Dažnai įsivaizduojama, kad vafliai gaminami tik iš miltų, daugybės kiaušinių, pateikiami su nuodėmės vertais priedais ir yra itin kaloringi. Tačiau Tarptautinės vaflių dienos proga pasižvalgius po platesnius kulinarinius klodus, galima rasti itin daug skirtingų vaflių rūšių: jie skiriasi ne tik savo receptūra, bet ir kepimo būdais. Kilę iš Belgijos, vafliai greit išpopuliarėjo visame pasaulyje, todėl jų variantų yra ne tik saldžių, bet ir itin sveikuoliškų, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
Nuo Belgijos iki Amerikos
Belgijoje išrasti kvadratinės formos vafliai su gilesniu tinklelio formos raštu gerokai skyrėsi nuo iki tol populiarių apvalių ir plonų, į vaflį panašių blynų. Į belgiškuosius vaflius pirmąkart įdėtas cukrus. Be to, jų virtuvėje tradiciškai naudojami kiaušiniai ir mielės, todėl belgiški vafliai yra stori ir traškūs. Jie dažnai patiekiami su vaisiais ar daržovėmis, todėl puikiai tinka tiek sotiems pusryčiams, tiek kaip desertas bet kuriuo dienos metu.
Jei dairotės pusryčiams tinkamų receptų, „Lidl“ ekspertai jums rekomenduoja pasisemti įkvėpimo iš Jungtinių Amerikos Valstijų virtuvės. Turbūt dažnas amerikietis neįsivaizduoja savo pusryčių be vaflių. Amerikietiški blyneliai, papuošti šonine ir klevų sirupu, yra itin populiarūs, tačiau vafliai taip pat neužleidžia aukštų pozicijų pusryčių lėkštėse.
Nors ir perėmę senąsias belgų tradicijas, amerikiečiai juos perka jau paruoštus ir namuose tiesiog pasišildo, kad būtų greičiau. Amerikietiški vafliai neįsivaizduojami be klevų sirupo ir sviesto, o iš kitų patiekalų labiausiai išskiria dėl ruošimo procese naudojamų kepimo miltelių, dėl ko šie vafliai tampa itin traškiais.
Honkonge ir Nyderlanduose vafliai – gatvės maisto pažiba
Jei prie rytinės kavos ar arbatos puodelio norėtumėte itin saldaus vaflio, rinkitės tradicinius olandiškus – karamelinius vaflius. Gaminami iš karamelės, medaus, kiaušinių, sojos miltų, jie kepami specialioje, mažesnio tinklelio vaflinėje. Taip gaunamas traškus ir plonas vaflių sumuštinis, kurį būtina ištirpdyti virš karšto gėrimo puodelio garų.
Tokius vaflius dažnai rasite keliaudami po Nyderlandus – jais prekiaujama tiesiog gatvėse ar mažose kepyklėlėse, o ir jų suvalgoma milijonai per metus.
Kaip gatvės maistas vafliai yra itin populiarūs ir tolimajame Honkonge. Tešlos pagrindą sudarantys kiaušiniai suteikia minkštumo, todėl tokie vafliai yra vienas labiausiai paplitusių gatvės užkandžių. Dažniausiai vadinami tiesiog blynais, šie vafliai išsiskiria savo plonumu ir burbuline tekstūra.
Tiek turistai, tiek vietos gyventojai itin mėgsta valgyti šiuos vaflius užteptus riešutų ar paprastu sviestu, taip pat kondensuotu pienu. Susukti į puslankį ir patiekiami stiklinėje, jie tampa išvaizdžiu bei labai skaniu užkandžiu.
Angliški vafliai – iš bulvių
Ar žinojote, kad vafliams gaminti kai kuriose šalyse naudojamos ir Lietuvoje taip mėgiamos bulvės? Tokie yra angliški vafliai, kurie gaminami iš tarkuotų bulvių ir gali būti kepami ne tik vaflinėje, bet ir aliejuje ar įprastoje keptuvėje.
Dažniausiai Jungtinėje Karalystėje vafliai patiekiami kaip garnyras, jie derinami su kiaušiniu, sūriu, druska, pipirais ar mirkomi į padažą. Šis patiekalas yra unikalus, todėl tiks tiek vakarienei, tiek pietums, o gausūs priedai garantuos sotumą.
