Vaikai dabar susižavėję 3D filmais. Mano kolegė sakė skaičiusi, jog jie labai kenkia vaikų akims. Ar tai tiesa? K.J.
Deja, su vaikais kol kas nėra atlikta išsamesnių mokslinių tyrimų, tad kokį efektą pačių mažiausiųjų savijautai sukelia 3D formatu žiūrimi vaizdai, tiksliai pasakyti sunku.
Užsienio mokslininkai, tyrę paauglius, stebinčius 3D formato kiną, teigia, kad tam tikrą tokios pramogos saugumą garantuoja didelis atstumas tarp žiūrinčiojo ir ekrano.
Tačiau, pasirodo, visai kas kita, kai 3D formatas maksimaliai priartėja prie vaiko regos lauko - tarkim, erdviniai vaizdai stebimi kompiuterio monitoriuje ar mobiliojo telefono ekrane.
Tai verčia įtempti žvilgsnį, ilgainiui regimi vaizdai gali susilieti, regėjimas praranda ryškumą. Akys greičiau pavargsta, tai gali sukelti galvos skausmus. Vaikai šiems reiškiniams mažiau atsparūs nei suaugusieji, todėl jų lepinimą 3D pramogomis turėtumėte apriboti iki minimumo.


Susiruošus į tokį filmą kartu su vaiku esantiems suaugusiesiems rekomenduojama dažniau paklausinėti mažylio, kaip jis jaučiasi. Jei ėmė svaigti galva ar žvilgsnis pavargo - verčiau kuriam laikui nusiimti specialius 3D akinius. Be jų filmą taip pat galima sėkmingai žiūrėti, tik vaizdas bus ne toks ryškus.
Jei įpusėjus filmui vaikas skundžiasi nuovargiu, nebenori žiūrėti toliau - verčiau išeikite iš kino teatro. Ne vien 3D vaizdai, bet ir paprastas filmas dideliame ekrane patiems mažiausiesiems gali sukelti pernelyg didelę emocinę įtampą.

Į viršų