Vicemerė Daiva Matonienė agituoja miestiečius renovuoti savo būstus, bet dabar aiškėja, jog iš renovavimo galėjo nesąžiningai pelnytis jos partietė bei statybos bendrovės. Keistas sutapimas – statybos bendrovės itin noriai remia D. Matonienės „reklamines“ akcijas.
Redakcijos archyvo nuotr.

 

 

Mykolas DEIKUS

Artimiausiu metu miesto daugiabučių renovavimo bylose įtariamųjų gali padaugėti.

Po sulaikymų ir pareikštų įtarimų tyrimą atliekantys pareigūnai neatskleidžia, ar byloje minima daugiau valstybės tarnautojų bei politikų, tačiau kai kurių veikėjų dalyvavimas daugiabučių namų modernizavime kelia nemažai abejonių. Aiškėja, kad daugiabučių modernizavimo konkursus laiminčios statybos bendrovės itin dosniai remia Šiaulių mero pavaduotojos Daivos Matonienės reklamines akcijas. O vicemerė gyventojams perša renovaciją, iš kurios galimai pelnosi nesąžiningi tarnautojai ir statybos bendrovės.

„Priglaudė“ svetimą idėją?

Pastaraisiais metais Šiauliuose rengiamos akcijos „Už žydintį ir švarų saulės miestą“, kurių metu apdovanojamos geriausiai besitvarkančios daugiabučių namų bendrijos. Šios akcijos rengiamos po Šiaulių vicemerės Daivos Matonienės vėliava.

Akcijos jau seniai tapo vos ne tiesiogine D. Matonienės reklama, nors, tiesa, idėjos apdovanoti geriausiai besitvarkančius daugiabučių gyventojus autorystė priklauso Šiaulių apskrities daugiabučių namų savininkų asociacijai. Vienas iš asociacijos vadovų Juozas Kniukšta „Šiaulių naujienoms“ teigė, kad asociacija idėją pateikė miesto vadovams.

Keistas sutapimas

Gali kilti klausimas, kuo čia dėta vicemerės politinė reklama, rengiamos aplinkos tvarkymo akcijos ir miesto daugiabučių namų modernizavimas?

Daugiabučių namų atstovai po pastarųjų dviejų akcijų „Už žydintį ir švarų saulės miestą“ prabilo apie keistus sutapimus. Dovanas, kurias dalija vicemerės vadovaujama komisija, perka statybos bendrovės, kurios už gyventojų ir valstybės lėšas renovuoja miesto daugiabučius namus.

„Praėjusiais metais nusprendėme akcijoje nebedalyvauti, nes nebenorime veltis. Tos pačios įmonės renovuoja, tos pačios perka žoliapjoves, kažkas čia susukta“, - kalbėjo vienos bendrijos atstovas.

Akcijos rėmėjai nebuvo viešai skelbiami, bent jau jie nebuvo minimi Savivaldybės pranešimuose spaudai. Tad kas bendroves paskatino, ypač įsibėgėjus krizei, leisti pinigus už tai nesulaukiant net padorios reklamos?  O gal reklamuojama visiškai ne akcija?

Vicemerė slapstosi?

Anot Savivaldybės atstovės spaudai Jūratės Rauduvienės, niekas kitas apie rėmėjus daugiau už vicemerę D. Matonienę informacijos suteikti negali. Nes rėmėjų ieškojusi ji pati.

Ar ne keista, kad antrasis žmogus mieste po mero nusismulkina iki tiek, kad lakstytų po miestą ieškodama dovanų, kai tam yra šimtai administracijos darbuotojų?

Pasikalbėti apie sutapimus su pačia vicemere D. Matoniene nepavyko. Susidarė įspūdis, jog po to, kai „Šiaulių naujienos“ Savivaldybės paprašė domenų apie akcijos rėmėjus, vicemerė nusprendė „slapstytis“. Anksčiau normaliai bendravusi D. Matonienė nuo praėjusios savaitės telefonu nebeatsiliepinėja.

Vicemerė užsiima agitacija

Kad patikrintume, ar D. Matonienės „reklaminių“ akcijų ir daugiabučius renovuojančių bendrovių pavadinimai nesutampa, paklausimus nusiuntėme Šiaulių savivaldybei ir Būsto konsultacijų agentūrai. Duomenis palyginome ir štai rezultatas – iš tiesų D. Matonienės akcijas rėmė statybos bendrovės, aktyviai dalyvaujančios daugiabučių modernizavimo programose.

