Vos pravėrus gyvybės langelį įsijungia signalizacija ir slaugytojų poste esančiame monitoriuje rodomas lopšys, kuriame vos keletą minučių paguli pamestinukas.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.   
 
 
 
Zita KATKIENĖ

Vakar Moters ir vaiko klinikoje įrengtame ir prieš dešimt dienų atidarytame bei pašventintame gyvybės langelyje suspurdo gyvybė. 13.25 val. slaugytojų poste nuskambėjusi signalizacija informavo, kad gyvybės langelis buvo atvertas. Poste įrengtas monitorius rodė lopšyje gulintį kūdikį.  Per keletą minučių slaugytoja pasiekė specialią kabiną, kurioje naujagimiui įrengtoje lovytėje gulėjo į antklodę susuptas miegantis naujagimis.

Moters ir vaiko klinikos direktoriaus pavaduotoja Margarita Valūnienė informavo, jog Gyvybės langelyje paliktas naujagimis berniukas yra trijų  parų. Tai byloja drauge su naujagimiu palikti gimdymo namų išduoti dokumentai. Medikė patikino, jog naujagimis gimęs ne Šiaulių moters ir vaiko klinikoje.

Kūdikis aprengtas švariais, šiltais naujagimių drabužėliais, su sauskelnėmis, šilta kepuryte.  Pirminiais naujagimių intensyviosios terapijos skyriaus medikų apžiūros duomenimis, berniukas gimęs laiku, normalaus svorio, visiškai sveikas, kūno temperatūra normali. Medikai nusprendė, jog intensyvi slauga nereikalinga ir berniukas paguldytas į Priėmimo skyriaus diagnostikos ir intensyviosios slaugos skyriaus naujagimių antrojo etapo palatą.

Šiame skyriuje pamestinukas praleis apie savaitę, kurios metu jam bus atlikti detalūs sveikatos tyrimai. Jei vaikui jokių sveikatos sutrikimų nebus nustatyta ir medikų pagalbos nereikės, Vaikų teisių apsaugos tarnybos rūpesčiu jis bus išvežtas į Kūdikių globos namus. Dar tris mėnesius naujagimį palikusi motina ar jo artimi giminaičiai gali kreiptis į Moters ir vaiko klinikos administraciją ir atsiimti vaiką. Tačiau jei niekas to nepadarys, berniukas bus įregistruotas galimam įvaikinimui. 

Moters ir vaiko klinikoje bei dar keturiuose Lietuvos miestuose funkcionuojančiuose Gyvybės langeliuose jau palikti trys kūdikiai. Prieš pat Velykas, Didįjį penktadienį, atidarytas gyvybės langelis Šiauliuose, medikų manymu, -  laiku žengtas žingsnis, nes išgelbėta gyvybė, kurios neaiškiomis aplinkybėmis ir dėl nežinomų priežasčių atsisakė gimdytojai. Nei šios priežastys, nei tėvų asmenybė nebus identifikuota, nes šalies įstatymai leidžia palikti naujagimį, jei jis paliekamas saugiai, nesukeliama grėsmė jo gyvybei. 
Moters ir vaiko klinikos direktoriaus pavaduotoja Margarita Valūnienė sako, jog pirmas gyvybės langelyje paliktas naujagimis berniukas - visiškai sveikas.


Į viršų