Šiaurės Lietuvos kolegijoje vyko renginys „Versli moteris. Šiauliai“. Į renginį susirinkusioms moterims Verslo angelų fondo partnerė Daiva Rakauskaitė kalbėjo apie finansavimą ir partnerystę skirtingais verslo vystymo laikotarpiais. Pasirodo, kad Lietuva pinigų verslo paramai turi, tereikia tinkamai pasirinkti investuotoją ir verslo partnerį.

Pataria turėti veiklos planą
ES paramos projektai, privačių asmenų lėšos, rizikos kapitalo fondai, bankų kreditų unijų paskolos, strateginiai investuotojai – tai finansų struktūros, galinčios finansiškai prisidėti prie verslo įkūrimo ir plėtros.

Svarbiausia žinoti, kad skirtingose stadijose reikia kreiptis į skirtingus investuotojus. Pavyzdžiui, vieno žmogaus verslui gali užtekti asmeninių pajamų. Galvojant apie smulkų verslą patartina paskolos prašyti iš šeimos, draugų. Tuo tarpu stambėjančiam verslui patartina kreiptis į kitas finansų struktūras. Privačių asmenų paskolos, rizikos kapitalas, ES paramos lėšos, banko kreditai – vidutiniam ir besiplečiančiam verslui gali tapti puikiausia išeitimi.

D. Rakauskaitė pasakojo, kad prieš kreipiantis į investuotoją pirmiausia būtina turėti planą. Suplanuoti, kam bus naudojami pinigai ir kaip jie grįš verslo angelui. Svarbu turėti viziją ir žinoti, ką tiksliai norima padaryti. Taip pat gali prireikti turto, kurį nesėkmės atveju būtų galima įkeisti.

„Besikreipiantys į verslo angelus neretai šių dalių neturi. Dažniausiai žino savo viziją. Sunkiausiai sekasi su planu. Ne visiems pavyksta viską išdėstyti taip, kaip žmogus norėjo, kad būtų“, – sakė Verslo angelų fondo partnerė.

Ji kalbėjo, kad jeigu investuotojas nesutinka investuoti, tai dar nereiškia, kad verslo planas, idėja yra blogi. Tiesiog galbūt potencialus verslininkas pasirodė netinkamoje vietoje, netinkamu laiku. Pavyzdžiui, vienu metu kapitalo fonduose gali būti daug pinigų, o projektų, į kuriuos būtų galima investuoti, – vos keli. Todėl natūralu, kad tuomet yra didelė tikimybė, jog į juos bus investuojama. Tačiau numatomas ir kitas scenarijus. Tuo metu gali egzistuoti tik vienas fondas ir šimtas projektų. Tad logiška, jog tuo metu atrenkamos tik pačios geriausios verslo idėjos.

Ragina ieškoti tinkamo partnerio
Dažnai tenka išgirsti, kad investuotojai yra labai reiklūs, nesukalbami. D. Rakauskaitė paaiškina, kad taip būna tik tada, kai darbo rezultatai skiriasi nuo to, kas buvo suplanuota. Todėl dar prieš pradedant bendradarbiauti su investuotojais reikia išlaikyti racionalų mąstymą ir nesitikėti, kad prekyba nuo pat pirmos dienos bus itin sėkminga. Geriau skaudi tiesa negu pagražintos ataskaitos.

Tai pat reikėtų susitaikyti su mintimi, kad investuotojai kas mėnesį norės matyti finansines ataskaitas. O pardavimo rezultatus gali panorėti matyti ir dažniau.

„Jeigu jūs vadovaujate įmonėje, susitaikykite su mintimi, kad investuotojas visuomet klaus, kodėl pardavimai mažesni, negu suplanavote. Arba domėsis, kodėl išleidote daugiau, negu tikėjotės. Todėl visada reikia turėti paaiškinimą“, – pataria Verslo angelų fondo partnerė.

Verslui svarbus ne tik investuotojas, bet ir partneris, stipri bei motyvuota komanda. Todėl juos reikia pasirinkti itin atidžiai. Prieš pradedant kartu dirbti, patartina apie juos sužinoti kuo daugiau informacijos. Pavyzdžiui, pasidomėti, ką jie apie save skelbia viešoje erdvėje ir pan. Taip pat reikėtų susitarti, kiek darbo kiekvienas įdės. Neretai nutinka taip, kad vienas galvoja, jog daugiau dirbs, o kitas – labiau prisidės finansiškai.

Tačiau D. Rakauskaitė perspėja, kad toks pasidalijimas nelabai veikia: „Pinigus vertiname kupiūromis, o apskaičiuoti, kiek žmogus įdėjo darbo, vis dar nemokame. Todėl prieš pradedant bendradarbiauti reikia susitarti, kas ką darys ir kokios pasekmės grės, jeigu tai nebus įgyvendinama. Tuomet nesėkmės atveju išsiskirti bus lengviau.“

Reziumuodama Verslo angelų fondo partnerė kalbėjo, kad žmogus, kuriantis verslą, vis tiek bet kuriuo atveju laimi. Net jeigu investuotojas pradeda abejoti vadovo kompetencija, idėjos savininkas bet kada gali parduoti savo akcijų dalį ir taip užsidirbti.

Į viršų