Tarptautinę teatro dieną - kovo 27-ąją už 2010 metais Lietuvos teatrų scenose nuveiktus darbus premijomis ir atminimo ženklais bus apdovanoti geriausi šalies teatro menininkai.

Profesionalaus teatro meno kūrėjų darbų premijos, Auksiniai scenos kryžiai ir Boriso Dauguviečio auskaras šiemet bus teikiami Lietuvos nacionalinio dramos teatro scenoje.

Kultūros ministerijos ekspertų komisija tradiciškai paskelbė Auksinių scenos kryžių pretendentų trejetus.

Geriausiu 2010-ųjų metų spektakliu pretenduoja tapti Maksimo Gorkio "Dugne" (režisierius Oskaras Koršunovas, O. Koršunovo teatras), Mariaus Ivaškevičiaus "Mistras" (režisierius Rimas Tuminas, Valstybinis Vilniaus mažasis teatras) ir "Publika" pagal Federiko Grasijos Lorkos (Federic Garcia Lorca) pjesę (režisierius Gintaras Varnas, teatras "Utopia").

Scenografo ir kostiumų dailininko kategorijoje į apdovanojimą pretenduoja Adomas Jacovskis - už spektaklio "Mistras" scenografiją (Valstybinis Vilniaus mažasis teatras), Laura Luišaitytė - už scenografiją ir kostiumus spektakliams Danielio Daniso "Akmenų pelenai" (Kauno valstybinis dramos teatras), Mariaus Macevičiaus "Prakeikta meilė" (Lietuvos rusų dramos teatras), Agniaus Jankevičiaus improvizacijos Roberto Šnaiderio (Schneider) romano "Miego brolis" temomis (Scenos meno kūrėjų asociacija, Menų spaustuvė), "Pati labiausia pasaka" (Vilniaus keistuolių teatras) ir Juozas Statkevičius - už kostiumus ir grimą Leo Fall operetei "Madam Pompadur" (Kauno valstybinis muzikinis teatras), spektakliui "Publika" (teatras "Utopia"), šokio spektakliui "Ana Karenina" (Anželikos Cholinos šokio teatras).

Geriausio kompozitoriaus titulo siekia Marius Baranauskas - už muziką spektakliui Agniaus Jankevičiaus improvizacijos R. Šnaiderio romano "Miego brolis" temomis, Martynas Bialobžeskis - už muziką spektakliui "Nutolę toliai" pagal Pauliaus Širvio poeziją (Teatras "Cezario grupė") ir Liudas Mockūnas - už muziką spektakliui "Prakeiktieji" pagal Eženo Onilo (Eugene O`Neill) pjesę "Gedulas tinka Elektrai" (O. Koršunovo teatras).

Į pagrindinio vaidmens aktoriaus apdovanojimą pretenduoja Arvydas Dapšys - už Vyro vaidmenį spektaklyje Jausminos Rezos (Yasmina Reza) "Atsitiktinis žmogus" (teatras "Mens publika"). Dainius Gavenonis - už vaidmenį spektaklyje "Dugne" (O. Koršunovo teatras) ir Darius Gumauskas - už vaidmenį spektaklyje "Dugne" (O. Koršunovo teatras).

Pagrindinio vaidmens aktorės apdovanojimo sieks Eglė Mikulionytė - už Antigonės vaidmenį spektaklyje Aušros Marijos Sluckaitės "Antigonė Sibire" (Kauno valstybinis dramos teatras), Inga Maškarina - už Senelės vaidmenį spektaklyje Mariaus Macevičiaus "Prakeikta meilė" (Lietuvos rusų dramos teatras), Goda Piktytė - už Moters vaidmenį spektaklyje J. Rezos "Atsitiktinis žmogus" (Teatras "Mens publica").

Nepagrindinio vaidmens aktoriaus kategorijoje varžosi Vytautas Anužis - už Piršlio, Generalinio ir Gydytojo vaidmenis spektaklyje Gintaro Grajausko "Mergaitė, kurios bijojo Dievas" (Klaipėdos dramos teatras), Eimutis Kvosčiauskas - už Raudono nuogaliaus ir Žmogystės su vynuogienojais vaidmenis spektaklyje "Publika" (teatras "Utopia") ir Mantas Vaitiekūnas - už Šopeno vaidmenį spektaklyje Mariaus Ivaškevičiaus "Mistras" (Valstybinis Vilniaus mažasis teatras).

Nepagrindinio vaidmens aktorės titulo siekia Elzė Gudavičiūtė - už Džiuljetos ir Antrosios damos vaidmenis spektaklyje "Publika" (teatras "Utopia"), Gintarė Latvėnaitė - už Celinos vaidmenį spektaklyje "Mistras" (Valstybinis Vilniaus mažasis teatras) ir Regina Šaltenytė - už Rodikos vaidmenį spektaklyje Eriko Emanuelio Šmito (Eric Emanuel Schmitt) "Jausmų tektonika" (Klaipėdos dramos teatras).

