Šis iš medžio išdrožtas krokodilas - vienintelis Šiaulių miesto savivaldybės atstovams žinomas Rėkyvos jaunimo organizacijos „Ersas”, kuriai pagal projektą skirti 2 tūkstančiai litų, darbas.
Autorės nuotr.

Asta VOLKOVAITĖ

Nors miesto valdžia dejuoja nerandanti pinigų vargšams, tūkstančiai litų taškomi abejotiniems nevyriausybinių organizacijų projektams finansuoti. Remdama nevyriausybininkus Savivaldybė už 2 tūkstančius litų įsigijo krokodilą, o medelio pasodinimas atsiėjo kelis šimtus litų.

Projektas – už beveik 2000 litų, medis - už 2 litus

Trys menkavertės gudobelės ir kelios eglės priešais daugiabučių langus. Taip atrodo Rėkyvos seniūnijos bendruomenės „Rėkyjava” atstovų darbai pagal gana skambiu pavadinimu pakrikštytą projektą - „Rėkyvos želdinimo teritorijos Pirties gatvėje koncepcija – 2”, kuriam iš aplinkosaugos programos skirta 1 700 litų. Lėšas gavusi „Rėkyjavos” vadovė Asta Jakutienė nesivargino organizuoti talkos, burti jaunimo medeliams sodinti -  nuspręsta samdyti bendrovę.

„Patys nekasėme, nesodinome, - „Šiaulių naujienoms“ teigė A. Jakutienė. Jos žodžiais, pagal projektą gauti pinigai be medelių pirkimo ir jų sodinimo, išleisti žemėms, jų atvežimui, paruošimui. Bendruomenės vadovė paprašyta įvardyti bendrovės pavadinimą, darbų, žemės ir medelių kainas, paprašė perskambinti vėliau. Deja, vėliau surinkę A. Jakutienės telefono numerį jos pačios daugiau nebeišgirdome – į skambutį niekas nebeatsiliepė.

Kiek galėjo kainuoti kelių gudobelių pasodinimas, bandėme aiškintis patys. Paskambinome į medeliais prekiaujančią ir kitas paslaugas teikiančią bendrovę „Šiaulių apželdinimas”, iš kurios gudobeles teigė pirkusi A. Jakutienė. Apie medelių kainas paklausta darbuotoja teigė, kad žmogaus ūgį lenkianti gudobelė kainuoja 2 litus. Taip išeitų, kad tuo atveju, jeigu „Rėkyjavos” atstovai patys būtų kibę į talką, būtų galėję nupirkti arti tūkstančio gudobelių sodinukų ir pasodinti keletą hektarų miško.

Apie krokodilą kalbėti nepanoro

Ne ką uolesni pasirodė esantys ir Rėkyvos jaunimo organizacijos „Ersas” atstovai, kuriems iš aplinkosaugos programos skirti 2 tūkstančiai litų vaikų žaidimų aikštelės „Zuikinė“ atnaujinimui. Nors šiųmetines pagal projektus nuveiktų darbų ataskaitas nevyriausybininkai Šiaulių miesto savivaldybei turi pristatyti artimiausiu metu, iš medžio išdrožtas krokodilas – vienintelis valdininkams žinomas „Erso” darbas.

Bandėme susisiekti su „Erso” atstovais. Organizacijos atstovės paklausus apie pagal projektus nudirbtus darbus ir apie krokodilą, kitame telefono gale pasigirdo pypsėjimas. Maža ką, gal mobiliojo ryšio telefono tiekėjas pavedė? Perskambinome, bet pakartoję klausimą vėl vietoj atsakymo telefonu vėl išgirdome tik pypsėjimą.

Praėjusiais metais Rėkyvos jaunimo organizacija „Ersas” tai pačiai „Zuikynei” puoselėti taip pat buvo gavusi 2 tūkstančius litų. Pažvelgus į Savivaldybės pateiktą ataskaitą sunku pasakyti, kam konkrečiai minėta suma buvo išleista, rezultatai įvardijami gana lakoniškai.

„Informaciniai skelbimai apie vykdomus vandens projektus; tyrimų rezultatus”, - rašoma ataskaitoje.

Krokodilas valdininkui pasirodė juokingas

Ar nevyriausybininkams nukristų rankos, jei jie patys eitų sodinti medelių? „Nenukristų, bet į tai gali būti atsižvelgta kitais metais”, - „Šiaulių naujienoms” teigė Šiaulių miesto savivaldybės Aplinkos skyriaus vedėjas Romaldas Šemeta. Jis nelabai ką galėjo pasakyti apie „Rėkyjavos” ar „Erso” šiais metais pagal Savivaldybės finansuotus projektus nuveiktus darbus. R. Šemetai nusiuntėme Rėkyvos jaunimo organizacijos „Ersas” darytą krokodilo fotografiją. Valdininkui išvydus drožinį kitame telefono gale pasigirdo sunkiai tramdomas juokas. R. Šemeta pareiškė, kad šįsyk nebus pasižiūrėta tik į popierines ataskaitas. Visgi krokodilo kainos R. Šemeta nedrįso vertinti.

Valdininkas teigė, kad buvo atvejų, kai nevyriausybininkams teko grąžinti projekinius pinigus. „Buvo atvejis prieš kelerius metus”, - tvirtino R. Šemeta. Visgi organizacijos pavadinimo valdininkas taip ir neįstengė prisiminti.

Reikia meno kūrinių komisijos vertinimo

Šiaulių miesto savivaldybės vyriausiasis specialistas, architektas bei dizaineris Vilius Puronas, išvydęs krokodilo fotografiją, apie drožinį, kaip apie tautodailės kūrinį, atsiliepė tik teigiamais žodžiais.

„Matau žmogaus iniciatyvą. Tas pagalys galėjo gulėti šimtą metų”, - krokodilo autoriaus darbą teigiamai įvertino V. Puronas. Jo nuomone, šį darbą būtų galima įvertinti 100 ar 200 litų.

„Čia ne vertybė. Vertybė, kada tai turi išliekamąją vertę”, - mano V. Puronas. Jo teigimu, peržvelgiant nevyriausybininkų darbų ataskaitas galėtų dalyvauti neseniai suburta Meno kūrinių įkainojimo komisija

Kiti dirba ir be valdiškų pinigų

Kai vieni nevyriausybininkai darbams samdo bendroves, Rėkyvos bendruomenės nariai geba rengti talkas patys ir be tam skirtų projektinių lėšų. Praėjusią vasarą kelissyk buvo suburti žmonės Rėkyvos parkui šienauti. Peraugusią, vietomis šabakštynus primenančią žolę pjovė ne tik patys rėkyviškiai, bet ir jų pakviesti draugai.

Dainų rajono bendruomenė taip pat neatsilieka. Jau ne pirmus metus patys ieškodami rėmėjų „Beržynėlio” parke organizuoja renginius.

 
Į viršų