Norintiems skaniai paminėti Tarptautinę vaflių dieną, „Lidl“ ekspertai rekomenduoja išmėginti skirtingus vaflių receptus, taip pat papildyti juos sveikais ingredientais – vaisiais ar daržovėmis. Iš viso siūlome net 4 receptus, iš kurių tikrai išsirinksite savo mėgstamiausią.
Gardžiai popietei – belgiškų vaflių receptas
Jums reikės:
260 g miltų
250 ml pieno
4 kiaušinių
125 g sviesto
4 v. š. cukraus
0,5 a. š. vanilinio cukraus
0,5 a. š. kepimo miltelių
Pirmiausia, atskirkite kiaušinio trynius ir baltymus, ištirpdykite sviestą.
Sumaišykite trynius, cukrų, vanilinį cukrų ir išplakite iki purumo. Supilkite pieną, suberkite persijotus miltus kartu su kepimo milteliais ir viską dar kartą gerai išmaišykite.
Galiausiai, supilkite ištirpdytą ir atvėsintą sviestą.
Kiaušinio baltymus elektriniu plakikliu išplakite iki standumo ir atsargiai įmaišykite į turimą masę. Palikę tešlą pabrinkti 10 min., paskui kepkite gerai įkaitintoje vaflinėje iki rudumo.
Norėdami išlaikyti belgišką autentiką, vaflius pagardinkite vyšniomis.
Mėgstantiems sūriau: vafliai su špinatais ir pomidorais
Jums reikės:
300 g miltų
400 g pasukų
120 g išlydyto sviesto
1 a. š. kepimo miltelių
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio juodųjų pipirų
1 v. š. cukraus
300 g čederio sūrio
Saujos špinatų
50 g keptų pomidorų
Dubenyje sumaišykite miltus, druską, pipirus ir cukrų. Tuomet supilkite pasukas ir atšaldytą lydytą sviestą. Maišykite šaukštu tol, kol tešla pasidarys vientisa.
Tada įberkite sūrio, špinatų bei pomidorų. Maišykite, kol viskas pasiskirstys tolygiai. Jei reikia, reguliuokite tešlos skystumą pasukomis ar miltais.
Vaflinę patepkite aliejumi, pilkite tešlos tiek, kad uždengtų griovelius ir kepkite, kol gražiai paruduos.
Iškeptus vaflius valgykite su jogurtu ar grietinės padažu, pagardintu šviežiomis žolelėmis. Jei norite sotesnių vaflių, šalia puikiai tiks rūkyta lašiša.
Bananų ir riešutų sviesto vafliai
Jums reikės:
2 didelių, gerai prinokusių bananų
190 g žemės riešutų sviesto
2 kiaušinių
60 g smulkių, greitai paruošiamų avižinių dribsnių
0,5 a. š. valgomosios sodos
Šviežio medaus, uogų, šokolado, migdolų ar mėtų patiekimui
0,5 v. š. kokosų aliejaus
Pirmiausia, gerai sutrinkite bananus šakute, įkrėskite žemės riešutų sviestą, plaktus kiaušinius, avižinius dribsnius bei valgomąją sodą. Gerai išmaišę, palikite tešlą pastovėti 10 min.
Įkaitintą vaflinę patepkite kokosų aliejumi ir pilkite tešlos tiek, kad užlietų griovelius. Kepkite, kol vafliai paruduos.
Patiekdami paskaninkite patiekalą medumi, uogomis, riešutais, šokoladu ar mėtų lapeliais.
Vafliai sveikiau: su varške ir avižų miltais
Jums reikės:
2 kiaušinių
200 g varškės
100 ml kefyro
160 g „Speltos“ miltų
2 v. š. avižų miltų
0,5 a. š. kepimo miltelių
0,5 v. š. kokosų aliejaus
Bananų, braškių ar kivių patiekimui
Varškę išplakite kartu su kiaušiniais. Tuomet ištirpinkite kokosų aliejų ir pilkite kartu su kefyru. Gerai išmaišykite, kol masė taps vientisa.
Miltus suberkite kartu su kepimo milteliais, kol tešla taps klampi ir tiršta.
Įkaitinę vaflinę, dėkite šaukštą tešlos ir kepkite, kol vafliai paruduos.
Patiekdami apšlakstykite vaflius klevų sirupu, bananais, braškėmis ar kiviais.
Skanaus!
Pranešimą paskelbė: Tomas Šiuškus, UAB "Bosanova"