Sparnuotųjų mylimukų kompanija, rodos, atsispirs nuo sienos ir puls tiesiai į glėbį. Ant stalo įkurdinta spalvinga lėlių kompanija veržiasi tave prakalbinti, dalytis savo ilgesiu ar džiaugsmu, skuba pasakoti keistas istorijas. Linksmos veltinio aplikacijos ant  marškinėlių vilioja jais tuoj pat pasipuošti. Panašūs įspūdžiai apima apsilankius Šiaulių rajono kultūros centro Ginkūnų filialo salėje nuo birželio vidurio veikiančioje dailės studijos  „Manija“ parodoje „Veltinukas“.

Kūryba suteikia laisvalaikiui spalvų
Dailės studijos „Manija“ vadovė Edita Varnelienė lėles kuria apie 12 metų. Iš vaikystės save nuolat su pieštuku draugaujančią prisimena, dėl to dailės mokslus rinkosi. Telšių dailės technikume  įgytos žinios praverčia darant įvairius veltinukus, tapant mandalas, kuriant lėles.

Moteris dirba „Sodroje“, o kūryba – vienas iš būdų įprasminti save. Veltais dirbiniais, pavyzdžiui, šlepetėmis arba drabužių aplikacijomis, miela pradžiuginti savo artimuosius. Išraiškingos lėlės neretai svečiuojasi parodose. Buvo jų Vilniuje, Šiauliuose, kasmet vyksta Lieporių bibliotekoje. Ir šiemet bent vieną lėlę rudeninei parodai pristatys.

Lėlių parodas organizuojantį, literatūros personažus prakalbinantį bibliotekininką Sergejų Peršiną moteris laiko vertu Šiaulių garbės piliečio vardo. Editos lėlės nebūna statiškos, jos tik sekundei judesy sustingsta. Vienos šoka, kitos dviračiu važiuoja ar kokį pokštą ruošiasi iškrėsti. Turbūt iš patirčių, prisiminimų, gal kelionės įspūdžių personažai atsiranda.

„Mintį pagauni, vaizdinį susikuri. Su istorija, su kokia nors scena kiekviena ateina, – sako Edita. –  Daug susiplanuoju, ne viską pavyksta įgyvendinti. Visur reikia suspėti – renginiuose sudalyvauti, keliauti be galo mėgstu.“  

Edukacijos padeda tobulėti
Kūrėjas negali vietoje stovėti, o geriausias tobulėjimas, pasak Editos, – kitus mokyti. Savo žiniomis apie technikas, mokėjimu idėją daiktu paversti reikia dalytis. Pati tuos paskatinimus girdėjo dalyvaudama kūrybinės studijos „Menoja“ edukacijose, bendrose parodose. Įstrigo.

Jeigu kur pakviečia darbus pristatyti, susidomėjusius kūrybos paslapčių atskleisti, mielai sutinka. Vedė mylimukų kūrimo edukacijas „Provanso“ studijoje, vadovauja kuriančių moterų grupei Ginkūnuose. Karantinas, kaip ir visiems, šiek tiek planus sujaukė, tačiau moterys sukūrė puikių darbelių, pritaikydamos siūlomas technikas. Studiją lanko įvairių profesijų moterys: kirpėja, siuvėja, buhalterė, medikė, konditerė, muzikos mokytoja,  namų šeimininkė ir t. t.

Smagu, kad visos užsikrėtė kūrybos bacila, susirinkus dviejų valandų nebeužtenka, dar reikia arbatos išgerti, pabendrauti. Toks artimų bičiulių klubas susikūrė. Parodoje Editos lėlių vos viena kita, dauguma – studijos moterų sukurtos. Parodos atidaryme savo kūrybos dainas atliko viena iš studijos narių Gitana su vyru Giedriumi.

E. Varnelienė pripažįsta, kad ne visus planus įvykdė, dėl karantino mandalų tapyti nebesuspėjo. Bet džiaugiasi, kad kai kurios moterys net po keletą lėlių sukūrė, sujungdamos kelias technikas, tiek sauso veltinio su adatėle, tiek šlapio, puikiai veidukus kontūravo. Parodoje dauguma – stovinčių lėlių, bet viena kita ir sėdinti. „Mylimukai su sparneliais“ – atskira grupė, ant sienos sukabinti. Lėlės kupinos įvairiausių emocijų, apie kiekvieną atskirai reiktų pasakoti.

Personalinių parodų E. Varnelienė kol kas neplanuoja. Smagiau su bendramintėmis kartu pasirodyti. Aktyviai gyvenančios moters laisvalaikis lėlėmis neapsiriboja. Susidomėjo joga, aplanko miesto renginius. Tolimų kelionių kol kas nėra, o festivalis „DPoezijos šaltinis 2020“ Raseinių rajone – jau čia pat. Turbūt vėl su fotografuojančia bičiule Irena, visų kelionių palydove, lėks.  

2020 06 26 10

Atskrido ir Karlsonas.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2020 06 26 6

Laukiam…
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2020 06 26 7

Veltinukais moterys mėgsta pasipuošti.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2020 06 26 5

Su meile…
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2020 06 26 3

2020 06 26 11

Atidaryme muzikavo studijos bičiuliai.                      .
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų