Šiaulius reprezentuojantis krepšinis atsidūrė podukros vietoje – didžiausią paramą šiais metais „Šiaulių“ komandai skyrusią bendrovę miesto valdžia paskatino mokestinių nuolaidų trupiniais ir dosniai parėmė „pataupiusius“ rėmėjus.
Redakcijos archyvo nuotr.  

Mykolas DEIKUS

Dešimtys tūkstančių litų – už gražias akis. Taip galima pavadinti Šiaulių savivaldybės sporto ir kultūros rėmimo tvarką, kurios nesupranta net patys Miesto tarybos nariai, šią savaitę nuo mokesčių atleidę beveik dvi dešimtis įmonių. Politikai prabilo ir apie neoficialią paramos sistemą, kai rėmėjui sporto klubai pinigus grąžina „grynaisiais“.

Penktadalis milijono – lengva ranka

Šią savaitę Šiaulių miesto taryba nuo dalies nekilnojamojo turto bei žemės mokesčių atleido septyniolika įmonių, parėmusių sporto klubus ir kultūrinę veiklą. Iš viso šiemet mieste veikiančios įmonės suteikė paramos beveik už du milijonus litų. Tačiau visos rėmusios įmonės tenkinosi vos dviejų šimtų tūkstančių litų mokesčių grąža.

„Ši sistema neskatina remti. Kuo daugiau rėmėjų, tuo blogiau patiems rėmėjams“, - posėdžio metu pareiškė Tarybos narys Artūras Visockas. Tačiau į jo pastabą nė nesureaguota – rėmėjų sąrašas patvirtintas paskubomis, be diskusijų, nors sukėlė daugybę klausimų. Į abejones Savivaldybės administracijos atstovai atsakė vieninteliu argumentu – sprendimą reikia priimti skubiai, nes jau nelieka laiko perskaičiuoti mokesčius. Kodėl buvo tempiama iki paskutinės akimirkos, nutylėta. Politikai pro akis praleido ir tai, kad sprendimo projektą pateikęs Savivaldybės Ekonomikos skyrius „nupjovė grybą“, įrašydamas klaidingus skaičius.

Sistema – neskaidri

Pats aktyviai sportuojantis (orientacininkas) ir individualų verslą turintis Tarybos narys A. Visockas pažymi, jog tikroji parama sportui ir kultūrai turėtų būti skiriama nesidairant į mokesčių grąžą. Tačiau, jeigu yra sukurta skatinimo sistema, ji turėtų būti skaidri ir visiems aiški. Anot tik pastarąjį pusmetį politikoje dalyvaujančio A. Visocko, sportą ir kultūrą remiantis verslininkas turėtų žinoti, kiek nuo skirtos sumos grįš mokesčių lengvatų pavidalu, pavyzdžiui, 15 arba 20 procentų.

Tačiau pagal dabar Savivaldybėje galiojančią skatinimo sistemą, kuri neaiški ne tik politikams, vienodą sumą paramai skyrusios įmonės sulaukia skirtingų mokesčio lengvatų.    

Kuo didesnė parama, tuo mažesnė mokesčių nuolaida

Pagal Savivaldybėje patvirtintą atleidimo nuo mokesčių tvarką, visi rėmėjai negali būti atleisti didesne nei 200 tūkstančių litų suma. Kodėl buvo nustatytos būtent tokios „lubos“, Tarybos posėdžio metu Savivaldybės vadovai logiškai paaiškinti nesugebėjo.

Didžiausias mieste rėmėjas, „Šiaulių“ krepšinio klubą 1,3 milijono litų suma parėmęs „Šiaulių plentas“ sulaukė tik 57 procentų mokesčių nuolaidos. Tai yra, 75 tūkstančių litų. Vos ne tris kartus mažesnę sumą skyrusią bendrovę SPT (įmonių grupė, veikianti su „Splius“ ženklu), pasiūlyta nuo mokesčių atleisti šimtu procentų. Tai yra, – 52 tūkstančiais litų. Kitaip tariant, Šiaulius reprezentuojančią „Šiaulių“ krepšinio komandą praktiškai išlaikanti bendrovė liko „ant ledo“. Pora tūkstančių litų mažiau nei SPT skyrusi Ž. Marčiausko individuali įmonė sulaukė tik 60 procentų mokestinės nuolaidos.

Sveikos logikos galima pasigesti ir analizuojant kitas sumas. Pavyzdžiui, penkiolika tūkstančių litų daugiau nei bendrovė SPT paramai skyrusi „AVS prekyba“ sulaukė vos 13 procentų mokesčių grąžos. O beveik tą pačią, apie 30 tūkstančių litų sumą, skyrusios bendrovės „Departus“ ir „Citma“ įvertintos skirtingai. „Departus“ pamaloninta 97 procentų nuolaida, o „Citmai“ patrupinta vos 43 procentų mokestinė nuolaida.

Politikai – kvailinami

„Kaip Tarybos nariui man gėda, kai daugiau kaip milijoną litų miesto krepšinio komandai skirianti bendrovė turi tenkintis tokia mizeriška suma. Labai gerai, kad šią problemą iškėlė A. Visockas“, - sakė Šiaulių miesto tarybos Mieto ūkio ir plėtros komiteto, kuriame ir prabilta apie rėmimo sistemos spragas, komiteto pirmininkas Arvydas Mockus. Politiko įsitikinimu, mokesčių grąžos už paramą suma turi būti aiški ir visiems vienoda.

Tokios pat nuomonės ir Miesto ūkio ir plėtros komiteto narys A. Visockas. 

„Man susidarė įspūdis, kad Tarybos nariai buvo durninami, sprendimo projektas pateiktas kaip papildomas klausimas, Tarybos nariai net nespėjo įsigilinti“, - piktinasi A. Visockas.

Parama grįžta „juodaisiais“ pinigais

Kalbantis apie sporto ir kultūros rėmimą ne vienas Šiaulių miesto tarybos narys, prašydamas neminėti pavardės, kalbėjo apie tai, kad neskaidri paramos sistema skatina nelegalią paramos grąžą rėmėjams. A. Visockas ir A. Mockus ryžosi apie tai prabilti viešai.

Politikai patvirtino tai, apie ką jau keliolika metų kalba mieste veikiančių klubų vadovai ir treneriai. Žymi dalis rėmėjų reikalauja pusę paramos sumos grąžinti „juodais“ pinigais, kitaip tariant, nelegaliai.

Politikų įsitikinimu, tai skatina netobula mokestinių lengvatų už sporto ir kultūros rėmimą sistema.


Į viršų