Apie Šiaulių nevyriausybinių organizacijų konfederacijos veiklą galima išgirsti įvairių nuomonių. Kaip ir apie jos prezidentę Vidą Pociuvienę. Keistai savo vadovaujamų organizacijų projektus įgyvendinanti visuomenininkė sakė, jog tokia veikla atima daug laiko, o naudos – nulis. Bet ne visiems. Štai konfederacijos renginius moderuojantys (ar koordinuojantys, ar vedantys – sunku ir besuprasti) iš miesto biudžeto neblogai uždirba, nors kai kurie reputacija pasigirti negali.

Šimtai eurų – moderatoriams, koordinatoriams...
2016 metais konfederacija įgyvendino projektą „NVO forumas 2016, mokymai, seminarai“.  Prezidentės V. Pociuvienės Savivaldybei pateiktoje projekto ataskaitoje rašoma, kad keturis kartus išnuomotoje Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos salėje vyko 2 valandų trukmės „forumai, seminarai, diskusijos, mokymai, debatai“. Jų metu buvo paliestos įvairios temos – bendradarbiavimo tarp organizacijų, pagyvenusių žmonių kompiuterinis raštingumas, politiniai debatai. Nurodoma, kad projektą koordinavo ir renginius vedė renginių pranešėjas ir moderatorius Romanas Čokovas, jam talkino Julius Muliarčikas.

Kaip informavo Šiaulių miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vyr. specialistė, dirbanti su miesto NVO, Dalia Vietienė, 2016 m. šiam projektui iš nevyriausybinių organizacijų veiklai skirtų miesto biudžeto lėšų teko 2400 Eur ir tai buvo viena didžiausių skirtų sumų. Iš šių pinigų buvo organizuotas ir renginys „Gerumo angelas 2016“.

Net 860 Eur iš projekto pinigų buvo sumokėta vienur renginio koordinatoriumi, kitur – moderatoriumi įvardijamam R. Čokovui, 200 Eur – J. Muliarčikui, pagal jų verslo liudijimus. Per 80 Eur sumokėta už renginių metu nuomojamas sales, 300 Eur išleista degalams, beveik 1000 Eur sudaro kanceliarinės išlaidos, maisto produktai, suvenyrai.

Priminsime, kad R. Čokovas, buvęs Šiaulių miesto tarybos narys, Lietuvos aukščiausiojo teismo kartu su kitu buvusiu kolega pripažintas kaltu ir nuteistas ketverių metų laisvės atėmimo bausme, atidedant jos vykdymą, už tai, kad iš verslininko reikalavo 200 000 Lt kyšio. Politikai ilgai bylinėjosi įvairių distancijų teismuose, kol sulaukė galutinio verdikto. STT sulaikius buvusius Tarybos narius 2008 m. žlugo ir R. Čokovo politinė karjera.

Ko galėjo išmokyti nevyriausybininkus prastos reputacijos buvęs politikas, klausiame V. Pociuvienės.

„Jis surasdavo lektorius, nuveždavo, atveždavo juos. Ir iš mūsiškių yra daug kas seminarus vedę. Pavyzdžiui, apie sveiką gyvenseną. Buvo pageidavimas, kad prieš Seimo rinkimus nevyriausybinių organizacijų atstovai susipažintų su visais kandidatais. Darėme susitikimus su jais visais. Reikėjo visus apskambinti, suorganizuoti, nupirkti mineralinio. Galime pavadinti projekto koordinatoriumi, galime –  moderatoriumi, nesvarbu, kaip pavadinti. Tikėjomės gauti daugiau pinigų, buvome nusimatę Arminą Lydeką pasikviesti į etiketo kursus. Kai negauni pinigų, turi keisti planus“, – sako konfederacijos prezidentė.

Jei R. Čokovui nebūtų tiek sumokėję, tai gal pinigų būtų užtekę ir A. Lydekai? „Bet jis (Čokovas – aut. pastaba) mums surado nemokamų pranešėjų. A. Lydeka nebūtų išėjęs, jis brangus, kelia daug reikalavimų“, –  neigia V. Pociuvienė.

Ji tikina, kad pasisiūliusį žmogų pasirinko renginiams moderuoti. Ji pati sako nelabai ir besikišanti, nes neturi laiko, yra dirbantis žmogus. „Kažkas pasisiūlo, pavedam organizuoti. Nedideliame formate vedame apsimokymus. R. Čokovas daugiausiai organizavo politinius debatus, seminarus ir t. t. Julius iš Rėkyvos „Gerumo angelą“ koordinavo. Turi kaimo kapelą, patalkina renginiuose. Kai tik tiek pinigų, nieko čia daug nesuorganizuosi. Mūsų projekte mes vartomės ten visaip. Darom ir kavos pertraukėles, suvežioti viską reikia. Aš nebeapsiimu, nes užima daug laiko, nebeapsimoka“, – aiškino konfederacijos prezidentė.

Ji patvirtino, kad anksčiau organizacija turėjo vykdančiąją direktorę Jūratę Šivickienę, tai ji daug organizacinių darbų nudirbdavo. „Ji daug padėdavo, buvo kaip ir savanorė, bet jei ji organizuodavo renginius, tai jai mokėdavome“, – neslepia V. Pociuvienė.

