Tūkstančiui metų likus iki mūsų eros Persijos įlankos šiaurės vakarinėse pakrantėse gyvenusios chaldėjų tautos vyrai buvo žymiausi žyniai ir būrėjai, savo pranašystėmis išpopuliarėję net Graikijoje ir Romoje. Ypač populiarios tapo jų pranašystės savaitės dienoms. Pasirodo, kiekviena savaitės diena turi savo planetą globėją: pirmadienis – Mėnulį, antradienis – Marsą, trečiadienis – Merkurijų, ketvirtadienis – Jupiterį, penktadienis – Venerą, šeštadienis – Saturną, sekmadienis – Saulę.

Tie, kurie netiki pranašystėmis, Zodiako ženklų prognozėmis, dar skeptiškiau turėtų vertinti savaitės dienų horoskopus.

Ar žmogaus charakteris priklauso ir nuo to, kurią savaitės dieną jis gimęs? Skaičiau, jog savaitės dienų horoskopai ypač daugiaplaniai. Pirmasis – tavo charakteris priklauso nuo to, kurią savaitės dieną gimei. Antrasis – kiekvieną savaitės dieną vis kitaip jausis skirtingomis savaitės dienomis gimę žmonės. Pavyzdžiui, pirmadienį vienaip jausis gimę antradienį, o jau kitaip – į šį pasaulį atėję trečiadienį.

Savaitės dienų horoskopų sudarinėtojai tvirtina, kad žmogui geriausia savaitės diena yra ta, kurią jis ir gimęs, pavyzdžiui, pirmadienis ir bus laimingiausias gimusiam pirmadienį.

Pasirodo, geriausiai jaučiasi gimusieji savaitgaliais, o ir kitomis dienomis gimę savaitgaliais jaučiasi gerai, gal tik kiek išskiriant sekmadienį: „Sekmadienis – pasyvi diena.“

Pastebėkite – savaitgalio horoskopuose visada yra daugiau gerų žodžių nei blogų. Jeigu daugiau dėmesio skirsime savaitgalių horoskopams ir paskaitysime net keletą jų, skirtų toms dienoms (jei pasitaikė ką nors blogo pranašaujantis horoskopas, ieškokite gero linkinčio), sužinosime, kad žmonės yra laimingi, tik jie to nežino.

Įdomu, kad chaldėjų žyniai nesiūlė visus darbus pradėti pirmadieniais. Anot jų, „įsivažiuoti“ reikia po truputį. Pirmadieniais tiktų labiau įsiklausyti į save ir į supančią aplinką. Pirmadieniais gimsta ramybės vertintojai ir net vienatvė jų nežeidžia. Girdėjau moteris sakant, kad vienišos moterys gyvena ilgiau ir laimingiau. Abejoju, bet patikėkim.

O štai antradieniais reikia pradėti visus, o ypač pačius sunkiausius darbus. Ir gimsta antradieniais tik labai energingi žmonės. Trečiadienis – informacijos kaupimo diena, todėl gimsta tą dieną ypač komunikabilūs žmonės. Ketvirtadieniais reikia tiesiog dirbti ir tiek. Na, o penktadienis, globojamas grožio ir meilės planetos Veneros, tinka skirti pasimatymus, pirkti, lankytis grožio salonuose.

Gimusiuosius šeštadieniais veikia Saturnas. Šią dieną pasaulį išvysta filosofai, mokslininkai, mokytojai, rimtai žiūrintys į viską, kas vyksta išoriniame pasaulyje ir aplink juos. Kad ir kuo užsiimtų, jais visada galima pasikliauti, nes ištikus bėdai nelaimėlio niekada neapleis. Šeštadienį gimusieji – žavūs, mandagūs, jiems svarbi graži aplinka, geros manieros. Sako, jog ir juokiasi žmonės daugiausia šeštadieniais.

O juk juoktis yra sveika. Liūdnas žmogus dažnai užspeičiamas į kampą savo depresijos. Ji iš jo atima galią veikti, bendrauti, pastebėti detales. Jei tau liūdna ir jautiesi vienišas – pirk jei ne tikrą, tai bent pliušinį šunį. Be to, visas savaitgalis priklauso Venerai – meno ir meilės planetai. Gal todėl šeštadieniais užmezgama tiek daug meilės romanų. Net televizijos laidos šeštadieniais linksmesnės ir net rimtieji spaudos leidiniai tą dieną turi pramogoms skirtų puslapių.

