07

Šiaulių visuomenės sveikatos centro saugos kontrolės skyriaus vedėjos Josanos Motiejauskaitės teigimu, pastebėjus nehigieniškai atliekamas grožio paslaugas, derėtų kuo skubiau kreiptis į Valstybinę visuomenės sveikatos priežiūros tarnybą prie Sveikatos apsaugos ministerijos arba į bet kurį teritorinį visuomenės sveikatos centrą.

Redos ULINSKAITĖS nuotr.


Lina ABROMAVIČIENĖ


Gražūs nagai - svarbi kiekvienos moters įvaizdžio dalis. Psichologai teigia, kad rankų ir kojų grožis turi įtakos net moters nuotaikai, todėl gražiai lakuoti ar spalvingai dekoruoti nagai gali išvaduoti nuo daugelio kompleksų, padėti labiau pasitikėti savimi. Tačiau specialistai ragina būti atsargiems, nes ne visi grožio salonai atlieka kokybiškas paslaugas. Šiaulių visuomenės sveikatos centro specialistai sako, jog vasarą padaugėja nusiskundimų dėl nekokybiškai atliktų pedikiūro paslaugų. Moterims, skirtingai nei vyrams, svarbu, kad kojų nagai būtų nepriekaištingai gražūs ir tvarkingi, tačiau reta žino, kad per pažeistą ar kraujuojančią odą galima užsikrėsti hepatitu B, C ar net ŽIV.

Grožio salone privalo būti sterilūs įrankiai
Visiems žinoma, kad higieninis pedikiūras yra būtinas, nors dauguma moterų pradeda rūpintis savo kojų grožiu, kai tik dėvima atviresnė avalynė. Rūpindamosi savo grožiu kai kurios moterys  nepagalvoja, jog nehigieniškai suteiktos paslaugos gali turėti ir neigiamos įtakos sveikatai.


Šiaulių visuomenės sveikatos centro visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėjos Josanos Motiejauskaitės teigimu, dėl nehigieniškai suteiktų pedikiūro paslaugų nusiskundimų yra ir šiemet, tačiau moterys gana santūrios, todėl raštiškų skundų nepateikia. Taip ir nelieka, ką kaltinti. „Norėdami užbėgti įvykiams už akių, kviečiame gyventojus būti akylesnius bei rinktis saugias ir sveikas paslaugas“, - sakė J. Motiejauskaitė.


Pasak specialistės, pedikiūro paslaugų teikimo patalpoje privalo būti tam reikalingi baldai ir įrankiai. Jei tokių nėra, gali kilti įtarimas, kad paslaugos atliekamos ne visiškai kokybiškai.
Turi būti speciali vonelė kojoms mirkyti, praustuvė ir spintelė, lentynos darbo priemonėms susidėti ir švariems skalbiniams laikyti, kėdės darbuotojui, teikiančiam paslaugas, ir klientui sėdėti.
„Dažnai pedikiūro paslaugomis besinaudojančios klientės jau turėtų žinoti, kad šią grožio paslaugą atliekanti darbuotoja privalo mūvėti vienkartines pirštines. Suteikus minėtą paslaugą, prieš išmetant, pirštinės turi būti šalinamos kaip buitinės atliekos. Jeigu procedūros metu bus pažeista klientės oda, atsiras didžiulė tikimybė užsikrėsti įvairiomis odos ligomis. Todėl mūvėdami vienkartines pirštines darbuotojai apsaugos ne tik klientą, bet ir save“, – teigia J. Motiejauskaitė.


Paslaugą atliekantis darbuotojas, J. Motiejauskaitės teigimu, tiesiog privalo turėti tiek įrankių komplektų, kad paslauga kiekvienam klientui būtų teikiama prieš tai kitam nenaudotais vienkartiniais įrankiais bei dezinfekuotais ir sterilizuotais daugkartinio naudojimo įrankiais.


„Jeigu sterilizavimo metu įrankiai supakuojami į specialų popierių, jie turi būti išpakuojami matant klientui, prieš atliekant paslaugą. Tie įrankiai, kurie sterilizuojami nesupakuoti, turi būti naudojami tuoj pat po sterilizacijos. Jeigu paslauga atliekama naudojant vienkartinius įrankius, jie taip pat turi būti išpakuojami matant klientui. Klientės turi teisę gauti informaciją, kur ir kaip dezinfekuojami paruošiami instrumentai, kuriais atliekamas pedikiūras. Be to, po kiekvienos klientės apsilankymo privalo būti dezinfekuojama speciali kėdė, skirta pedikiūrui atlikti“, – informuoja visuomenės sveikatos specialistė J. Motiejauskaitė.

Saugotis, kad nebūtų kontakto su krauju
J. Motiejauskaitės teigimu, pedikiūro paslaugas teikiantys darbuotojai privalo naudoti vienkartines pirštines, jei tenka atlikti procedūras, kurių metu yra bent mažiausia galimybė kontaktui su krauju. Vienkartines pirštines privaloma keisti po kiekvieno paslaugos vartotojo.


Grožio paslaugas atliekantys darbuotojai negali pakartotinai naudoti kitiems asmenims tų pačių instrumentų, kuriais buvo daromos tatuiruotės, atliekamas permanentinis makiažas, veriami auskarai, atliekamas plaukų skutimas ar kitos procedūros, kurių metu galimi odos pažeidimai.


Visuomenės sveikatos specialistai primena, kad neatsakingai atliekant grožio paslaugas yra didžiulė tikimybė užsikrėsti hepatitu B, C, ŽIV. Šiomis gyvybei pavojingomis ligomis užsikrečiama, kai tiesiogiai į kraują pro gleivines ar pažeistą odą patenka užkrėsti organizmo skysčiai, kuriuose viruso koncentracija didžiausia. Taip pat per nesaugiai atliktas procedūras - naudojant nesterilius instrumentus, neparuoštus instrumentus naudojant pakartotinai.


„Primename, kad paslaugų vartotojai turi teisę reikalauti, kad grožio salono darbuotojas pateiktų informaciją apie instrumentų valymo, dezinfekcijos ir sterilizacijos būdus, naudojamus kosmetikos gaminius, dažus, papuošalus. Pastebėjus, kad darbuotojas pažeidė higienos reikalavimus, klientas gali kreiptis į Valstybinę visuomenės sveikatos priežiūros tarnybą prie Sveikatos apsaugos ministerijos arba į bet kurį teritorinį visuomenės sveikatos centrą, kad būtų nustatyta, ar grožio salone paslaugos teikiamos tinkamai.

08

Vasarą ypač populiaria procedūra – pedikiūru besimėgaujančios moterys kartais net neįtaria, kad per pažeistą ar kraujuojančią odą galima užsikrėsti hepatitu B, C ar net ŽIV.

Linos ABROMAVIČIENĖS nuotr.

Į viršų