18290184

Vakar paskelbti ir apdovanoti „Šiaulių naujienų“ skaitytojų kasmet renkami populiariausi šiauliečiai. Šių metų balsavimo rezultatai gana netikėti – pirmą kartą tarp penkių populiariausiųjų, šiauliečių sprendimu, atsidūrė miesto meras. Tiesa, jis šiek tiek nusileido dizaineriui Viliui Puronui. Matyt, šiauliečiai pastarajam „davė magaryčių“ už nugriautą „Penktąjį kėlinį“. Tarp populiariausiųjų šiemet ir „seni vilkai“ – Seimo nariai. Nepamirštas liko ir Prisikėlimo aikštėje stovinčios skulptūros „Verksmas“ autorius. Visi jie vakar rinkosi „Šiaulių naujienų“ redakcijoje ir svarstė, kodėl sulaukė daugiausia šiauliečių palaikymo.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Jolanta GRUBLIAUSKAITĖ

Populiariausias šiaulietis – V. Puronas
Šiemet didžiausio jūsų palaikymo sulaukė ir populiariausiu šiauliečiu tapo dizaineris ir visuomenininkas Vilius Puronas. „Kitais metais prižadu būti antruoju“, – atsiimdamas diplomą juokėsi jis.
Netrukus patikino, kad toks šiauliečių įvertinimas jį tikrai pradžiugino – bus galima papildyti garbės raštų kolekciją. „Šis bus jau 87-asis“, – teigė V. Puronas. Pirmąjį garbės raštą, jei gerai pamena, dizaineris gavo dar 1955 metais pionierių stovykloje. Tąkart buvo apdovanotas už pavyzdingą elgesį. Beje, ir „Šiaulių naujienų“ skaitytojai ne pirmą kartą dizainerį įtraukia į populiariausiųjų sąrašą. Laimingajame penketuke V. Puronas jau buvo 2012 m.
„Dėkoju šitiems žmonėms (mosteli į valdžios atstovų pusę, – aut. past.), nes „Penktasis kėlinys“ mane padarė garsų“, – ironiškai šyptelėjo jis ir papildė, kad visada stengsis dirbti Šiaulių labui, kai tik valdžios vyrai paprašys. Čia nesusilaikė greta sėdintis miesto meras: „Jau dabar prašome – padovanokite Šiauliams „Lapę.“ „Kad ji jau padovanota“, – atšovė V. Puronas.
Kad nebūtų sugadinta šventinė nuotaika, nuspręsta diskusijų netęsti. Apie lapes ir penktus kėlinius sutarta pakalbėti po apdovanojimų. Apie juos ir ne tik – šiandien „Šiaulių naujienose“ išspausdintame interviu su V. Puronu.

Tarp populiariausių – ir meras
Antrąją vietą šiauliečiai šiemet nusprendė skirti miesto merui A. Visockui. Tokie rezultatai nustebino net redakcijos darbuotojus, nes dar niekada „Šiaulių naujienų“ skaitytojai į populiariausiųjų penketuką nebuvo išrinkę miesto vado. Atvirkščiai, miesto galvų pavardės daug dažniau šmėžuodavo tarp nepopuliariausių šiauliečių. Akivaizdu, kad gyventojai parodė pasitikėjimą dabartiniu meru ir viliasi, jog ateityje neteks nusivilti pačių išrinktu miesto vadovu.
Į redakciją atskubėjęs A. Visockas prisiminė, kad dar prieš kelerius metus buvo sulaukęs „Šiaulių naujienų“ darbuotojų skambučio. „Tai buvo maždaug prieš ketverius metus. Tuomet buvau nepriklausomas Tarybos narys. Kai man pasakė, kad esu išrinktas populiariausiu šiauliečiu, pagalvojau, kad juokauja“, – į prisiminimus grįžo A. Visockas.
Toks šiauliečių pripažinimas ir įvertinimas merui buvo gana netikėtas ir šiemet. O pripažinimas, jo teigimu, labai svarbus. Tiek mažam vaikui, tiek dideliam politikui. Tai suteikia papildomų jėgų dirbti. „Tačiau svarbiausia ne tai, kad yra išrenkamas vienas ar kitas žmogus. Svarbu tai, kad jūsų redakcija išjudina žmones. Jūs priverčiate šiauliečius savo ranka parašyti pavardes, įdėti į voką, atsiųsti į redakciją. Džiugu ir tai, kad žmonės dalyvauja, kad domisi miesto gyvenimu. Kuo jie aktyviau dalyvauja, tuo geriau miestui“, – teigė miesto meras.
Taip pat priminė, kad ir Šiaulių miesto savivaldybė savo tinklalapyje taip pat nuolat skelbia įvairias apklausas. Šiuo metu šiauliečiai sprendžia dviaukščio autobuso likimą.

