Administracijos vadovų priedai – ir sunkmetyje neliečiami.

Mykolas DEIKUS, Lina JUREVIČIŪTĖ
Jau sausio pradžioje miesto lopšelių darželių darbuotojams žadama pradėti mokėti atlyginimus. Iki mėnesio pabaigos vėluojančias algas ketinama išmokėti visų ikimokyklinių įstaigų darbuotojams.

Nors vėluojantys atlyginimai ir bus sumokėti, nėra jokių garantijų, kad ir šių metų pabaigoje susiklostys panaši situacija, kai algos vėlavo vieną-du mėnesius.

Pradės mokėti atlyginimus

Savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius žada, kad pirmąją sausio dekadą ikimokyklinėse įstaigose bus pradėti mokėti atlyginimai. Už gruodį atlyginimai bus mokami tiems, kurie algų negavo gruodžio mėnesį, o likusiems miesto mokyklinių įstaigų darbuotojams, kurie algų negavo jau du mėnesius, atlyginimai bus išmokėti už lapkritį.

V. Damulevčiaus žodžiais, su visais lopšelių-darželių darbuotojais bus atsiskaityta iki mėnesio pabaigos.

Savivaldybės administracijos direktoriaus teigimu, Savivaldybės administracijai vėluojantys atlyginimai bus išmokėti po to, kai atlyginimus gaus lopšelių-darželių darbuotojai.

Savivaldybės administracijos tarnautojams buvo išmokėti avansai. Savivaldybės skyrių vadovų avansai prilygo minimaliam atlyginimui, kurį gauna dažnas ikimokyklinės įstaigos darbuotojas.

Ima paskolą

Atlyginimams mokėti Šiaulių savivaldybė dar praėjusių metų pabaigoje nusprendė imti paskolą. Norą dalyvauti konkurse pareiškė du bankai, vokai su pasiūlymais atplėšti, netrukus ketinama pasirašyti sutartį.

Dalis iš imamos dešimties milijonų litų paskolos bus skirta atlyginimams mokėti.

Porą mėnesių atlyginimų negaunantiems ikimokyklinių įstaigų darbuotojams mero aplinkos žmonės „draugiškai“ patarinėjo pagalbos, kad nemirtų badu, prašyti giminių.

Nors buvo siūloma didinti tėvų mokamas įmokas, V. Damulevičiaus žodžiais, šio žingsnio kategoriškai atsisakyta. 

Trūksta pinigų dviejų mėnesių algoms

Lopšelių-darželių darbuotojams atlyginimai vėluoja todėl, kad tvirtindama miesto biudžetą Taryba atlyginimus numatė tik dešimčiai mėnesių. Patvirtinus biudžetą plačiai apie tai visuomenei nebuvo skelbiama, tik ieškoti pinigų atlyginimams mokėti pasiūlyta pačioms ikimokyklinių įstaigų direktorėms. Vienos vadovės darbuotojus vertė eiti nemokamų atostogų, kitos tikėjosi, kad metų pabaigoje Savivaldybė susimylės ir skirs pinigų algoms.

Pirmadienį spaudos konferencijoje kalbėdamas apie planuojamas šių metų pajamas Savivaldybės administracijos direktorius V. Damulevičius užsiminė, kad šiemet pinigų stinga dviejų mėnesių atlyginimams.

Buhalteriams atlyginimai mažėja net 60 procentų

Beje, gruodžio 30-ąją ikimokyklinių įstaigų darbuotojai dar kartą buvo susitikę su miesto vadovais ir reikalavo atsakymų į jiems rūpimus klausimus. Didžiausią pasipiktinimo bangą sukėlė vicemerės Daivos Matonienės pareiškimai, esą vieni lopšeliai-darželiai rado būdų kaip sutaupyti, o kiti, kaip buvo galima suprasti iš vicemerės kalbos, taupyti nė nesistengė. Politikė sakė, kad ir ji pati nemokamai atostogavusi – esą reikia solidarizuotis.

„Mano atlyginimas buvo 1,6 tūkstančio litų „ant popieriaus”. Sumažinote 500 litų. Dirbu vos ne už minimumą. Kiek gaunate atlyginimo ir kiek jis jums sumažėjo? Bepigu kalbėti, kai nuo tų tūkstančių, kuriuos jūs gaunate, keletą šimtų nusiėmėte”, - piktinosi lopšelio-darželio slaugytoja.

Savivaldybės atstovai pažymėjo, kad jiems atlyginimai sumažėjo apie 25 procentus, o štai ikimokyklinių įstaigų bendrosios praktikos slaugytojoms atlyginimai sumažėjo maždaug 30 procentų. Šiemet sumažinus finansavimą dar beveik 16 procentų, ikimokyklinėse įstaigose dirbantiems bendrosios praktikos slaugytojams atlyginimai sumažės beveik perpus.

Dar liūdnesnė situacija lopšeliuose-darželiuose dirbantiems buhalteriams. Jų atlyginimai 2010-aisiais iš viso sumažės maždaug 60 procentų. „Iš idėjos kitais metais nebedirbsime”, - pratrūko lopšelių-darželių atstovai.

Po susitikimo „Šiaulių naujienų” kalbinti lopšelių-darželių atstovai sakė nieko naujo neišgirdę.

„Tiesą sakant nieko naujo išgirsti ir nesitikėjome. Argi galima ko nors gero tikėtis. Tik blogo”, - palikdamos salę piktinosi lopšelių-darželių darbuotojos.

Brangi kaip visi lopšeliai-darželiai

Kiek per mėnesį kainuoja išlaikyti Šiaulių savivaldybės aparatą?

Vien tik atlyginimų per mėnesį išmokama apie milijonas litų (per metus – apie dvylika milijonų litų, - red. past.). Apie milijoną litų Savivaldybė kas mėnesį skiria visiems mieste veikiantiems lopšeliams-darželiams. Kitaip tariant, vienas Savivaldybės aparatas kainuoja tiek, kiek visi Šiaulių mieste veikiantys dvidešimt devyni lopšeliai-darželiai.

Vis dėlto atlyginimų Savivaldybės administracijos darbuotojams šiais metais mažinti neketinama.

Valdininkų klasių nemažins

Savivaldybės administracijos direktoriaus V. Damulevičiaus teigimu, praėjusiais metais Savivaldybės administracijos darbuotojų atlyginimų fondas mažėjo daugiau kaip dvidešimt procentų. Lopšelių-darželių – maždaug penkiolika procentų.

Teigiama, kad leidžiant administracijos darbuotojus nemokamų atostogų per metus sutaupyta apie šeši šimtai tūkstančių litų. Kadangi dalis darbuotojų sirgo, bendrai sutaupyta suma ūgtelėjo beveik iki milijono litų.

V. Damulevičius teigia, kad daugiau mažinti Savivaldybės darbuotojų atlyginimus galimybių nėra. Tačiau sutiko, kad administracijos vadovai gali peržiūrėti valstybės tarnautojams skiriamas kvalifikacines klases, kurios skiriamos už darbo kokybę. Iki šiol Šiaulių savivaldybėje buvo prigijusi praktika, kad aukštai būdavo vertinami net tie skyrių vedėjai, kurie nusipelnydavo daugiausiai visuomenės kritikos.

„Galime įvertinti neigiamai, tačiau dėl šiuo metu esančios įtampos, kai atostogavo nemokamai – šiuo keliu neisime“, - teigia Savivaldybės administracijos direktorius V. Damulevičius. Jo žodžiais, esama pasiūlymų mažintis Savivaldybės administracijos aparatą, tačiau galutinio sprendimo nėra priimta.

Į viršų