Šiaulių greitosios pagalbos stoties vyriausioji gydytoja Eugenija Kukaitienė mano, kad išieškoti pinigus iš medikų pagalba nepagrįstai besinaudojančių benamių neįmanoma.
Redakcijos archyvo nuotr.

Mykolas DEIKUS
Benamiai gali sulaukti Savivaldybės reikalavimų susimokėti už kelionę Greitosios pagalbos automobiliu. Savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius piktinasi, kad benamiai medikų paslaugomis naudojasi kaip taksi, todėl juos reikėtų apmokestinti.

Greitoji pagalba – kaip taksi

Savivaldybės administracijos direktorius V. Damulevičius mano, kad jeigu pavyktų pinigus už nepagrįstą iškvietimą išieškoti bent iš kas dešimto benamio, būtų gerai. Esą sudrausmintų kitus.
Tiesa, administracijos vadovas kol kas sunkiai įsivaizduoja, kaip būtų galima priversti benamius padengti transporto išlaidas ir žada tartis su specialistais.

Nevežiojami benamiai sušals

Šiaulių greitosios pagalbos stoties vyriausioji gydytoja Eugenija Kukaitienė abejoja sumanymo sėkme. Daugelį metų miesto greitosios pagalbos medikams vadovaujanti gydytoja sako, jog benamiai neturi turto ar pajamų, kad būtų galima reikalauti atlyginti kelionės išlaidas.

Anksčiau, anot gydytojos, už benamių pavėžėjimą mokėjo Savivaldybė, tačiau dabar šios išlaidos – Greitosios medicinos pagalbos stoties rūpestis. E. Kukaitienė sako, jog šaltuoju metų laiku iš tiesų padaugėjo iškvietimų, kai reikia vežioti benamius. Daugelio iš jų medikai jau žino ir vardus.

Pastaraisiais metais benamiai vis dažniau kviečiasi greitąją pagalbą. Pernai žiemos metu užregistruota 800 iškvietimų. Šiemet, žiemai dar nesibaigiant, užregistruota net 700 iškvietimų. Medikai neskaičiuoja tų iškvietimų, kai nekyla abejonių, ar iš tiesų reikėjo pagalbos.

Vis dėlto Greitosios pagalbos stoties vyriausioji gydytoja įsitikinusi, kad benamių negalima palikti gatvėje – sušals.

Veža į Nakvynės namus ir slėptuvę

E. Kukaitienė sako, jog labai dažnai neblaivų benamį nuvežus į Šiaulių apskrities ligoninės priimamąjį tenka vežti į Nakvynės namus. Ryte Nakvynės namų darbuotojai vėl kviečia medikus, nes po „daugiadienių“ benamis nebepastovi ant kojų – vėl vežamas į ligoninę.

Anksčiau benamiai verždavosi į Dubijos gatvėje esančią slėptuvę. Po to, kai slėptuvę Savivaldybė užsimojo uždaryti ir atjungė šildymą, gyventojų joje sumažėjo. Seniau šioje slėptuvėje būta daugiau tvarkos, kurią palaikydavo vietiniai lyderiai – nebūdavo linkę priimti utėlėtų „kolegų“. Nebent „svečias“ nešdavosi butelį.
E. Kukaitienė sako, jog su medikais juokauja, kad vežant benamį į slėptuvę reikėtų ir buteliuką odekolono pridėti – kad priimtų.

Į viršų