Hepatitas – virusas, galintis tyliai progresuoti organizme dešimtmečius. Tai virusinė užkrečiamoji  kepenų liga, galinti paslaptingai, be jokių akivaizdžių simptomų slėptis organizme tam tikrą laiką, pereiti į lėtinę formą ir progresuoti į pavojingas gyvybei ligas, tokias kaip vėžys ar kepenų cirozė. Visuomenė linkusi manyti, kad hepatitu suserga tik priklausomi nuo narkotikų, kalintys ar asocialūs asmenys. Šiaulių miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Monika Juknytė neigia šį mitą ir įspėja, kad užsikrėsti gali bet kokio socialinio statuso žmogus.

– Kepenų uždegimai, sukelti skirtingų hepatito virusų, sklinda įvairiais būdais ir skirtingomis formomis. Kokie esminiai skirtumai?
– Hepatito A virusas  priskiriamas ligų grupei, kuriomis užsikrečiama per maistą, vandenį ir aplinką. Užsikrečiama, kai virusas patenka į nesirgusio ar nevakcinuoto žmogaus organizmą per burną su užterštu maistu ar vandeniu.

Hepatito B virusas randamas beveik visuose užsikrėtusio žmogaus organizmo skysčiuose (kraujas, sperma, išskyros). Plinta per visų rūšių (oralinius, vaginalinius, analinius) lytinius santykius, per kraują (perpilant kraują ar jo produktus, per užkrėstas adatas, leidžiantis narkotikus į veną, atliekant tatuiruotes, veriant auskarus, naudojantis užsikrėtusio asmens dantų šepetėliu, skutimosi mašinėle, manikiūriniais reikmenimis), bei gali būti perduotas iš motinos vaisiui.

Hepatito E virusui  ypač imlios moterys trečiuoju nėštumo trimestru. Lėtinio hepatito E atvejai dažniau registruojami susilpnėjusio imuniteto žmonėms. Dažniausiai perduodamas per užterštą geriamąjį vandenį, maistą, kraują (užkrėsto kraujo perpylimo metu), užsikrėtusi nėščioji infekciją perduoda vaisiui.

– Kodėl teigiama, kad hepatito C viruso forma yra palankiausia plisti visuomenėje?
– Imlumas virusiniam hepatitui C yra visuotinis, o tai reiškia, kad visi gali užsikrėsti šiuo virusu. Skiepų nuo hepatito C viruso nėra. Plinta per kraują: darant tatuiruotes, veriant auskarus nesteriliais instrumentais, perpilant kraują, naudojantis užsikrėtusio asmens daiktais (dantų šepetėliu, skutimosi, manikiūro, pedikiūro reikmenimis), atliekant medicinines procedūras nesteriliais instrumentais, vartojant švirkščiamuosius narkotikus ir dalijantis užkrėstais švirkštais, adatomis. Užsikrėtusi motina gali perduoti virusą kūdikiui. Didelę riziką užsikrėsti lytinių santykių metu turi sergantys kitomis lytiškai plintančiomis infekcijomis, vyrai, turintys lytinių santykių su vyrais, asmenys, asmenys, turintys daug lytinių partnerių arba teikiantys seksualines paslaugas ir nenaudojantys prezervatyvų lytinių santykių metu.

Šios ligos sukėlėjas – hepatito C virusas pažeidžia kepenis, sukelia uždegimą, kuris gali progresuoti į kepenų cirozę ir pirminį kepenų vėžį. Nors hepatito C virusu negalima užsikrėsti čiaudint, kosint ar sveikinantis, tačiau labiausiai rizikuoja užsikrėsti HCV infekcija asmenys, vartojantys švirkščiamuosius narkotikus bei medicinos darbuotojai, turintys sąlytį su krauju (laboratorijų personalas, chirurgai, stomatologai, akupunktūros specialistai, greitosios medicinos pagalbos medikai). Labai pažeidžiami yra  hemofilija sergantys asmenys ir hemodializuojami pacientai.

Profilaktiškai atlikti kraujo tyrimus pasitarus su gydytoju reikėtų, jei buvo perpiltas kraujas ar kraujo produktai iki 1993 m., jei buvo atliktos chirurginės operacijos (taip pat Cezario pjūvis) arba kitos invazinės procedūros, taip pat jei dėl neaiškių priežasčių padidėję kepenų fermentų ALT, AST rodikliai, jei priklausote kitoms minėtoms rizikos grupėms.

– Kaip galėtume apsisaugoti nuo hepatito C?
– Lytinių santykių metu rekomenduojama naudoti prezervatyvus. Nesinaudokite kitų žmonių asmens higienos daiktų: skutimosi peiliukų, manikiūro, pedikiūro reikmenų, dantų šepetukų ir kt. Būtina naudoti apsaugines pirštines, jei tenka liesti žmogaus biologinius skysčius arba šiais skysčiai suterštus daiktus, tamponus ir pan. Be abejonės, patartina nevartoti narkotinių medžiagų, o jas vartojantiems nesidalyti adatomis, švirkštais ar kitomis švirkštimosi priemonėmis.

– Per kiek laiko nuo užsikrėtimo pasireiškia ligos simptomai?
– Hepatitas C pavojingas tuo, kad gali būti organizme nesukeldamas jokių simptomų, tačiau gali būti perduodamas kitiems asmenims. Simptomai dažniausiai gali pasireikšti praėjus net 7–8 savaitėms. Dažniausi simptomai: didelis bendras silpnumas, apetito stoka, pykinimas. Kiek rečiau pasitaiko karščiavimas, odos niežulys, dešinės pašonės ar sąnarių skausmai.

Sveikatos stiprinimo specialistė Monika Juknytė  primena, kad hepatitas C gydomas priešvirusiniais vaistais ir 100 proc. kompensuojamas valstybės lėšomis, bet kiekvienas turėtume pasistengti šios pavojingos ligos išvengti.

Į viršų