Alkoholizmo mastai – šiurpūs. Nuo lėtinio alkoholizmo Lietuvoje gydosi apie 40 tūkstančių šalies gyventojų, o praėjusiais metais nuo svaigiųjų gėrimų sukeltų ligų mirė 758 žmonės. Girtavimas yra ir viena pagrindinių nelaimių bei nusikaltimų priežasčių.

Diana JANUŠAITĖ
Apsvaigę asmenys padaro net ketvirtadalį visų nusikalstamų veikų. Per metus šalyje nužudoma apie šimtą žmonių, ir net trys iš keturių nužudymų įvykdoma vartojus alkoholį. Todėl Sveikatos apsaugos ministerija siūlo alkoholikus gydyti priverstinai.
Su šia nuomone sutinka ne visi. Pavyzdžiui, vieni šiauliečiai akcentuoja, kad prievarta nieko nepakeisime, o kiti – ragina imtis pačių griežčiausių veiksmų. Tačiau praktiškai visi palaiko idėją riboti alkoholio prieinamumą. Šiauliečių nuomone, siūlymas 3 valandomis sutrumpinti mažmeninės prekybos alkoholio laiką, numatyti, kad stiprus alkoholis būtų pardavinėjamas tik specializuotose parduotuvėse, į kurias negalėtų patekti nepilnamečiai, būtų puikus žingsnis kovojant su alkoholizmu.

Vidmantas: „Abejoju“
– Vargu ar tai padės sumažinti patį nusikalstamumą. Reikėtų ieškoti kitokių prevencinių priemonių. Pavyzdžiui, policijai galbūt reikėtų labiau prižiūrėti ir gaudyti tuos, kurie yra patologiški alkoholikai arba linkę nusikalsti. Aišku, sutinku, kad kai kuriuos žmones reikia gydyti prievarta, nes jie patys tikrai nesigydys.

Irena: „Galbūt“
– Iš vienos pusės taip, iš kitos – ne, juk visi žmonės skirtingi, todėl ir taikomos priemonės veikia nevienodai. Vis dėlto valdžia turėtų imtis griežtesnių priemonių. Siūlymas sutrumpinti mažmeninės prekybos alkoholiu laiką – geras žingsnis į priekį.

Algirdas: „Alkoholio apskritai neturėtų būti“
– Reikia apskritai uždrausti prekybą alkoholiu. Jeigu nebus degtinės, nebus ir alkoholikų. Pažiūrėkite, kiek daug žmonių dėl to nukentėjo, kiek daug nelaimių atsitiko, kiek alkoholis žmonių pražudė. Nesuprantu, ką sau valdžia mano. Nors periodiškai ką nors darytų. Žinoma, daug kas priklauso ir nuo pačių žmonių, jei norės, tai ir gers. Be to, juk ir gyvenimo sąlygos ne visiems vienodos.

Hubertas: „Padėtų šimtu procentų“
– Alkoholikai, matyt, patys nebesuvokia, kad yra priklausomi. Kaip žinia, tai priveda prie baisių dalykų, o tai yra neleistina. Demokratija, laisvė yra svarbu, bet kada žmogus savo agresiją pradeda reikšti ant aplinkinių, jis dešimteriopai pažeidžia kitų laisves. Tad kodėl jam leisti tai daryti? Priverstinis alkoholizmo gydymas nusikalstamumą padėtų sumažinti šimtu procentų. Aišku, galbūt anksčiau buvo piktnaudžiaujama galimybe gydyti priverstinai, bet tai daugybę žmonių apsaugodavo nuo smurto, piktavališkų veiksmų. Manau, tiems žmonėms, kurie turi polinkį į alkoholį, irgi tai būtų tik į sveikatą, patys džiaugtųsi paskui suvokę, kad atsigauna.

Donatas: „Tai populizmas, ne problemos sprendimas“
– Alkoholizmo tikrai per daug, bet tai nėra priežastis tų problemų, su kuriomis susiduriame. Nesakau, kad nereikia riboti alkoholio, reikia, bet tikrai nepakanka užsiimti tik tuo. Riboti prieigą ir galimybes įsigyti alkoholį yra teisinga, bet tai tikrai ne vienintelis ir pagrindinis kelias. Reikia aiškintis priežastis, kodėl tauta tiek siurbia.

Rolandas: „Reikia procesą kontroliuoti“
– Alkoholizmas – bėda, liga ir tai baisu, todėl šį procesą tikrai reikia kontroliuoti. Galbūt prievarta ką nors pakeisime. Gal tas žmogus neturi galimybės apie tai susimąstyti, o kai gaus gydymą, gal jam palengvės, atsiras mintis, kad reikia kitaip gyventi. Tačiau nemanau, kad siūlymas apriboti prekybos alkoholiu laiką yra geras žingsnis. Gyvendami demokratinėje visuomenėje visi turime spręsti patys.

Valentina: „Jeigu norės – vis tiek gers“
– Manau, kad žmogaus prievarta pasikeisti nepriversi, jeigu norės, vis tiek gers. Vargu ar tai labai padės sumažinti nusikalstamumą. Reikia ieškoti kitų būdų, kaip mažinti alkoholio vartojimą.

Jūratė: „Prievarta nieko nepasieksime“
– Yra situacijų, kurios žmogų priverčia gerti, kartais poreikis ateina iš šeimos. Prievarta jokioje srityje nėra gerai ir dažniausiai, kai viskas daroma ne savo noru, jokio rezultato nebūna. Kai žmogus išgirsta žodį „prievarta“, jam dažniausiai tokia pasipriešinimo reakcija būna. Galbūt reikėtų daugiau paskaitų, akcijų organizuoti, tiesiog supažindinti žmones, kad yra kitokių būdų atsipalaiduoti, išspręsti sunkumus.

Gediminas ir Jolanta: „Gal yra geresnių būdų?“
– Iš pradžių reikėtų pažiūrėti, kaip į tai reaguotų patys alkoholikai. Galbūt prievartą reikėtų naudoti prieš tuos piktybinius žmones, kurie mušasi ar miega parkritę. Jeigu alkoholikas taip elgiasi, tai tikrai ne pirmą kartą. Su tokiais juk ir namiškiai nesusitvarko. Kita vertus, gal patys šeimos nariai turėtų tvarkytis su šia problema.

Onutė: „Reikia mažinti alkoholio prieinamumą“
– Gal reikėtų pradėti ne nuo prievartos, bet švietimo? Vargu ar prievarta ką nors pakeisime. Kol patys žmonės nenorės patys pasikeisti, tol niekas ir nepasikeis. Gal būtų geriau pastatyti daugiau kalėjimų? Manau, alkoholio prieinamumo mažinimas yra viena iš geriausių priemonių kovojant su alkoholizmu. Kiek domėjausi, kitos šalys labai intensyviai tai daro, o mūsų – kažkodėl nenori tokių priemonių imtis.

Vladas: „Sumažintų nusikaltimų skaičių“
– Daugiausiai problemų šeimose turinčius asmenis nuo alkoholizmo reikėtų gydyti prievarta. Tai tikrai padėtų sumažinti nusikalstamumą. Užsienio šalys su šia problema susitvarko, reikia imti pavyzdį iš jų. Tuo tarpu mūsų šalis su alkoholizmu kovoja per silpnai.
Egidijus: „Reikia ieškoti kitokių būdų“
– Jeigu žmogus pats nenori keistis, jo tikrai neišgydysime. Netikiu, kad taip sumažintumėme nusikalstamumą. Reikėtų imtis kitokių priemonių, gal blaivyklas grąžinti, alkoholio prieinamumą mažinti.

 

Į viršų