Sekmadienis turi būti skirtas dvasiniam gyvenimui, vaikams, tiesiog dera paversti tai šeimos diena. Nesusipratimas tik tarp gimstančių šią dieną, nes sekmadieniais gimsta ir labai energingi žmonės, ir tyleniai.

Pagal chaldėjus, kiekvienas žmogus turi savo gyvenimo spalvą, kurią įgauna iš savo dieną globojančios planetos. Pirmadienio žmonių spalva – balta, gali būti su nedideliais atspalviais: perlamutrinė, kreminė, antradienio – raudona ir kuo ryškesnė, trečiadienio – visos vaiskios spalvos ir, šiukštu, venkite tamsių spalvų, ketvirtadienio – mėlyna, penktadienio – rožinė arba smaragdinė, šeštadienio – juoda, nors sunku tuo patikėti, kai tiek šviesaus ir gražaus pakalbėta apie šeštadienį (tiesa, padėtis kiek švelninama ir galima juodą spalvą keisti violetine) ir dėl sekmadienio tarsi viskas aišku – geltona, nes tos dienos globėja Saulė.

Norint, kad tavo spalvos lydėtų ir pagelbėtų, reikia stengtis rengtis savo spalvos drabužiais ar nešioti bent vieną kitą tos spalvos aksesuarą. O kur labiausiai atsiskleidžia mus lydinčios spalvos? Chaldėjai atsako – sapnuose. Rašyti apie sapnus reikėtų rudenį ar žiemą, kai ilgos naktys, trumpos dienos ir sapnams atsiranda daugiau vietos. Tačiau patys gražiausi sapnai, sako, mus aplanko vasarą. Nes juk kaip gerai po dienos darbų (o vasarą juk jų daugiau ir labiau pavargstame) pargriūti į mielus patalus. Be to, sako, jog kiečiausiai žmonės miega vasarą ir gražiausi sapnai tuomet mus aplanko. Taigi šiuo metu sapnus reikia ypač gerbti, o jei jie aplanko – pasidžiaugti.

Kad susapnuotume spalvotus sapnus, miegui reikia kruopščiai rinktis vietą. Geriausia vieta ten, kur miega katinas. O galva, skaičiau, turi būti šiaurės kryptimi. Svarbu ir čiužinys. Nepirkite tik latekso čiužinių, nors ir kaip jie bebūtų reklamuojami.

Prisiminiau režisieriaus Michelio Gondry kino filmą „Gėlėti sapnai“ ir jame sekamą pasaką apie meilę ir netektį. Patraukia ir tai, kad pagrindinį moters vaidmenį atliko Audrey Tautou, visiems pažįstama iš Jeano-Pierre Jeunet filmo „Amelija iš Monmartro“.

Filmo herojus nuolatos lydi gėlės. Jų pilnas Koleno mylimos Chlojos kambarys. Net dešiniajame merginos plautyje išauga vandens lelija. Deja, ši gėlė yra mirtinos ligos simptomas. Terapija – gulėjimas apsiklojus gėlių kompresu, kol šios nuvysta. Visas filmas dvelkia prancūziška elegancija. Filme daug muzikos.

Žinia, režisierius M. Gondry devintajame XX a. dešimtmetyje ėmėsi kurti muzikinius videoklipus ir bendradarbiauti su tokiomis įžymybėmis kaip Bjork, „The Rolling Stones“, „Chemical Brothers“. Žiūrėti „Gėlėtus sapnus“ – reiškia sapnuoti. Tai pasaka suaugusiesiems. Visgi žvelgdami į prasiskleidžiančius žiedlapius, drauge suvokiame kraupoką pasaulio kaip tuštybių mugės atspindį. Meilės istorijoje režisierius ieško gyvenimo prasmės.

Chaldėjams sapnai ypač reikšmingi. Pasakojimuose ir legendose gausu atsitikimų, kai košmarai išpranašavo nelaimę ar katastrofą. Indėnai tiki, kad nakties oras kupinas gerų ir blogų sapnų, kurie bet kada gali pasiekti miegantįjį.

Chaldėjai sumeistravo sapnų gaudykles, kurios pakabinamos virš miegojimo vietos ten, kur jas gali apšviesti pirmieji ryto saulės spinduliai. Anot chaldėjų, tam tikri sapnai ir juose pasirodantys vaizdiniai skirti konkretiems žmonėms. Sapnų gaudyklė negali sutrukdyti šiems sapnams pasiekti tam tikrą žmogų. Jie visada praeis pro tinklą, o miegantysis būtinai regės jų simbolius ar prisimins perteiktą informaciją.

