Šeštadienio vakarą Kauno rajone, Kulautuvoje, vyks dešimtasis bardų festivalis "Akacijų alėja". 

Šio festivalio prodiuserio, žinomo muzikanto Virgio Stakėno žodžiais tariant, "Akacijų alėja" - šeimų festivalis, kuriame gera muzika pasirenka gerus žmones. Kulautuva festivaliui pasirinkta neatsitiktinai, nes šis Kauno rajono kurortas prie Nemuno atgauna savo prieškarinę šlovę, o "Akacijų alėja" padeda jam tai padaryti." 

Iki vidurnakčio, o gal ir ilgiau, truksiančiame festivalyje šiemet skambės daugybė itin žinomų ar tik pradėjusių siekti kūrybinių aukštumų atlikėjų dainų. Viena iš jų, atliekama Tomo Jokubausko ir jo draugų iš Rokų, trečiadienį nuskambėjo festivalio organizatorių surengtoje spaudos konferencijoje "Combo" muzikos klube.

Eltos paklaustas, ar jam, šiauliečiui, namie neteko susilaukti priekaištų, kad "svetimą" vietovę garsinančiam festivaliui pasirinko ne Šiaulius, V. Stakėnas atsakė: "Kai prieš 10 metų tuometis Kulautuvos kultūros centro direktorius Algirdas Svidinskas (jis dainų kūrėjas ir atlikėjas) pakvietė pasitarti dėl būsimo festivalio, atvažiavau į Kulautuvą, pasižiūrėjau ir pasakiau: niekur iš čia neisiu. Čia tokios pušys, čia tokia nuostabi aplinka - širdis pati dainuoja. Gal ir galėtų panašus festivalis būti Šiauliuose, jei jo reikėtų ir Šiaulių savivaldybei taip, kaip bardų festivalio reikia Kauno rajonui. Festivalio komanda, pradedant meru, atiduoda dūšią dėl "Akacijų alėjos", ir tai daug ką pasako", - įsitikinęs V. Stakėnas.

Anot festivalio globėjo, Kauno rajono mero Valerijaus Makūno, "būtų galima Lietuvoje surasti ir daugiau kultūros reiškiniams tinkamų vietų, bet viską galiausiai nulemia žmonės. O Kulautuvos aura pati pritraukia tą festivalio žanrą, kurį vieni vadina dainuojamąja poezija, kiti - bardų dainomis".

Pasak V. Stakėno, festivalyje skatinami kūrybos pradmenys, tačiau jis neskirtas debiutantams. Tai - kai ką vertingo kūryboje jau nuveikusių žmonių festivalis, nors jaunimui taip pat suteikiama proga jame pasirodyti. 

"Bardu gali būti ir roko, ir bliuzo ar populiarios muzikos atlikėjas. Jei tik jis išeina į sceną vienas ir turi ką pasakyti publikai bei geba tai padaryti", - teigia V. Stakėnas. 

Tarp garsiųjų nebardų "Akacijų alėjoje" šiemet bus operos solistas Edmundas Seilius. Nebe pirmą kartą padainuoti į Kulautuvos festivalį atvyks dainininkas Andrius Mamontovas. Scenoje pasirodys ir "Aktorių trio", V. Stakėnas, Gediminas Storpirštis, Aidas Giniotis, Laimis Vilkončius, Algirdas Svidinskas. Neabejojama, publiką žavės Gyčio Paškevičiaus dainos. Nuo naujos knygos vaikams kūrimo trumpam atsitrauks ir į Kulautuvą atvažiuos Vytautas V. Landsbergis. Įspūdingų pasirodymų žada vienintelė koncerte dainuosianti moteris Laura R. 

Spaudos konferencijoje žurnalistams buvo pristatytas labai informatyvus festivalio lankstinukas ir kompaktinė plokštelė, kurią išleisti padėjo firma "Combo". Visi "Akacijų alėjos" dalyviai festivalį parėmė padovanodami po vieną kūrinį plokštelės, kuri bus platinama tik Kulautuvoje šeštadienį, išleidimui. 

"Akacijų alėja" pradėjo bendradarbiauti su dainuojamosios poezijos pradininko Vytauto Kernagio atminimui įsteigtu fondu, kurio steigėjas - Vytautas Kernagis jaunesnysis. Drauge žadama populiarinti dainuojamąją poeziją Lietuvoje. Prieš pagrindinį festivalio koncertą Kulautuvoje skambės "Mažosios akacijos" festivalio ir V. Kernagio konkurso laureatų atliekamos dainos. 

Kauno rajono savivaldybė festivaliui organizuoti iš biudžeto skyrė 25 tūkst. Lt. Pagrindinis festivalio rėmėjas - Ūkio bankas. Renginio žiūrovams bilietų pirkti nereikės. Atlikėjams honorarus atstos dienpinigiai ir kelionės išlaidų kompensacijos.

Kiekvienam festivalio dalyviui jo organizatoriai žada įteikti po Akacijų ordiną - sidabrinį gitaros formos ženkliuką. Dešimtojo bardų festivalio naujiena bus Akacijų moneta, kurią "pagal senybinius receptus" galės nusikaldinti kiekvienas, kas tik panorės. Festivalio istoriją savo transliacijomis, kaip ir anksčiau, padės kurti Lietuvos televizija.

Kulautuvos pušyno amfiteatre telpa per 5 tūkstančius žmonių, tiek, pasak festivalio direktoriaus, rajono mero pavaduotojo Ričardo Pudževelio, tikimasi sulaukti šiemetiniame bardų festivalyje (pernai buvo - netoli 5 tūkst.).

Į Kulautuvą "Akacijų alėjos" gerbėjai galės važiuoti savais automobiliais ir autobusais (reisų iš Kauno tądien bus daugiau), plaukti laivu. Iš senosios Kauno prieplaukos prie Vytauto bažnyčios laivas išplauks šeštadienį 15 val., kelionė vienam suaugusiam keleiviui kainuos 15 Lt. Dar įdomiau iki Kulautuvos galės nukakti tie, kurie pasirinks kelionę lėktuvu, jis kils istoriniame Aleksoto aerodrome.
ELTA 
Į viršų