Prekybos įmonių darbuotojų prašymai nedirbti didžiųjų švenčių – Velykų ir Kalėdų – dienomis pagaliau pralaužė ledus. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje pirmadienį susitikę Lietuvos prekybos įmonių asociacijos ir prekybos įmonių darbuotojų profesinių sąjungų atstovai sutarė pradėti derybas, kad prekybos centrų darbuotojai turėtų galimybę nedirbti per kai kurias švenčių dienas. Jei šios derybos įgaus pagreitį, planuojama, kad ateityje bus tariamasi ir dėl laisvų sekmadienių, o tai reiškia, kad didieji prekybos centrai šventinėmis dienomis, savaitgaliais ar bent sekmadieniais būtų visiškai uždaromi. Siūlymo tikslas – kad prekybos centrų darbuotojai galėtų pailsėti ir daugiau laiko praleistų su šeima ar artimaisiais, tačiau tai neabejotinai paliestų ir tik laisvus nuo darbo savaitgalius turinčius gyventojus. Vieniems savaitgaliais ir švenčių dienomis dirbantys prekybos centrai yra būtinybė, o kiti šiam siūlymui mielai pritaria. Todėl Šiaulių miesto gyventojų klausiame, ar jie norėtų, ar ne, kad savaitgaliais prekybos centrai nedirbtų.

Jelena: „Aš už“
– Aš už, manau, kad taip ir reikėtų daryti. Jei reikia maisto produktų, tai už mane padaro vyras, o visa kita perku internetu – tai ir patogu, ir greita. Tikrai galima išsiversti ir be prekybos centrų.

Vida: „Nei taip, nei taip“
– Nebūtų gerai nei taip, nei taip. Pavyzdžiui, sekmadieniais retai lankausi prekybos centruose, todėl tomis dienomis jie galėtų ir nedirbti. Na, o šeštadieniais į juos keliauju gana dažnai, todėl jei prekybos centrai nedirbtų visą savaitgalį – tai jau būtų problema. Vis dėlto neprieštaraučiau ir tegul daro taip, kad būtų geriau ten dirbantiems žmonėms.

Algirdas: „Norėčiau, kad dirbtų“
– Norėčiau, kad savaitgaliais prekybos centrai dirbtų. Nors ne visada ten keliauju savaitgaliais, tačiau kartais tenka ir būtų gerai, jei jie dirbtų.

Vitalija: „Galėtų dirbti“
– Galėtų dirbti, man pačiai tai būtų patogiau. Dirbu slenkančiu grafiku, todėl ne visada ištaikau progą apsipirkti visko, ko reikia, iki savaitgalio. Kadangi internetu visiškai neapsipirkinėju, tai vieninteliu išsigelbėjimu tampa savaitgaliais dirbantys prekybos centrai. Juose apsipirkinėti labai patogu, nes viskas vienoje vietoje: knygos, rūbai, maistas.

Eglė: „Nežinau“
– Nežinau, šiuo klausimu neturiu nuomonės. Galbūt būčiau linkusi manyti, kad galime apsieiti ir be prekybos centrų – susiplanuotume savo laiką ir visus reikalingus daiktus nusipirktume iki savaitgalio. Kai kuriose užsienio šalyse prekybos centrai savaitgaliais nedirba ir žmonės kuo puikiausiai be jų išsiverčia.

Jūratė: „Jokio skirtumo“
– Man tai nebūtų jokio skirtumo. Labiausiai gaila savaitgaliais dirbančių pardavėjų, tai galėtų ir nedirbti. Pačiai poreikio apsipirkinėti savaitgaliais taip pat nebūtų – stengčiausi viską nusipirkti iš anksto.

Aldona: „Norėčiau, kad nedirbtų“
– Aš norėčiau, kad prekybos centrai nedirbtų dėl to, kad pailsėtų prekybos centrų darbuotojai. Jie turėtų ilsėtis, leisti laiką su šeima, o ne dirbti, kol visiems kitiems išeiginės. Galbūt šeštadienis ir būtų reikalingas, tačiau manau, kad apsieičiau ir be to. Sekmadieniais dirbti visai nereikėtų – prekybos centrai tuo metu tušti, tad kam varginti darbuotojus dėl kelių klientų? Būtų galima padaryti bent jau taip, kad vieną savaitgalį per mėnesį prekybos centrai nedirbtų visiškai, o kitus dirbtų – tai būtų bent jau šiokia tokia paguoda jų darbuotojams.

Johana: „Norėčiau, kad dirbtų“
– Aš – užimtas žmogus, todėl norėčiau, kad dirbtų. Galimybė apsipirkinėti šeštadieniais ir sekmadieniais gera tiems, kurie daug dirba ar neturi laiko užbėgti į parduotuves darbo dienomis. Internetu neapsipirkinėju, nes jau kelis kartus teko nusivilti gaminių kokybe. Dėl šios priežasties man būtų naudingiau, jei prekybos centrai ir toliau dirbtų savaitgaliais. Savaitgaliais dirbančių prekybos centrų žmonėms reikia ir dėl pramogų – daugelis ten eina žiūrėti filmų, leisti laiko su vaikais.

Antanas: „Nereikia, gali ir nedirbti“
– Man nereikia, gali ir nedirbti. Nieko baisaus nenutiktų, jei nedirbtų sekmadieniais – visko nusipirkčiau šeštadienį. Prekybos centrai šeštadieniais reikalingi, bet sekmadieniais jų tikrai niekam nereikia.

Jolanta: „Poreikio apsipirkinėti nekiltų“
– Poreikio apsipirkinėti savaitgaliais nekiltų, nes viską pasidarytume iki savaitgalio. Prekybininkai taip pat turi teisę ilsėtis, kaip ir visi „normalūs“ žmonės. Juk ir seniau kuo puikiausiai išsiversdavome, kai parduotuvės savaitgaliais nedirbdavo.

Ilona: „Tinka“
– Man tinka, gali nedirbti. Tokiu atveju, kiek žinau, savaitgaliais dirbtų mažos parduotuvėlės, kuriose esant poreikiui būtų galima nusipirkti maisto produktų. Tai būtų gerai ir savaitgaliais dirbantiems prekybininkams, ir smulkiajam verslui. Kitas variantas – ribotos darbo valandos. Pavyzdžiui, šeštadieniais prekybos centrai galėtų dirbti tik pusę dienos.

Ernestas: „Prieš – reikia, kad dirbtų“
– Aš būčiau prieš, nes reikia, kad jie dirbtų. Man labiau tinka, kai prekybos centrai dirba ir savaitgaliais, nes tik tada turėdamas išeigines galiu nuvažiuoti apsipirkti.

Į viršų