Sapnų gaudyklė skirta apsaugoti nuo nakties ore skrajojančių blogų sapnų. Nesant sapnų gaudyklių, jie neva laisvai plaukioja, gali aplankyti ir išgąsdinti miegantįjį. Sapnų gaudyklės sugauna blogus sapnus, kuriuos sunaikina ryto saulės spinduliai. Sakoma, kad taip pagautas ir sunaikintas sapnas negali daugiau aplankyti žmonių – jis daugiau nebeskraido ore.

Kiekvienam vyriškiui mieliausia sapnuose regėti moteris. Štai vyrukas moteriai pasakojo, jog naktį ją sapnavęs. Bičiulis užginčijo, jog jis meluoja, nes ir jis tą moterį sapnavęs, o matematiškai neįmanoma, kad ta pati moteris vienu metu būtų dviejuose sapnuose.

Chaldėjų seniai nebėra, bet jų pasėtas tikėjimas horoskopais, pranašystėmis ir kitais panašiais dalykais gyvas ir veši. Net kas trečias amerikietis tiki astrologija. Bet jie tiki, kad ir prisivalgius mėsainių galima būti laimingiems.

Kai kas astrologiją laiko ir menu, ir mokslu. Sako, kad žymiausias visų laikų astrologas Nostredamus išpranašavo tokius visam pasauliui svarbius įvykius kaip Antrasis pasaulinis karas, Amerikos prezidento Johno F. Kennedy žmogžudystę ir netgi rugsėjo 11-osios teroro išpuolį Niujorke. Manoma, kad nacių lyderis Adolfas Hitleris Antrojo pasaulinio karo metu naudojosi astrologų paslaugomis. Buvo net vienos mūsų krepšinio komandos savininkas ar bendrasavininkis, besirenkantis krepšininkus pagal kažkokiuys ten ženklus iš kosmoso.

75 procentai skaitančiųjų horoskopus – moterys. Tokius duomenis skelbia įvairūs tyrimai. Indai tiki, kad ant palmių lapų užrašyti kiekvieno žmogaus gyvenimai. Lietuviai tiki, kad Kalėdų naktį gyvuliai šneka ir kad ilgas šiaudas ilgą gyvenimą reiškia (Andrius Užkalnis juokauja, kad pirmąsyk pamatęs ilgus kokteilių šiaudelius, lietuvis juos visus išpirko, ir iš to turime šiandien šimtamečius kaimo senolius).

Ir dar lietuviai bijo trijų raidžių: „Q“ jiems primena raidę „O“ su šėtoniška nosinaite, „W“ lietuvių mitologijoje yra ligos ir greitos mirties ženklas, o „X“ – tai jau visas kreivas kryžius. Tas, kas tokias raides rašo, anot lietuvių, garbina velnią, nors Palanga yra PLQ, o Zokniai SQQ.

Įsivaizduoju, kad astrologai žiūri į lubas ir svarsto, kokį horoskopą šiai dienai sugalvojus. Dainininkas Deivis, tai buvo jau kiek anksčiau, duodamas interviu alfai.lt teigė, kad horoskopais netiki, o žurnalui „Žmonės“ sakė, kad tiki.

Tiesa, tikiu, jog išnykus bitėms, per ketverius metus išnyks ir žmonės. O prisiminus posakį, jog stori žmonės geraširdiiškesni, noras valgyti prieš miegą nugali. Kaunietis, kurio tapatybė neatskleidžiama, išlošęs daugiau nei 7 mln. eurų, papasakojo, jog vaikams apie tai praneš, kai šie atvyks jo sveikinti Tėvo dieną. Galima neklystant prognozuoti, kad kauniečius tėčius jų dieną šiemet sveikino daugiau vaikų nei ankstesniais metais.

Psichologas Bernardas Silvermanas ištyrė beveik 2978 šeimų ir 478 išsiskyrusių porų: ar gimimo datos ir astrologinių ženklų „suderinamumas“ turi įtakos. Paaiškėjo, jog „nesuderintos“ poros skirdavosi nei dažniau, nei rečiau už „suderintas“.

