Vilnius, sausio 5 d. (ELTA).
Po to, kai Šiaulių apskrities ligoninėje dezinfekuojant buvo nudeginti devyni naujagimiai, atsistatydino du medikai, dar keturiems skirtos drausminės priemonės. Sugriežtintas preparato "Cutasept F" naudojimas.

Lietuvos radijo duomenimis, ligoninės administracija priėmė Naujagimių skyriaus vedėjos Bangos Vaitkevičienės ir slaugytojos Laimos Liugienės atsistatydinimo pareiškimus.

Šiaulių apskrities ligoninės administracija pareiškė pastabas Akušerijos ginekologijos klinikos laikinajai vadovei Angelei Jurgaitienei ir slaugytojai Nomedai Paškevičienei. Drausminės nuobaudos bus pareikštos ir šiuo metu sergančioms Kontrolės tarnybos vadovei Laimai Kupčinskienei bei slaugytojai Audronei Korsakienei.

Anot Šiaulių apskrities ligoninės pranešimo spaudai, sprendimus priimdama speciali vidaus komisija atsižvelgė į tai, kad Lietuvoje nėra reglamentuotos vienos naujagimių tualeto atlikimo tvarkos. Universitetų parengtos rekomendacijos nekonkretizuoja naujagimių kasdienio tualeto, odos raukšlių higieninio valymo apimties ir būdų.

Komisija priėjo prie išvados, kad ligoninėje naujagimių odos raukšlių valymui naudotas preparatas "Cutasept F" negalėjo sukelti naujagimių odos nudegimų. Ši medžiaga esą buvo gana ilgą laiką naudota naujagimių ir kito amžiaus vaikams ir jokių panašių pasekmių ar alerginių reakcijų nesukėlė.

Atkreiptas dėmesys, kad tokios pašalinės preparato reakcijos nenumato ir šio preparato naudojimo instrukcija, jo autorizacijos liudijimas ar kokybės sertifikatas. Komisija iškėlė prielaidą, kad devynių naujagimių kasdieniam tualetui buvo panaudota kita medžiaga, kuri buvo "Cutasept F" buteliuke. Kaip toji medžiaga pateko į minėtą talpą, aiškinasi teisėtvarkos organai.

Pagal Šiaulių apskrities ligoninės administracijos pranešimą įvykį tiria Šiaulių miesto apylinkės prokuratūra. Savo išvadas yra pateikusi ir Valstybinė medicininio audito inspekcija.

Ligoninės specialistai atkreipė dėmesį, kad "Cutasept F" nereikia naudoti kasdieniam naujagimių odos raukšlių valymui, preparatas naudotinas tik tais atvejais, kai yra įtarimų dėl infekcijos, prieš injekcijų, punkcijų atlikimą odai dezinfekuoti.
Į viršų