Pastaraisiais metais bene pagrindinė matoma ir girdima vicemerės D. Matonienės veikla – agitacija per Savivaldybės apmokėtas laidas vietinėse televizijose, daugiabučių bendrijų susirinkimuose imti banko paskolas ir renovuoti gyvenamuosius namus. Agitacija nesiliauja net šiuo metu, kai valstybės parama renovuojantiems daugiabučius sumenko iki minimumo.

Ko taip draskosi D. Matonienė, ir ar už agitavimą kišti galvą į bankų kilpą neatsilygina akcijas remiančios statybos bendrovės, paklausti pačios vicemerės nepavyko – kaip jau minėjome, nesišneka.

Partiečiai itin domisi statybomis

Galima būtų pamanyti, kad vicemerė D. Matonienė iš komjaunuoliško užsidegimo agituoja gyventojus renovuoti daugiabučius namus, jeigu ne ypatingas ir kitų jos partiečių dėmesys statyboms.

D. Matonienė priklauso partijai Tvarka ir teisingumas („paksininkai“), kuri Šiauliuose yra valdančiojoje koalicijoje. Kita įtakinga partijos figūra Vidmantas Japertas, dar vadinamas pilkuoju Savivaldybės kardinolu, praktiškai vadovauja miesto Ūkio ir plėtros komitetui. Per šio komiteto rankas eina visos miesto statybos. Pats V. Japertas vadovauja asociacijai „Jupoja“, vienijančiai statybos ir prekybos statybinėmis medžiagomis bendroves. Asociacijai priklausančios įmonės taip pat dalyvauja už valstybės lėšas renovuojamų pastatų projektuose.  

Patikima partietė

Drauge su D. Matoniene miestiečius renovuoti daugiabučius namus aktyviai įkalbinėjo ir Birutė Jankauskienė. Ši moteris iki STT operacijų darbavosi Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros Šiaulių apskrities padalinyje.

B. Jankauskienę, kurią prieš porą savaičių sulaikė korupciją renovuojant daugiabučius tiriantys STT pareigūnai, ir D. Matonienę sieja ne tik idėjos modernizuoti namus. B. Jankauskienė iki sulaikymo priklausė partijai Tvarka ir teisingumas ir buvo aktyvi narė  (po sulaikymo jos narystė sustabdyta). Deleguota partijos per pastaruosius rinkimus ji vadovavo vienai iš „Saulės” rinkimų apygardos komisijų. „Saulės” rinkimų apygarda – vicemerės D. Matonienės veiklos zona. Per praėjusius rinkimus vicemerė šioje apygardoje nesėkmingai mėgino prasimušti į Seimą.

Prokurorai žada dar daugiu naujienų

Kad iki šiol daugiabučius renovuojančios bendrovės praktiškai apiplėšinėjo miesto gyventojus, aiškėja po prokurorų ir STT Šiaulių valdybos pareigūnų atliktų sulaikymo akcijų.

Kaip jau buvo skelbta, STT pareigūnai sulaikė jau minėtą B. Jankauskienę, Vilniuje sulaikytas aukštas pareigas ėjęs bendrovės „Projektų rengimo centras“ darbuotojas. Ši bendrovė dalyvavo renovuojant mažiausiai du Šiaulių daugiabučius – Gardino ir Gegužių gatvėse.

Prieš šventes Šiaulių miesto apylinkės teismas oficialiai neįvardijamai statybos bendrovei uždraudė renovuoti vieną iš mieste stovinčių daugiabučių namų.

Šiauliuose šiuo metu atliekami mažiausiai penki ikiteisminiai tyrimai dėl daugiabučių namų modernizavimo, apklausinėjami daugiabučių bendrijų pirmininkai.

Daugiabučio namo modernizavimas Šiauliuose praėjusiais metais vidutiniškai kainavo 1,3-1,5 milijono litų. Skaičiuojama, kad dėl nešvarių sandorių renovacija pabrangdavo bemaž trečdaliu.

Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Aivaras Povilaitis tyrimo detalių neatskleidžia, tačiau leido suprasti, kad gali būti pareikšta ir daugiau įtarimų.

Šiauliuose su daugiabučių renovavimu susijusi byla – kol kas vienintelė tokio masto visoje šalyje.

Į viršų