Operos ir operetės kategorijoje dėl Auksinio scenos kryžiaus varžosi Joana Gedmintaitė - už Bruknelės vaidmenį Jono Tamulionio operoje "Bruknelė" ir Siuzanos vaidmenį V. A. Mocarto operoje "Figaro vedybos" (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras), Kristina Siurbytė - už Madam Pompadur vaidmenį Leo Fall operetėje "Madam Pompadur" ir Grafienės Vedlau vaidmenį Johano Štrauso (Johann Strauss) operetėje "Vienos kraujas" (Kauno valstybinis muzikinis teatras) bei Sigutė Stonytė - už Grafienės vaidmenį operoje V. A. Mocarto "Figaro vedybos" (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras).

Choreografijos srityje į apdovanojimą pretenduoja Anželika Cholina - už šokio spektaklio "Ana Karenina" pagal Levo Tolstojaus romaną ir A. Šnitkės muziką choreografiją (Anželikos Cholinos šokio teatras), Vytis Jankauskas - už šokio spektaklio "Liepsnos virš šaltojo kalno" choreografiją (Vyčio Jankausko šokio teatras) ir Agnija Šeiko - už šokio spektaklio "Paikos mergaitės maldos" choreografiją (Scenos meno kūrėjų asociacija, Menininkų grupė "Žuvies akis").

Baleto ir šokio kategorijoje varžosi Beata Molytė - už Anos Kareninos vaidmenį šokio spektaklyje "Ana Karenina" (Anželikos Cholinos šokio teatras),

Eglė Špokaitė - už Olimpijos vaidmenį šokio spektaklyje Leo Delibes "Kopelija" (Scenos meno kūrėjų asociacija) ir Giedrė Ubartaitė - už vaidmenį spektaklyje "Mono Tyla" (Scenos meno kūrėjų asociacija, Menų spaustuvė).

Lėlių teatro srityje į apdovanojimą pretenduoja trys kūrybinės grupės: Etnologinio muzikinio veiksmo šeimai "Gandro dovana" kūrybinė grupė (režisierius ir dailininkas Algis Mikutis, režisierė, dailininkė ir aktorė Saulė Degutytė-Šiekštelienė, kompozitorė ir idėjos autorė Snieguolė Dikčiūtė (Stalo Teatras), spektaklio "Stebuklingas Pelenės laikas" kūrybinė grupė (režisierė Gintarė Radvilavičiūtė, dailininkė Viktorija Dambrauskaitė, kompozitorė Aušra Vaštakaitė, aktorė Renata Kutaitė (Klaipėdos lėlių teatras) ir spektaklio "Šeimynėlė iš Didžiosios girios" kūrybinė grupė: dramaturgė Daiva Čepauskaitė, režisierius Olegas Žiugžda, dailininkė Lesia Lučko, kompozitorius Bogdan Ščepanskij (Kauno lėlių teatras).

Į geriausio spektaklio vaikams apdovanojimą pretenduoja spektaklio "Baltoji stirna" kūrybinė grupė (Scenos meno kūrėjų asociacija, "Trupė liūdi"),

Agnė Dilytė - už spektaklio "Neklausinėk, Julyte!" režisūrą (Scenos meno kūrėjų asociacija, Menų spaustuvė) ir spektaklio "Pati labiausia pasaka" kūrybinė grupė (Vilniaus keistuolių teatras).

Debiuto/jaunojo menininko kategorijoje varžosi aktorius ir dainininkas Mindaugas Jankauskas - už Pažo vaidmenį spektaklyje Aušros Marijos Sluckaitės "Antigonė Sibire" (Kauno valstybinis dramos teatras) ir vaidmenį spektaklyje "Publika" (teatras "Utopia"), Aktorė Monika Vaičiulytė - už Marijos vaidmenį spektaklyje G. Grajausko "Mergaitė, kurios bijojo Dievas" (Klaipėdos dramos teatras) ir režisierė Loreta Vaskova - už spektaklio Ivano Vyrypajevo "Valentinų diena" režisūrą (Šiaulių dramos teatras).

Nacionalinės dramaturgijos kategorijoje į Auksinį scenos kryžių pretenduoja Gintaro Grajausko "Mergaitė, kurios bijojo Dievas" (Klaipėdos dramos teatras), Mariaus Ivaškevičiaus "Mistras" (Valstybinis Vilniaus mažasis teatras) ir "Nutolę toliai" pagal Pauliaus Širvio poeziją (Teatras "cezario grupė").

Padėkos premijos ir Boriso Dauguviečio auskaro laureatai bus skelbiami ceremonijos metu Lietuvos nacionaliniame dramos teatre.

Eltos inf.
Į viršų