„Seni vilkai“ atskleidė savo tikslus
Trečiojoje vietoje, jūsų sprendimu, šiemet yra Seimo narys Valerijus Simulik. Nors į populiariausiųjų šiauliečių penketuką jis išrenkamas kone kasmet, kiekvienais metais ši žinia jį stebina ir džiugina. „Aišku, tai labai maloni staigmena, malonus žmonių įvertinimas. Noriu jiems priminti, kad aš esu „gryns šiaulietis“. Čia gimiau, čia augau. Bet čia ne mano įvertinimas, o visos mano komandos. Kadangi aš esu tos komandos smaigalys, tai visokie malonumai ir nemalonumai tenka man“, – sakė V. Simulik.
Paklaustas, kaip mano, kodėl šiauliečiai ir vėl išreiškė jam palankumą, Seimo narys pradėjo vardyti savo komandos darbus: savanorystė, budėjimai su policija, kad būtų užtikrinta miesto tvarka, moksleivių krepšinis, tinklinis, rankinis ir t. t.
„Ką darysime? Kaip dirbome, taip ir dirbsime, ką kūrėme, tą ir kursime“, – slapukavo jis, tačiau paprašytas įvardijo keletą užsibrėžtų tikslų kitiems metams. Vienas jų – siekti, kad Savanoriškos saugos būriai pakiltų į kitą lygmenį, kad būtų įkurtas padalinys Latvijoje. „Italijoje taip pat yra panaši organizacija, kaip ir mūsų. Tai su Milano miesto angelais sargais mes turėsime bendrą projektą. Sieksime pritraukti į Šiaulius įvairių pajėgų viešosios tvarkos užtikrinimui“, – sakė Seimo narys V. Simulik.

Apdovanotas verkiančios mergaitės kūrėjas
Ketvirtojoje vietoje – pastaruoju metu žiniasklaidoje itin dažnai linksniuojamos pavardės savininkas – Šiaulių miesto tarybos narys skulptorius Gintautas Lukošaitis. Ašarojančios mergaitės kūrėjas, paklaustas, už ką manąs gavo apdovanojimą, susimąstė. Neva nieko nepadarysi, kai pasuki į politikos vandenis – susidomėjimas tavimi yra didesnis, o kai dar esi ir menininkas... „Esi žinomas. Ir nebūtinai dėl to, kad kažką labai gero padarei. Aš tai vertinu kaip avansą“, – sakė jis.
Netrukus skulptorius paragino šiauliečius susimąstyti. Ir čia papasakojo maždaug prieš metus jam nutikusį liūdną įvykį, kai žuvo jo žmonos jaunas bendradarbis. Grįžtant iš Varėnos jo šeimos automobilį sustabdė policijos pareigūnai. Bėda – G. Lukošaitis neturėjo automobilio techninės apžiūros.
„Aš suirzęs, jaunas policininkas irgi suirzta. Tikrina, ar aš išgėręs, ar aš neišgėręs. Pasiima mano dokumentus, nueina į savo automobilį. Įtampa, pervargimas, nervas ima... Ir štai grįžta pareigūnas prie manęs ir aš susimąstau, kuo tas policininkas kaltas. Juk iš tiesų aš kaltas, aš – pažeidėjas, čia mano kaltė ir aš jo atsiprašau“, – prisimena G. Lukošaitis ir patikina, kad tą akimirką apėmė tikrai geras jausmas. Nepyksta pareigūnas, nepyksta ir jis. „Įsižiebė toks keistas dalykas. Aš linkiu, kad mes kiekvienas sugebėtume vertinti vieni kitus, sugebėtume vieni kitus matyti, jausti, suprasti. Ir kaskart kiekviename nedideliame santykyje užsidega „liktarna“. Kuo daugiau tokių „liktarnų“ užsidegs, tuo labiau miestas švies“, – linkėjo skulptorius.

Vietų nepraranda „seni vilkai“
Penktoji vieta šiemet atiteko ir dar vienam Seimo nariui Edvardui Žakariui. Jis, galima sakyti, yra etatinis žmogus tarp šiauliečių išrenkamų populiariausiųjų. Nors šįkart užimta paskutinioji vieta, „senas vilkas“ neliūdėjo: „Kadangi mokiausi penkiabalėje sistemoje, 5 – labai geras įvertinimas.“
E. Žakaris pastebėjo, kad „Šiaulių naujienų“ skaitytojų balsavimas visada atspindi realią situaciją. „Nes nuo 2004 metų nuolat pakliūnu į populiariausių šiauliečių penketuką. Ir kai dalyvauju rinkimuose, visada esu išrenkamas“, – sakė jis.
Nepaisant to, E. Žakaris supranta, kad paslysti ir tapti nemėgstamam – labai paprasta. Ir tai, girdi, priklauso ne tik nuo tavęs paties, bet ir aplinkybių. „Galiu patikinti, kad niekada neieškau populiarumo. Tiesiog jau vienuolika metų dirbu savo darbą, darau tai, ko prašo žmonės, kurie neša raštus, skambina dėl savo problemų“, – nedaugžodžiavo jis.
Verta paminėti, kad visiškai nedaug nuo populiariausiųjų šiauliečių penketuko šiemet atsiliko Valstybinio Šiaulių dramos teatro vadovas Antanas Venckus, akordeonininkas Martynas Levickis, „Laiptų galerijos“ direktorė Janina Ališauskienė, Šiaulių kultūros centro direktorius Virginijus Stonkus, Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, Rėkyvos bendruomenės pirmininkė Nijolė Malakauskienė ir kt.

12-30-2015 19

Populiariausi šiauliečiai V. Puronas, A. Visockas, G. Lukošaitis, E. Žakaris, V. Simulik ir „Šiaulių naujienų“ direktorius.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų