E. Samulytė gyventojams pataria per šv. Velykas atkreipti dėmesį į maisto ruošimą ir stengtis nepersivalgyti, nes tik taip bus galima išvengti apsinuodijimo maistu.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.
Lina ABROMAVIČIENĖ
Per šventes padaugėja į medikus besikreipiančių apsinuodijusių maistu žmonių. Kad šventinio stalo patiekalai netaptų apsinuodijimo maistu priežastimi, sveikatos specialistai pataria atkreipti dėmesį ar maistas tinkamai paruoštas bei vengti lietuviams būdingo persivalgymo. Pasak Šiaulių visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjos Editos Samulytės, apsinuodyti galima ir nuo kiaušinių, kurių per šv. Velykas gyventojai suvalgo daugiau nei įprastai, todėl būtina saugoti sveikatą.
Apsinuodija nuo netinkamai paruošto maisto
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, pernai Lietuvoje buvo užregistruota daugiau nei 19 tūkstančių asmenų, apsinuodijusių maistu ir sirgusių žarnyno infekcinėmis ligomis. Dažniausiai buvo nustatomi pavieniai šių infekcijų atvejai, tačiau buvo ir protrūkių, kai nuo to paties maisto sunegalavo grupė žmonių. Pernai buvo užregistruoti 362 protrūkiai, iš kurių 325 kilo šeimose dėl namuose pagaminto nesaugaus maisto ar netinkamos asmeninės higienos. Pasak sveikatos specialistų, viena dažniausių maistu plintančių infekcijų mūsų šalyje yra salmoneliozė, kuria užsikrečiama nuo netinkamai paruoštų vištų kiaušinių, vištienos ir jos produktų.
Pasak sveikatos specialistų, sergantis žmogus taip pat gali būti infekcijos šaltiniu ir, jei gamindamas maistą nesilaiko higienos reikalavimų, ligos sukėlėjais gali užteršti šeimynai ruošiamą maistą. Tokiu būdu dažniausiai plinta rotavirusai, norovirusai, šigelės, kitos bakterijos ir virusai.
Salmoneliozė – ir Šiauliuose
Pasak E. Samulytės, Šiaulių apskrityje sergamumas salmonelioze – aktuali problema. Kasmet Šiaulių apskrityje yra užregistruojami ne tik pavieniai ligos atvejai, bet ir grupiniai susirgimai bei protrūkiai šeimose ar kolektyvuose. Praėjusiais metais buvo užregistruoti 179 salmoneliozės atvejai. Daugelyje Šiaulių apskrities administracinių teritorijų sergamumas salmonelioze išliko panašus arba nežymiai sumažėjo, išskyrus Šiaulių miestą – pernai buvo užregistruota 111 atvejų. „Manome, kad pagrindinės salmoneliozės susirgimų priežastys yra namuose pagamintas nesaugus maistas ar netinkama asmeninė higiena. Dėl to kasmet Šiaulių apskrityje neišvengiama salmoneliozės protrūkių, kilusių dėl maisto tvarkymo įmonių kaltės. Praėjusiais metais Šiaulių mieste užregistruotas 1 salmoneliozės protrūkis, dėl kurio susirgo 13 asmenų, vartojusių tą patį užkrėstą maistą“, – pasakoja E. Samulytė.
Artėjant Šv. Velykoms, E. Samulytė sako, kad nepakankamai išvirtas ar iškeptas, paruoštas nesilaikant higienos reikalavimų kiaušinis gali tapti salmoneliozės priežastimi. Sveikatos specialistė rekomenduoja valgyti tik šviežius, nesuskilusius, kietai išvirtus kiaušinius, o dar prieš verdant, rekomenduoja kiaušinius nuplauti. Jei nutiktų taip, kad gaminant prisilietėte prie žalio kiaušinio, tuojau pat nusiplaukite rankas. Valgymui skirtus margučius E. Samulytė pataria laikyti kambario temperatūroje ne daugiau kaip dvi valandas, nes šiltai lankant kiaušinius ilgesnį laiką rizikuojame jais apsinuodyti.
Apsinuodijus kreiptis į medikus
Pasak E. Samulytės, apsinuodijus maistu dažniausiai skauda pilvą, atsiranda pilnumo, sunkumo, nevirškinimo jausmas, gali atsirasti pykinimas, vėmimas, viduriavimas, skaudėti ir svaigti galva, pakilti temperatūra. „Pablogėjus savijautai tiek vaikams, tiek suaugusiems geriau kreiptis į gydytojus, kur jiems laiku bus suteikta pagalba, nustatyta susirgimo priežastis, paskirtas tinkamas gydymas. Būtina nedelsiant kreiptis į gydytojus esant aukštai temperatūrai, gausiam viduriavimui, dažnam vėmimui, atsiradus pirmiesiems dehidratacijos simptomams“,– sako specialistė.
Svarbu laiku suteikti pagalbą dar ir todėl, kad žmogus greičiau pasveiktų.
„Gyventojai turi būti atidesni maisto saugumui ir kokybei. Namuose gaminant, pjaustant ar ilgiau vartojant paruoštą maistą, visada būtina laikytis asmeninės švaros, higienos ir kitų reikalavimų. Stalui pakartotinai tiekiant mišrainę, šaltieną, žuvies, varškės, kreminės konditerijos gaminius, pagalvoti ar jie tebėra saugūs valgyti. Realybė yra tokia, kad dažnai prisigaminame didelį kiekį įvairaus maisto, sukrauname ant stalų ir stovi jis ten pusę dienos. Nesuvalgytą maistą sudedame vėl į šaldytuvą, po to dar valgome keletą dienų. Kelias dienas netinkamai laikomas maistas gali būti sveikatos sutrikdymo priežastimi“, – aiškina E. Samulytė.