Kitas psichologas G. Deanas išdalijo 22 žmonėms jų horoskopus, prieš tai sumainęs juos su visiškai „priešingų“ ženklų horoskopais. Net 95 proc. apklaustųjų manė, kad jų charakteriai aprašyti teisingai.

Prancūzų mokslininkas Mišelis Goklenas išrinko vieno iš Prancūzijos žmogžudžių horoskopą ir išsiuntė jį 150 žmonių. Laiškuose jis paprašė įvertinti, kiek tas horoskopas jiems tinka. Net 94 proc. apklaustųjų atsakė, kad šiame horoskope atpažįsta save.

Bet ar negalima bent keletą geresnių žodžių rasti astrologinėms prognozėms, nes štai į paieškos sistemą Google įvedę „astrologijos“ raktažodį, gausime beveik 2 milijonus žiniatinklio svetainių.

Pirmiausia horoskopus reikia pagirti, nes juose daug tikėjimo ir vilties. O juk tai – pagrindiniai gyvenimo varikliai. Tiesa, nevertėtų pamiršti ir ironijos. Ar žinote, kad komikai gyvena ilgiau?! Kaip ten bebūtų, ar gali kas nors paneigti, jog horoskopuose nėra bent dalelės klastos? Ar kiekvienas mūsų nesukurtume, pavyzdžiui, štai tokio trumpo savaitės horoskopo: „Įvykių kupina savaitė. Rinkitės tai, kas svarbiausia, nes visur vis vien nespėsite. Užmirškite nemalonumus.“

Niekas nepaneigs, kad Mėnulis turi įtakos vandenynams. Astrologai tvirtina, kad Mėnulis žmonėms turi tokios pat įtakos. Jei Mėnulis gali veikti didžiulius vandens srautus, kodėl gi jis negalėtų veikti žmogaus kūno, kurio masę sudaro net 75 procentai vandens?

Skaičiau, kad Lenkijoje praėjusiais metais už ezoterines paslaugas buvo surinkta 1,90 milijardo zlotų (veik pusė milijardo eurų). Įdomu, kiek Lietuvoje?

Bet grįžkime prie šeštadienio. Šeštadienis – tai jau savaitgalis. Šeštadienis skirtas poilsiui. Ir klausinėti, kaip minėta, ir diskutuoti sudėtingomis temomis šią dieną nebevertėtų. Šeštadieniais norisi kalbėti apie kavą ir šokoladą. Apie kvapus ir spalvas, apie gėlių magiją, aromatus. Taip atsiranda puokštės, vynai, kvepalai... Dingsta priklausomybė nuo blogo oro... Sulaukėme juk šeštadienio. Reikia nepamiršti, kad likimas šypsosi tik gražios sielos, aktyvioms ir iniciatyvioms asmenybėms, savarankiškiems, stipriems žmonėms.

Šių metų liepa ir rugpjūtis, sako pranašautojai, užuot kėlę romantizmą, dvasingumą, žadins karingumą, ribines ambicijas, polinkį į staigius, netikėtus sprendimus, maksimalizmą. Polėkį pakeis tvarkos, konkretumo, paprastumo, aiškaus rezultato reikalavimai, dažnai per daug skuboti ar kategoriški. Įspėjama, kad nei sveikatos apsaugos, nei švietimo sistema nesulauks geresnių laikų. Metų pabaigoje jausimės niūriai. Reikės nemažai pastangų, kad išlaikytume optimizmą, tikėjimą.

Astrologai kiek galėdami sukasi iš priekaištų, kad horoskopai meluoja, o visai prispausti ima aiškinti, kad jie atrodo klaidingi todėl, kad žmonės juos netiksliai supranta.

Astrologų žodžiais, norint nustatyti tikrąjį savo horoskopą, reikia atsižvelgti ne į gimimo dienos Zodiako ženklą, o į tą, kada žmogus buvo pradėtas. Juk žmogaus gyvenimas prasideda motinos įsčiose! Be to, girdi, dar reikia žinoti, kur žmogus buvo pradėtas. Pirmąją datą žmonės dar gali pasiskaičiuoti (jei laiku gimęs), tačiau antrojo fakto tikrai beveik niekas nežino, nes tėvų neklausinėja. Taigi laikydamas savo gimimo dienos zodiako ženklą tikrai savu, žmogus gyvena svetimu horoskopu. Juk kūdikio išnešiojimas tęsiasi 280 dienų! Reiškia, nieko mes nežinome ir nesužinosime.

Į viršų