Trečiadienį Prancūzijoje prasidedantis 64-asis Avinjono teatro festivalis šių metų programoje neturi nė vieno spektaklio iš Vidurio ir Rytų Europos.

Atrodo, kad jaunojo teatro iš šios Europos dalies bumas baigėsi - festivalio žiūrovai šįmet nepamatys naujosios kartos režisierių spektaklių iš Lenkijos, Lietuvos, Latvijos, liūdnai pastebi lenkų dienraštis "Gazeta Wyborcza".

Iki Europos Sąjungos išplėtimo Avinjono festivalyje veikė programa "Theorem", rėmusi įdomiausius išlaisvintos Europos teatro reiškinius. Šios programos dėka festivalyje pasirodė tokie lenkų teatro menininkai kaip Kšyštofas Varlikovskis (Krzysztof Warlikowski), Gžegožas Jažina (Grzegorz Jarzyna), lietuvių režisierius Oskaras Koršunovas ir latvis Alvis Hermanis.

"Šiandien teatro paieškų regionu tapo Afrikos kraštai. O festivalyje liko tik tie, kam pasisekė įtikinti publiką ir kritikus, arba čia nuolat pristatomas K. Varlikovskis, praėjusį sezoną rodytas pagrindinėje festivalio scenoje, ir A. Hermanis", - pažymi Lenkijos dienraštis.

Trijų savaičių trukmės festivalyje šįmet spindės vokiečių režisierius Kristofas Martaleris (Christoph Marthaler), pristatantis vienkartinį spektaklį "Papperlapapp" bei vieną iš pagrindinių savo kūrinių "Apsauga nuo ateities", ir pas mus beveik nežinomas prancūzų rašytojas, dramaturgas Olivjė Kadijo (Olivier Cadiot), kuriantis tekstus ant poezijos ir prozos ribos.

Be to, K. Martaleris šįmet sukūrė instaliaciją pagrindinei Avinjono festivalio vietai - Popiežių rūmų kiemui.

Šių metų festivalio programa susitelkė ties kasdienybės antropologija, sugrįžtančia ekonominės ir visuomeninės krizės tematika. "Nuo to laiko, kai 2003 m. Avinjono festivalis buvo atšauktas dėl techninių darbuotojų ir artistų streiko, jis jautrus paliauboms, kokias gali sudaryti teatras tarp artistų ir žiūrovų: čia ir dabar, bet ir visur ir visada", - pastebi dienraščio apžvalgininkas.

Šiais metais Avinjone bus precedento neturintis įvykis - kadangi festivalio laikas sutampa su liepos 14-ąja, Prancūzijos nacionaline švente, tądien apie 23 valandą, tuoj po saliutų, prasidės pokylis su gatvės šokiais, būdingais ir Prancūzijos revoliucijai. Artistai ir žiūrovai turėtų susibroliauti vadovaujami kompozitoriaus Rudolfo Burgerio (Rodolphe Burger) ir jo orkestro.

64-asis Avinjono teatro festivalis vyks iki liepos 27 dienos.

Beje, ne kartą Avinjone vaidinusio O. Koršunovo teatro netrukus laukia du Šekspyro (Shakespeare) festivaliai - Ispanijoje ir Lenkijoje: liepos 14 d. Santa Susanoje (netoli Barselonos) bus suvaidintas "Hamletas", o rugpjūčio 6 ir 8 d. Gdanske - "Vasarvidžio nakties sapnas" ir "Hamletas".
ELTA 
Į viršų