Šiaulių mero Artūro Visocko patarėjai ir sekretoriai keičiasi dažniau nei lietuviškas oras. Per dvejus metus keturiuose politinio pasitikėjimo tarnautojų etatuose jau spėjo padirbėti 11 žmonių.

Paskutinė naujiena – nuo balandžio 12 d. meras savo patarėju paskyrė Arną Ilgauską. Panašu, kad A. Visockas tolimesnio savo darbo be šio teisininko šalia neįsivaizduoja. Jį beviltiškai stūmė į Šiaulių miesto administracijos direktoriaus pareigas po E. Bivainio atleidimo, bet neprastūmė pro Tarybą. Priimant į darbą patarėją Tarybos sprendimo nereikia, todėl ilgai nelaukęs meras parūpino buvusiam kandidatui kitą šiltą vietelę.

Advokatas A. Ilgauskas – trečiasis teisininkas, patarinėjantis merui. Puse etato kelis mėnesius patarėja teisės klausimais dirba Vilma Strupienė, didžiausią patirtį turinti ir jau daugiau nei dešimtmetį skirtingiems merams patarinėjusi teisininkė Dovilė Žukauskienė savo pareigas šiuo metu vykdo nuotoliniu būdu, nes gyvena užsienyje.

Trumpiausia karjera sekretoriate galėtų pasigirti buvęs administracijos direktorius Eduardas Bivainis. Nuo šių metų pradžios Taryba jį iš pareigų atleido. E. Bivainis Tarybą padavė į teismą, o jai teisme atstovauja meras. Nežiūrint to, A. Visockas įdarbino buvusį direktorių savo patarėju, tačiau po savaitės kilus konfliktui su Tarybos nariais E. Bivainis parašė prašymą atleisti iš pareigų.

Vos pusantro mėnesio mero viešaisiais ryšiais rūpinosi jauna patarėja Dovilė Budriūtė. Nuo šio mėnesio pradžios ji iš darbo išėjo. Mergina Savivaldybėje neturėjo normalių darbo sąlygų – nebuvo skirtas net telefono numeris, kuriuo su ja būtų galima susisiekti.

A. Ilgauskui taip pat pavesta eiti Tarybos ir mero sekretoriato vadovo pareigas. Jos liko laisvos, kai vos pusmetį padirbėjęs Mindaugas Bilius buvo išrinktas Lietuvos parolimpinio komiteto prezidentu ir iš Šiaulių išvyko.

Mero patarėjais yra dirbę Vaidas Bacys, Edmundas Ledauskas, Kristina Medžiaušytė, Tarybos sekretoriumi – Algirdas Lapinskas. K. Medžiaušytę pakeitusi Kamilė Sakalauskaitė negalėjo dirbti patarėja, nes jos Nyderlanduose baigti mokslai Lietuvoje nelaikomi aukštuoju universitetiniu išsilavinimu. Tad jai meras įsteigė padėjėjos etatą, kuris tokio išsilavinimo nereikalauja.

Naujasis patarėjas A. Ilgauskas pastaraisiais metais dirbo advokatu, prieš tai vadovavo Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybai Šiauliuose, dar anksčiau, 2002–2005 metais, dirbo Valstybės kontrolės vyriausiuoju teisininku. Jis dabartiniame M. Romerio universitete yra įgijęs teisės magistro laipsnį.

Mero pristatomas sėkmingu advokatu A. Ilgauskas savo praktiką keičia į teoriškai poros metų trukmės politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojo darbą su kiek didesne nei 1000 Eur alga ir 60 proc. mero skirtu priedu (neatskaičius mokesčių) už įprastinį darbo (vos pradėto) krūvį viršijančią veiklą. A. Visockas net padidino jo etato kategoriją iš 15 į maksimalią 16-tą, kad teisininkas kuo daugiau uždirbtų. Tik žinant, kad tokia tarnyba mero komandoje viena nepastoviausių, dėl dvejų metų darbo garantijos nėra.

Keistas advokato pasirinkimas, keliantis abejonių, ar tikrai jo praktika tokia sėkminga, kad taip veržiasi į Savivaldybę?

Į viršų