Banko išduodama mokėjimo ar kredito kortelė – tikra vertybė nemėgstantiems nešiotis grynųjų pinigų. Juk atsiskaitant kortele už prekes ir paslaugas galima sumokėti internetu. Dėl to nebereikia išeiti iš namų bei stovėti eilėse.

Diana JANUŠAITĖ
Be to, taip atsiskaityti saugiau, nei mokėti grynaisiais. Pinigai, sukaupti sąskaitoje, kuria galima naudotis atliekant operacijas mokėjimo kortele, yra apsaugoti tik kortelės turėtojui žinomu skaitmeniniu (PIN) kodu, jie neplyšta, neišbyra. O pagrobus kortelę, užtenka paskambinti į banką, kad sąskaita būtų užblokuota. Taip pat pinigai, esantys kortelės turėtojo sąskaitoje, negali būti padirbti, priešingai nei grynieji.
Vis dėlto atsiskaitymas mokėjimo kortele turi ir savų minusų. Pavyzdžiui, atsiskaityti kortele galima ne visose vietose, ypač mažosiose parduotuvėse ir turguje. Taip pat ne visi žino, kad už galimybę naudotis mokėjimo kortelėmis ir elektroninės bankininkystės paslaugomis per metus sumokame po kelis šimtus ar netgi tūkstančius litų – priklausomai nuo to, kiek išleidžiame už prekes ir paslaugas.
Labiausiai nepavydėtina situacija, į kurią galime pakliūti neturėdami grynųjų, kai parduotuvėje pranešama, jog dėl techninių priežasčių mokėjimo kortelės šiuo metu neaptarnaujamos arba kai išgirstame, jog sąskaitoje nebėra pinigų. Tuomet lieka tik du variantai: bėgti prie artimiausio bankomato arba palikti visus pirkinius prie kasos.
Šiauliečių nuomone, gerai, kad žmonės turi galimybę pasirinkti mokėti grynaisiais ar mokėjimo kortele. Todėl kai neturi grynųjų dažniau atsiskaito kortele ir atvirkščiai. Šiauliečiai sako, kad viskas priklauso nuo situacijos bei aplinkybių.

Irena: „Dažniausiai kortele“
– Taip patogiau nei nešiotis grynuosius. Pas mane kortelėje visada yra pinigų, todėl nebijau, kad apsipirkdama parduotuvėje nebeturėsiu kaip susimokėti. Tokia problema niekada neiškilo.

Raimundas: „Įvairiai“
– Atsiskaitau ir grynaisiais, ir kortele. Gal dažniau kortele, nes taip patogiau. Kartais nervina, kai pinigų nėra kur išsigryninti. Šiauliuose bankomatų mažai, reikia specialiai važiuoti į tam tikrą vietą, grynųjų išsiimti. Pasitaiko problemų ir su skaitytuvais. Pavyzdžiui, kai parduotuvėje pasiimu prekes, laukiu eilėje, galvoju, ar čia bus galima atsiskaityti kortele, ar ne. Be to, neaišku, ką reikėtų daryti, jei kortelė „užlūžtų“: prekes padėti į vietą ar jas palikti?

Imantas: „Grynaisiais“
– Stengiuosi dažniau atsiskaitinėti grynaisiais. Grynuosius patogiau nešiotis. Aišku, jeigu kortelėje turiu pinigų, atsiskaitau ir kortele. Tačiau dažniau turiu grynųjų. Nors turbūt grynuosius pavogti lengviau. Jeigu pamesčiau ar pavogtų mano piniginę, tai tikriausiai daugiau tų pinigų nebeatgaučiau. Bet jeigu pinigai būtų tik kortelėje, tuomet galėčiau ją užblokuoti.

Jonas: „Priklauso nuo vietos“
– Jeigu atsiskaitymo vietoje galima atsiskaityti kortele, tuomet kortele, jei ne – grynais. Kortele mokėti patogiau ir lengviau, nereikia turėti daug grynųjų. Kad apgaus ir iš kortelės nuskaičiuos daugiau pinigų, nei reikėtų, nebijau. Manau, nebūna tokių dalykų.

Dovydas: „Atsiskaitau kortele“
– Atsiskaityti kortele patogiau. Nereikia grįžus į namus centų ištraukti iš piniginės. Mokant kortele matosi, kokią sumą sumokėjai todėl, kad nuskaičiuos daugiau pinigų, nebijau. Manau, bankai tuomet iš karto sureaguotų. Aišku, grynuosius verta su savimi nešiotis, nes kortele galima atsiskaityti ne visur.

Rūta: „Priklauso nuo situacijos“
– Atsiskaitau įvairiai. Niekada nesusimąsčiau, kaip dažniau. Kai nori sekti savo išlaidas, turbūt patogiau atsiskaityti grynaisiais. Viskas priklauso ir nuo sumos. Jeigu maža suma, kartais kortele atsiskaityti neverta. Nesinešioju didelių sumų, kad būtų verta vogti todėl, kad pavogs grynuosius nesibaiminu.

Kristina: „Turguje kortele neatsiskaitysi“
– Atsiskaitant kortele nebūtina turėti grynųjų. Aišku, žiūrint kokiose vietose. Turguje turbūt nelabai atsiskaitysi kortele, bet parduotuvėse – galima. Problemos, kad Šiauliuose negalėčiau susimokėti kortele, kol kas dar neturėjau. Žinoma, atsiskaitant kortele visada gali iškilti ir kitokių problemų, bet stengiuosi apie tai negalvoti.

Larisa: „Visą gyvenimą dirbau su grynaisiais“
– Parduotuvėje visada atsiskaitau grynaisiais, man taip patogiau. Kadangi anksčiau dirbau pardavėja, pinigus greitai ir lengvai suskaičiuoju. Aišku, gal geriau atsiskaityti kortele, bet kol kas aš dar nepripratau. Ateityje reikės bandyti priprasti.

Bronius: „Visada kortele“
– Grynųjų pinigų nesinešioju, kortelę turiu ir man gerai. Kad nuskaičiuos daugiau pinigų, nebijau, juk senelį bet kuriuo atveju vis tiek apgaus.

Antanas: „Atsiskaitau grynaisiais“
– Mėgstu grynus pinigus. Pinigus visada laikau piniginėje, kad apvogs, nebijau. Kortele atsiskaitau rečiau, nes ne visur galima, ne visi turi skaitytuvus. Su manimi atsiskaito grynaisiais, todėl ir aš pinigų į kasą nededu.

Anselmo: „Patogiausia grynaisiais“
– Dažniausiai atsiskaitau grynaisiais. Nešiojuosi tik kelis eurus, todėl jei vogtų, pavogtų mažai. Pinigus visada išsigryninu banke todėl, kad gausiu padirbtą eurą, nebijau. O kad pats su grąža gausiu padirbtą pinigą, apie tai negalvoju. Blogų žmonių visada buvo, visi nori pinigų turėti daugiau, tad sukčiai žmogų gali apvogti ar apgauti bet kada.

Ieva: „Esu įpratusi atsiskaityti grynaisiais“
– Įvairiai, bet man patogiausia – grynaisiais. Gal tiesiog taip esame įpratę, bet ir kortele jau praktikuojame. Vis dėlto manau, kad saugiausia atsiskaityti kortele. Yra mintis, kad parduotuvėje su grąža gausiu netikrą eurą. Galbūt taip jau nutiko, tik nepastebėjau. Šiaip tikiuosi, kad greitai įpročio atsiskaitinėti grynaisiais nebeliks ir visi mokėsime kortele.

Į viršų