Vakar Šiaulių miesto savivaldybėje vykusiame Tarybos posėdyje neišvengta kuriozų. Nepagarba nustatytai posėdžio eigos tvarkai, Tarybos narių vaikiškas užsispyrimas ir ambicijų rodymas – tai tik lašas to, ką buvo galima išvysti posėdžių salėje.

Jorūnė DAUNORIENĖ
Po sugiedoto Lietuvos himno meras Artūras Visockas pažadėjo, kad kiekvienas iš čia neišeis negavęs dovanėlės. Tik turbūt tokios, kurią gavo pats, tikrai nesitikėjo.

Vargsta dėl oro uosto
Nors posėdžio darbotvarkėje buvo numatyta 30 klausimų, Tarybos nariams be ginčų ir aršių diskusijų pirmiausia pavyko susitarti tik dėl vieno. Po to salėje įsivyravo nemenkas chaosas, kurį pavyko sustabdyti tik paskelbus vienos valandos pertrauką.
Ginčas kilo po to, kai buvo pasiūlyta padidinti Šiaulių miesto savivaldybės privatizavimo fondo pajamas, gautas 2015 metais, ir 205 000 eurų skirti Savivaldybės įmonės Šiaulių oro uosto veiklai finansuoti.
Ankstesniais Šiaulių miesto savivaldybės tarybos sprendimais Šiaulių oro uostui iš Šiaulių miesto privatizavimo fondo skirta 210 000 eurų įmonės veiklai finansuoti. Šiuo metu Šiaulių miesto savivaldybės privatizavimo fondo pajamos, gautos 2015 metais iš privatizavimo sandorių, ir išlaidos sudaro 720 862 eurus. Padidinus pajamas ir išlaidas 205 000 eurais, jos sudarytų – 925 862 eurus.

Įžvelgia klastą
Siūlymas patiko ne visiems Tarybos nariams. Kai kurie jų suabejojo, ar oro uostui iš tiesų reikalinga finansinė parama. Vienas tarybos narys uosto direktorių net apkaltino sukčiavimu. Esą jis komitete žodžiu deklaravo, kad oro uostas turi 106 tūkst. eurų pelno, nors iš pelno-nuostolio ataskaitos matyti, jog nuostolis yra 152 tūkst. eurų. Taip pat į galutinę įmonės ataskaitą neįtrauktos išlaidos kurui. Klausta, ar Savivaldybė apie tai žino. Atsakyta, kad informacijos apie kitas skolas, nei išdėstytos aiškinamajame rašte, nieko nėra žinoma.
Ne ką mažiau diskusijų sukėlė ir klausimas, ar reikia papildomai skirti 10 000 eurų insulino pompų įsigijimo išlaidoms padengti. Tarybos nariai domėjosi, ar padidinus skiriamą sumą pompas iš tiesų gaus tie, kuriems jų labiausiai reikia. Kai kurie net įžvelgė klastą, esą taip piktnaudžiaujama sistema.
Šiaulių miesto savivaldybės Finansų skyriaus vedėja Daiva Kerutienė tokius pasvarstymus iš karto paneigė.
„Pirminėje privatizavimo fondo sąmatoje buvo patvirtinta insulino pompoms skirti 10 976 eurus. Šiuo sprendimo projektu planuojama skirti papildomai dar 10 000 eurų insulino pompoms ir iš viso nuo metų pradžios iš privatizavimo fondo insulino pompos būtų skiriama 20 976 eurai“, – paaiškino Finansų skyriaus vedėja.
Šiaulių miesto savivaldybės Administracijos direktorius Eduardas Bivainis pridūrė, kad iki šiol buvo prašoma įvairių pompų – ir brangesnių, ir pigesnių. Šiuo atveju paprašyta finansuoti tik pačias brangiausias. Žodžiu, insulino pompos reikalingos penkiems žmonėms, iš kurių keturi yra šešiolikamečiai.
„Kadangi iki šiol taryba nėra apsisprendusi ir patvirtinusi jokios tvarkos, kokios pompos kokio amžiaus asmenims turi būti finansuojamos, kad nebūtų piktnaudžiaujama sistema, pasiūlyta finansuoti bazinę pigiausią įsigijimo kainą, prisidedant likusią dalį, jeigu kažkas panorėtų brangesnės“, – sakė Administracijos direktorius.
Anot jo, papildomai skyrus 10 tūkst. eurų, penkias insulino pompas būtų galima drąsiai nupirkti.

Pasišalino, grįžo, patvirtino
Galiausiai vėl grįžta prie klausimo, ar oro uostui reikia skirti papildomų lėšų. Svarstyta, ar skyrus daugiau pinigų jie būtų racionaliai panaudojami. Kadangi aiškių atsakymų nesulaukta, meras paskelbė balsavimą dėl diskusijų nutraukimo. Nubalsavus paaiškėjo, kad susirinkusieji pritarė diskusijų nutraukimui. Tačiau tokiu sprendimu liko patenkinti ne visi. Eksmeras Justinas Sartauskas opozicinių frakcijų vardu paprašė pusės valandos pertraukos. Esą per tą laiką jie sugebės išsiaiškinti, kokių skolų dar turi Šiaulių oro uostas. Šiuo klausimu vėl nuspręsta klausti Tarybos narių nuomonės. Politikai nusprendė, kad pertrauka nereikalinga. Tačiau nepaisant to daugiau nei pusė posėdyje dalyvavusiųjų nieko nelaukę pasišalino iš salės.
Nelikus kvorumo, merui neliko nieko kito tik skelbti valandos pertrauką. Galiausiai visiems grįžus nuspręsta klausimo nebeatidėti ir jį patvirtinti.

Į viršų