Vyriausybė pritarė Meno kūrėjų socialinės apsaugos programai. Pagal ją nuo 2012-ųjų meno kūrėjai, jei negaus pajamų pagal autorinę sutartį, iš programos lėšų bus draudžiami privalomuoju sveikatos draudimu, o darbingo amžiaus meno kūrėjai galės gauti kūrybinės prastovos išmoką. 

Kaip informuoja Kultūros ministerija, meno kūrėjai iš programos lėšų draudžiami pensijų socialiniu draudimu pagrindinei ir papildomai pensijų dalims bei ligos ir motinystės socialiniu draudimu, kai jie yra darbingo amžiaus ir neturi draudžiamųjų pajamų arba jų draudžiamųjų pajamų suma per kalendorinius metus yra mažesnė už atitinkamų metų Vyriausybės patvirtintų 12 minimalių mėnesinių algų dydžio sumą. Už meno kūrėjus sumokama trūkstama iki Vyriausybės patvirtintų 12 minimalių mėnesinių algų socialinio draudimo įmokų suma.

Nuo 2012 m. sausio 1 d. meno kūrėjai iš programos lėšų bus draudžiami privalomuoju sveikatos draudimu, jei negaus pajamų pagal autorinę sutartį ir nepriklausys asmenims, nurodytiems Lietuvos Respublikos sveikatos draudimo įstatyme. 

Iš programos lėšų darbingo amžiaus meno kūrėjui bus skiriama kūrybinės prastovos išmoka, jeigu jis laikinai neturės sąlygų kurti meno kūrinius ir (ar) nebus tų kūrinių sklaidos bei neturės pajamų iš kūrybinės veiklos (pagal individualiai sudarytas autorines ar atlikėjų intelektinių paslaugų sutartis, ar autorių ir atlikėjų teisių kolektyvinio administravimo asociacijų suteiktas licencijas), individualios ar su darbo santykiais susijusios veiklos, o jo pajamos, gautos per paskutinius tris mėnesius iki kūrybinės prastovos atsiradimo laikotarpio, nesudarys atitinkamų metų Vyriausybės patvirtintų 6 minimalių mėnesinių algų dydžio sumos. Taip pat išmoka bus skiriama, jei meno kūrėjas negaus stipendijos. 

Kūrybinės prastovos išmoka iš programos lėšų bus mokama tris mėnesius. Nauja kūrybinės prastovos išmoka iš programos lėšų galės būti skiriama praėjus metams nuo skirtos kūrybinės prastovos išmokos mokėjimo pabaigos.

Eltos inf.
Į viršų