Nuo trichineliozės privaloma ištirti kiekvieną nušautą šerną ir kiekvieną paskerstą kiaulę, perspėja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT). Pasak VMVT, atliekant tyrimus, per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje nustatyta 20 trichineliozės atvejų (6 kiaulėms ir 14 laukinių gyvūnų). 

Tyrimus dėl trichineliozės galima atlikti teritorinių valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų diagnostikos kabinetuose, pas privačius veterinarijos gydytojus arba Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ir jo filialuose. Tyrimus privalo atlikti ne tik ūkininkai, norintys parduoti mėsą, bet ir kiaulių laikytojai, skerdžiantys kiaules savo reikmėms, bei medžiotojų klubai - sumedžiotiems šernams. Skerdyklose skerdžiamų kiaulių mėsa dėl trichineliozės tiriama nustatyta tvarka.

Naminiai gyvūnai trichinomis užsikrečia nuo laukinių gyvūnų. Dažniausiai serga šernai, rudosios lapės, usūriniai šunys, pilkosios žiurkės, miškinės kiaunės, vilkai. Naminiai gyvūnai užsikrečia suėdę trichinelioze sergantį laukinį gyvūną, pavyzdžiui, pelę, žiurkę, arba suėdę užkrėstų naminių ar laukinių gyvūnų atliekų.

Vienintelis patikimas trichineliozės profilaktikos būdas - nevalgyti nepatikrinto gyvūno mėsos. Reikėtų atsisakyti pagundos skanauti dovanotus mėsos gaminius, neįsitikinus, kad mėsa buvo patikrinta. Taip pat neverta pirkti mėsos ar jos gaminių iš atsitiktinių prekeivių. 

Labai svarbu laikytis veterinarijos reikalavimų šeriant gyvulius - nenaudoti žvėrių dorojimo atliekų kiaulių bei kitų naminių gyvūnų šėrimui. Didžiausias pavojus kiaulėms susirgti trichinelioze yra ten, kur nesilaikoma tvarkos bei sanitarijos reikalavimų. Tvartuose, pašarų ruošimo vietose būtina reguliariai šalinti pašarų likučius bei naikinti graužikus.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena gyventojams, kad vaišindami draugus ar kaimynus namuose skerstų kiaulių patiekalais, pagamintais iš mėsos, nepatikrintos veterinarijos gydytojo, trichineliozės užkrato atveju jie tampa atsakingi ne tik moraliai, bet ir teisiškai.
ELTA 
Į viršų