Viktoras ir Ana Zažeckiai sulaukė daug užuojautos žodžių dėl jų  tautą ištikusios tragedijos ir patys drauge su tautiečiais Kėdainiuose šiandien pagerbs žuvusiųjų Smolenske atminimą. 
Vadimo SIMUTKINO nuotr.   
 
 
 
Zita KATKIENĖ

Šiandien, antradienį, Šiauliuose gyvenanti lenkų tautybės šeima: pensininkas, ilgametis onkochirurgas, medicinos mokslų daktaras Viktoras Zažeckis, žmona Ana Zažecka ir sūnus Zbignevas Zažeckis vyks į Kėdainius. Lietuvos lenkų bendruomenės Kėdainių skyrius šiandien pagerbs aviakatastrofos prie Smolensko aukų atminimą. Kėdainių bažnyčioje bus aukojamos šv. Mišios už žuvusį Lenkijos Prezidentą Lechą Kačynskį ir kitus 95 žuvusius delegacijos narius.

Katastrofa - didelis sielvartas

Per katastrofą  Rusijoje taip pat žuvo prezidento žmona Maria Kačynska, Lenkijos nacionalinio banko vadovas Slawomiras Skrzypekas, Lenkijos ginkluotųjų  pajėgų Generalinio štabo vadas generolas Franciszekas Gagoras, keli įstatymų leidėjai ir istorikai, priklausę 88 žmonių delegacijai, kurios sąrašą paskelbė Lenkijos kovos ir kančių paminklų apsaugos taryba.

Visa ši delegacija praėjusį šeštadienį, balandžio 10 dieną, išsiruošė  į 70 metų Katynės žudynių metinių minėjimą netoli Smolensko esančiame memoriale. Lenkų tautai nepamirštama 1940 metų tragedija, kai Stalino įsakymu Katynės miške buvo šaudomi karo belaisviai, Lenkijos karininkai.

Lenkų  bendruomenės Šiaulių skyriaus sumanytojui Viktorui Zažeckiui ši nelaimė - didžiulis sielvartas, kaip ir visai lenkų tautai, netekusiai viso šių dienų šalies politikos elito. „Žymiausi žmonės žuvo be jokios prasmės”, - sielvarto balse neslepia garbus šiaulietis, lenkų tautos kultūros ir papročių puoselėtojas. Buvęs Šiaulių apskrities ligoninės Onkologijos klinikos onkochirurgas Viktoras Zažeckis įsitikinęs, jog tautybė čia neturi reikšmės: „Ar lenkų, ar ne lenkų tautybės žmogui ši neeilinė katastrofa - didelis sielvartas”, - vakar kalbėjo Šiaulių lenkų bendruomenės atstovas. Prieš kelerius metus Viktoras Zažeckis ėmėsi iniciatyvos suburti Šiauliuose gyvenančius lenkus ir įkurti Lietuvos lenkų bendruomenės Šiaulių skyrių. Pasak V. Zažeckio, pristigo ne tik miesto valdžios, bet ir pačių lenkų tautybės žmonių palaikymo.

„Mes labai dėkingi visiems žmonėms, kurie pareiškė užuojautą šią sunkią lenkų tautai valandą”, - vakar kalbėjo Viktoras Zažeckis.

Lenkų  bendruomenė nesusibūrė

V. Zažeckio žiniomis, Šiauliuose gyvena apie 10 lenkų tautybės žmonių, tačiau ne visi ir pripažįsta savo šaknis. „Vieni negalės važiuoti, kiti neturi sveikatos”, - sako lenkų tautybės atstovas Šiauliuose. V. Zažeckis džiaugiasi, kad ir žmona Ana Zažecka, ir pedagogo įsilavinimą igijęs sūnus Zbignevas laikosi lenkų papročių ir puoselėja savo krašto kultūrą, nors ir gyvena toli nuo tėvų žemės.

Prieš  47-erius metus į Šiaulius atvykusi šeima iki šiol nenutraukė  ryšių su savo protėvių šaknimis. „Ir anūkas lenkiškai kalba, tik augdamas su mama lietuviškoje aplinkoje atitolo nuo lenkų  kultūros”, -  apgailestauja senelis.

Lietuvos lenkų bendrijos Kėdainių skyrius jungia Kėdainių bei Panevėžio ir Šiaulių lenkų tautybės žmones, kur nėra susikūrusios bendruomenės. Pats Viktoras Zažeckis į Šiaulius atvyko 1963 metais iš N. Akmenės, kur kelerius metus dirbo po studijų Kauno medicinos institute. Čia sutiko ir  medicinos seselę lenkaitę Aną. Čia sukūrė šeimą. Netrukus jauna šeima atvyko gyventi į Šiaulius, kur gimė vienintelis sūnus Zbignevas, kuris neseniai atšventė penkiasdešimtmetį. 

Šiauliuose Viktoras Zažeckis ne tik operavo onkologinėmis ligomis sergančius žmones. Medikas parašė ir apsigynė mokslinį darbą ir tapo pirmuoju medicinos mokslų daktaru Šiauliuose. Medikas dirbo ir dėstytojo darbą anuometinio Šiaulių pedagoginio instituto Mokyklinės medicinos katedroje.

Praėjusią  vasarą, 46-aisiais darbo ligoninėje metais, Viktoras Zažeckis išėjo į pensiją. 79-erių metų medikas ir šiandien turi kuo užsiimti. Šiaulių medžiotojų mokymo centro vadovas yra aktyvus Tarptautinės medžiojamosios faunos apsaugos ir medžioklės tarybos narys. Šioje organizacijoje V. Zažeckis atstovauja Lietuvai.   

Į viršų