairuotojo naudai
Ji egzistuoja tik fiksuojant greičio viršijimą – natūralu, kad klausimų negali kilti, ar vairuotojas įvažiavo į sankryžą šviečiant draudžiamam, ar leistinam šviesoforo signalui. Taip pat ar jis važiavo viešajam transportui skirta juosta – šie dalykai nesunkiai pastebimi. Užfiksuoti tokius pažeidimus padarę vairuotojai gauna kvietimus iš policijos, tačiau fiksuojamas greitis – kita tema.

Greičio matuoklių tolerancija yra labiausiai diskutuotinas klausimas, kai tik kalba pasisuka šia tema. Priežastis paprasta – oficialios informacijos nėra, o neoficialių „faktų“ iš kaimyno, serviso meistro ar mašinų pardavėjo yra girdėjęs kiekvienas. Kadangi tai neoficialios versijos, nenuostabu, kad „faktai“ retai kada sutampa.

Policija yra paskelbusi tik stacionarių greičio matuoklių paklaidą – ji yra 2 km/val. Tai yra, jeigu greičio matuoklis užfiksavo jus važiuojant 31 km/val. greičiau nei leistina, baudą gausite už viršijimą 29 km/val. Paklaida visada yra taikoma vairuotojo naudai.

Tačiau apie stacionarių greičio matuoklių toleranciją policija neužsimena. Ne be reikalo, nes ji – didelė. Vos jiems atsiradus, daug žmonių klausinėdavo, ar tik greičio matuoklis nenufotografavo jų viršijančių greitį, nes jie pro jį pralėkė keliais km/val. didesniu nei leistina greičiu. Tačiau nepastebėti fotografavimo yra sunkiai įmanoma – darydamas nuotrauką, greičio matuoklis stipriai sublyksi tiek dieną, tiek naktį. Tamsiu paros metu ta blykstė apakina kur kas stipriau nei priešpriešais atvažiuojantis automobilis su įjungtomis ilgosiomis šviesomis.

Taigi, kokia ta tolerancija? Čia pateikiama informacija taip pat nėra oficiali, tačiau ją nesunku patikrinti su GPS imtuvu. Galima spėti, kad greičio matuoklių tolerancija – 20 km/val. Pridėjus paklaidą, ji išauga iki 22 km/val.

Į viršų