Susitvarko prezidentė
Pati J. Šivickienė komentavo, kad vykdančiosios direktorės NVO konfederacijoje pareigų nebėra, nes viską susitvarko pati prezidentė. Buvusi bendražygė sako nebespėjanti, tapo organizacijos „Židinys“ prezidente, partijos „Tvarka ir teisingumas“ skyriaus pirmininke. Buvusi vykdančioji direktorė pareigų atsisakė praėjusių metų pabaigoje, tačiau apie vykusius mokymus nieko nebeprisimena.

„Bijau ką pasakyti. Aš rugsėjo mėnesį išėjau, tie mokymai daugiau gal lapkritį vyko, čia Vida galėtų daugiau pasakyti. Tuos mokymus traukė ant rudenėlio. Vidutės paklauskit. Man daugiau buvo ūkinė dalis – suvežti, parvežti. Dokumentus tvarkė prezidentė“, – aiškino J. Šivickienė.

V. Pociuvienė turi ir kitas visuomenines pareigas – yra Šiaulių bendruomenės pirmininkė. Praėjusiais metais šios organizacijos projektui „Sveika, veikli bendruomenė“ buvo skirta 150 Eur. Ataskaitoje rašoma, kad buvo skaitomos paskaitos apie sveiką gyvenimo būdą, rūkymo ir alkoholio žalą. Kas skaitė paskaitas? Panašu, kad niekas.

„Bendruomenė nauja, nedidelė, tik kuriasi, mes daugiau važinėjomės į kitas bendruomenes, vyko toks mokomasis darbas kaip dirbti bendruomenėje. Vadovavimą bendruomenei noriu perduoti kitam aktyviam nariui, nes aš nebespėju. Iš tikrųjų tai ta nevyriausybinė veikla atima laiko begalę, o naudos nulis, tik dar sulaukiu priekaištų“, – bėdoja V. Pociuvienė.

Konfederacijos aktyvistai užgeso
Iš Nevyriausybinių organizacijų konfederacijos aktyvios veiklos traukiasi nevyriausybininkai. Savo veiklą joje sustabdęs Ramūnas Snarskis, vaikų dienos centro „Tarp savų“ vadovas, aiškina, jog jam nepriimtinas prezidentės vadovavimo stilius.

Nuo konfederacijos įsikūrimo joje dalyvavęs visuomenininkas tikina, kad prezidentė nevengia vidinių konfliktų, dėl kiekvienos nesėkmės kaltina visus aplinkinius. Jau pats jos išrinkimas R. Snarskiui pasirodė netinkamas, nes neatsižvelgta į jo prašymą balsuoti slaptai. R. Snarskis sako turįs daugybę aktyvios veiklos su savo organizacija, įgyvendina ne vieną projektą, o į konfederaciją grįš, kai pasikeis jo vadovė.

Tai, kad vykdo daug įdomių projektų Rėkyvos bendruomenė, tvirtina šios bendruomenės pirmininkė Nijolė Malakauskienė – buvusi aktyvi konfederacijos atstovė. Ji taip pat teigia, kad konfederacijoje jai stigo demokratijos, neskatinama kitų organizacijų iniciatyva.

„Pavasarį bus ataskaitinis susirinkimas ir reikia spręsti tą klausimą, ar konfederacija reikalinga. Gal ji daugiau turėtų imtis iniciatyvos dėl teisinės informacijos, įstatymų pakeitimo. Pavyzdžiui, mūsų netenkina tai, kad gyventojai savo 2 proc. pajamų gali pervesti ir biudžetinėms įstaigoms.

Konfederacija turėtų būti kaip profsąjunga, o vykdyti tokių smulkių projektukų gal ir nevertėtų“, – svarsto N. Malakauskienė.

Pareigų kratosi?
„Šiaulių naujienose“ jau rašėme apie iš 16 žmonių sudarytą ir miesto Tarybos patvirtintą Nevyriausybinių organizacijų tarybą. Pusę šios tarybos sudaro nevyriausybininkai, pusę – Savivaldybės atstovai. Tai patariamoji institucija, kurios tikslas yra užtikrinti NVO dalyvavimą formuojant šio sektoriaus politiką mieste.

Jau buvo nesėkmingai bandoma išrinkti šios tarybos pirmininką ir pavaduotoją. Pirmininke išrinkta Tarybos narė Regina Kvedarienė, o pavaduotoju – VšĮ Šiaurės Lietuvos kolegijos vadovas Mykolas Dromantas. Neišrinkta pavaduotoja konfederacijos prezidentė V. Pociuvienė užprotestavo rezultatus, apeliuodama į procedūrinius pažeidimus. Ji taip pat teigė, kad M. Dromantas nėra nevyriausybinės organizacijos vadovas, tačiau Nevyriausybinių organizacijų informacijos ir paramos centras tai paneigė: fizinių asmenų įsteigta viešoji įstaiga yra NVO.

V. Pociuvienė buvo 2015 m. sudarytos NVO tarybos pirmininko pavaduotoja ir mums pripažino, kad darbą baigusi taryba nebuvo aktyvi. Ji tvirtino, kad daugiau jokių postų nesieks.

„Kratausi tų pareigybių, ne tik kad naujų nebereikia. Mano nuomone, NVO Tarybai turi pirmininkauti Savivaldybės atstovas, nes jis gauna daugiau informacijos, gali daugiau dirbti. Mus tenkins ir pavaduotojo vieta, į kurią aš taip pat nepretenduoju“, – sakė konfederacijos prezidentė.

2017 04 11 11

NVO konfederacijos prezidentė V. Pociuvienė tikina, kad visuomeninė veikla atima daug laiko, o naudos – nulis.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų