Ironiška, bet Antikorupcinės komisijos pirmininkei Angelei Kavaliauskienei buvo skirtas priedas prie nelegalaus atlyginimo – vadinamųjų „kanceliarinių išmokų“.
Redakcijos archyvo nuotr.

 

Mykolas DEIKUS

Nemėginkite skųsti korumpuoto valdininko, jeigu prieš tai negavote jo raštiško prisipažinimo. Būsite baudžiami kaip didžiausiai nusikaltėliai, o gal net sodinami į kalėjimą. Taip reikėtų suprasti Šiaulių savivaldybės Antikorupcinės komisijos grasinimus piliečiams, kurie nori pasidalyti įtarimais apie nesąžiningus Savivaldybės tarnautojus.

Antikorupcinės komisijos veikla primena kovą „po kilimu“, nes nuveiktais darbais negali pasigirti net patys kovotojai. Užtat komisijos pirmininkei skirtas priedas prie nelegalaus atlyginimo.

Skambūs planai – absoliutus šnipštas

„Viešai skelbti apie Savivaldybės ir Savivaldybės kontroliuojamų įmonių planuojamus viešuosius pirkimus ir viešųjų pirkimų konkursų rezultatus“. „Sudaryti ir paviešinti Savivaldybės administravimo subjektų, vykdančių veiklos licencijavimą, taip pat jų licencijuojamos veiklos rūšių sąrašus“. „Įsteigti nemokamą telefono „karštąją liniją“ - 800 ir skatinti gyventojus pranešti apie korupcinius teisės pažeidimus“. Tai citatos iš Šiaulių miesto tarybos antikorupcinės veiklos plano, kurio skambios deklaracijos turėjo būti įgyvendintos jau prieš dvejus metus.

Kai kurie kovos su korupcija „planai“, akivaizdu, įrašyti vien dėl to, kad jį rengusiems valdininkams pristigo fantazijos. Pavyzdžiui, įsipareigojama leisti Savivaldybės žinių biuletenį. Kuo šis biuletenis padeda kovoti su korupcija, neaišku. Tačiau biuletenis leidžiamas jau keliolika metų ir tik dėl to, kad jame nepaskelbti Miesto tarybos sprendimai paprasčiausiai negalioja.

Paskirtas nelegalus priedas

Miesto tarybos Antikorupcinei komisijai priklauso visas būrys politikų. Tai – konservatorė Aldona Augutienė, jungtinės frakcijos narys Zenonas Buivydas, darbietė Angelė Kavaliauskienė, paksininkė Kristina Lementauskaitė, socialdemokratė Elena Mockuvienė, socialliberalas Juozas Pabrėža, liberalcentristas Kazimieras Šavinis. Į komisiją paskirta Savivaldybės administracijos jaunimo reikalų koordinatorė Loreta Krasauskaitė (įdomu, kas bendra tarp jaunimo ir korupcijos?), Savivaldybės kontrolieriaus tarnybos vadovas Arvydas Ušeckas. Komisijai vadovauja jau minėta darbietė A. Kavaliauskienė.

Naujajame miesto Tarybos reglamente komisijos pirmininkei nustatytas priedas prie „kanceliarinių išmokų“. Per mėnesį komitetų, komisijų pirmininkai gauna apie tūkstantį litų į rankas. Maždaug pora šimtų litų daugiau nei paprasti Miesto tarybos nariai.

Ironiškiausia tai, kad Antikorupcinės komisijos nariai ir pati pirmininkė ima nelegalius atlyginimus, įvardijamus kaip kanceliarinės išmokos. Šios išmokos netgi susietos su vidutiniu šalies darbo užmokesčiu. Darbo užmokesčiui kylant didėjo ir išmokos politikams.

Už kanceliarines išlaidas, skirtingai nei Seimo nariams, miesto politikams atsiskaityti nereikia – tokią tvarką nusistatė pati Miesto taryba.

„Iki šiol dirbau už dyką – taip ir parašykite,“ - kalbėdama su „Šiaulių naujienomis“ pageidavimą išreiškė Antikorupcinės komisijos pirmininkė A. Kavaliauskienė.

Klausiama, ką tokio nuveikė komisija, A. Kavaliauskienė atsakinėjo abstrakčiomis frazėmis ir pajėgė prisiminti tik dviejų piliečių skundus dėl žemių. Dar svarstė ir STT elektroniniu paštu atsiųstą ataskaitą apie korupcijos rizikas.

Savivaldybės Antikorupcinė komisija veikia jau treji metai. Jau minėtame Miesto tarybos patvirtintame antikorupcinės veiklos plane nurodoma, kad komisija kartą per metus privalo paskelbti apie savo veiklą – atsiskaityti visuomenei. Iki šiol komisija net nėra parengusi tokios ataskaitos (gal dėl to, kad neturi ką pasakyti visuomenei?).

Nepaisant to A. Kavaliauskienė tikina, kad komisija – ir veiksminga, ir reikalinga.

Komisiją vadina popierine

Kad komisija naudinga ir veiksminga, tikina ir komisijos narys Zenonas Buivydas. Tiesa, politikas negalėjo nieko pasakyti, ką komisija nuveikė – į klausimus atsakinėjo tyla. Paklaustas, gal nesilankė posėdžiuose (šis politikas – vienas iš daugiausiai praleidžiančių posėdžius), ėmė teisintis, kad sirgo.

A. Augutienė sako, jog iš viso buvo surengti gal keturi posėdžiai, iš kurių nedalyvavo tik viename – buvo išvykusi. Vieno posėdžio metu komisijos nariai kalbėjosi, ką reikėtų dirbti, kito posėdžio metu kalbėjo apie STT atsiųstą aplinkraštį. Politikė negalėjo prisiminti, kad jai kas nors būtų pranešęs apie gyventojų skundus dėl galimos korupcijos.

„Komisijos nėra panacėja“, - įsitikinusi Miesto tarybos narė. 

„Tokios komisijos popierinės. Išklausome administracijos darbuotojų ir nieko negalime padaryti, neturime svertų. Surištos rankos“, - teigia komisijos narė, gydytoja E. Mockuvienė.

Komisija gąsdina piliečius   

Savivaldybės interneto svetainėje yra skelbimas, pasirašytas jau minėtos jaunimo reikalų koordinatorės L. Krasauskaitės. Skelbime piliečiai raginami pranešti apie korupcijos apraiškas – piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, kyšių reikalavimą, kyšių ėmimą ir kt. Tačiau skelbimo pabaigoje pridedamas priminimas, kuris iš tiesų skamba kaip grasinimas.

„Lietuvos Respublikos įstatymai draudžia šmeižti ar melagingai kaltinti kitą asmenį. Už tokius veiksmus numatyta ir baudžiamoji atsakomybė“, - komisijos vardu skelbia valdininkė.

Po tokių grasinimų praktiškai neįmanoma paskųsti valdininką, jeigu neturi jo rašytinio prisipažinimo apie pažeistus įstatymus, arba piliečiai turėtų užsiimti operatyvine veikla ir, pažeisdami įstatymus, patys rinkti duomenis ir juos pateikti komisijai. 

Skelbimą parašiusi valdininkė, matyt, „pamiršo“ nurodyti, jog piliečius įstatymai įpareigoja pranešti visą turimą informaciją apie galimus nusikaltimus. Niekas žmonių nebaudžia už tai, kad informacija nepasitvirtino ar nepavyko įrodyti. Toks precedentas yra buvęs ir Šiaulių miesto savivaldybėje, kai pilietis pranešė apie galimą valdininko nusižengimą. Nusižengimo įrodyti nepavyko, o byla dėl šmeižto pasiekė Aukščiausiąjį teismą. Teismas konstatavo, kad valdininką įskundęs pilietis įstatymų nepažeidė – tai buvusi jo pareiga.

Antikorupcinės komisijos pirmininkė A. Kavaliauskienė teigė skelbimo nemačiusi. Skelbimas galėjęs būti paskelbtas ir be komisijos žinios.

Savivaldybėje – korupcijos skandalai

Kol Antikorupcinė komisija „po kilimu“, tai yra, slapta nuo visuomenės „kovoja“ su korupcija, teisme teisiami du Miesto tarybos nariai, įtariami reikalavę kyšio.

Įtarimai dėl galimo melavimo šioje byloje buvo pareikšti miesto merui Genadijui Mikšiui bei dar trims politikams.

Tiesa, po to, kai mero bendrapartiečiai Seime sudarė valdančiąją koaliciją, įtarimai dėl galimo melagingų parodymų davimo panaikinti.

Į viršų