Turbūt kiekvienas iš mūsų esame patyrę tą nemalonų jausmą, kai nuo šalto, saldaus, rūgštaus maisto ar gėrimo, staiga suskausta dantį, o kartais nudiegti užtenka tik oro. Tad kokios yra priežastys dantų jautrumui atsirasti ir kaip su juo kovoti?

Sveikuose dantyse emalis dengia po juo esantį dentiną, o dantenos apgaubia šaknis. Tačiau jei emalis nusidėvi, o dantenos atsitraukia link šaknų viršūnių, dentinas tampa atviras ir neapsaugotas. Tai gali nutikti dėl dantų ėduonies, nuskilusio danties krašto, dantenų recesijos, erozijų, nusidėvėjusių dantų ar pleištinių defektų. Dentiną sudaro tūkstančiai kanalėlių, kurie susisiekia su danties nervu, todėl tokie faktoriai kaip karštis, šaltis ar net lipnus maistas gali sukelti stiprų priepuolinį skausmą.

Dažnai jautrumas atsiranda po danties plombavimo. Keletą dienų ar savaičių trunkantis pooperacinis danties jautrumas yra normali danties reakciją į intervenciją, tačiau jei tai trunka ilgiau, derėtų kreiptis į odontologą, kuris įvertinęs situaciją, paskirs gydymą. Kartais dantis pasidaro jautrus kandant, tai gali būti dėl per aukštos plombos, kurią gydytojas odontologas lengvai prišlifuos kabinete.

Norint išgydyti atsiradusį dantų jautrumą, svarbu nustatyti teisingą priežastį. Priklausomai nuo to, dantų defektai gali būti užplombuojami, pakeičiamos nekokybiškos plombos, skiriamas periodontologinis gydymas. Odontologijos klinikoje „Smile on“ taikant pažangiausias medžiagas galima ne tik panaikinti dantų jautrumą, bet ir užkirsti kelią jam atsirasti. Viena iš jų yra desensibilizuojanti „Gluma desensitizer“ medžiaga, kuri uždaro dentino kanalėlius ir taip užkerta kelią dantų jautrumui.

Vis dėlto, tinkama burnos higiena ir reguliarus lankymasis pas odontologą yra kertinis akmuo, norint turėti sveiką ir gražią šypseną.

Klinikoje konsultuoja ir gydo odontologė Neringa Visockaitė. 

Smile on odontologijos klinika Šiauliuose, Tilžės 80b, įėjimas iš Pagėgių g., registracija telefonu 8 677 28 287.

 

09231

REKLAMA

Į viršų