Šiaulių ,,Laiptų galerijoje“ pristatyta Henrikos Bartkutės darbų paroda ,,Saulės žaidimai“.

,,Tai yra 40-oji mano personalinė autorinės tapybos paroda, iš kurių net 7 yra surengtos muziejuose. Aš daug rengiu parodų ir užsienyje, ir Lietuvoje, bet dar nė karto nebuvau surengusi parodą vidurio Lietuvoje“, – sako H. Bartkutė. Šiauliuose ji parodą surengė pirmąkart.  

Labiausiai mėgsta tapyti gėles
Nuo 1992 metų Lietuvos dailininkų sąjungos narė H. Bartkutė labiausiai mėgsta tapyti gėles. Ji tose gėlėse daugiausia įsivaizduoja žmones. Gėlė gali būti vyras ir moteris.

„Mano žiedai turi prasmę. Užtat reikia įsižiūrėti į paveikslą ir pamatyti tai, ką norėtum  jame įžvelgti, – teigė H. Bartkutė. – Daug kur naudoju ornamentų, nes ornamentai padeda perduoti informaciją. Linija reiškia judėjimą, rutulys reiškia saulę, šilumą ir t. t.“

Anot parodos autorės, jos tapybos darbuose gali perskaityti  informaciją, tik reikia gerai įsižiūrėti.

H. Bartkutė mėgsta tapyti ir abstrakcijas.

,,Buvau Jungtiniuose Arabų Emyratuose pakviesta į rezidenciją. Ten yra labai daug saulės, vandens, šiuolaikiškų, nerealių pastatų. Mane įkvėpė ir dykumos, kurios tęsėsi 4,5 tūkst. kilometrų. Įkvėpta paskutinės rezidencijos, iš kurios grįžau balandžio 3-iąją, sukūriau  seriją darbų ,,Vandenyno atgarsiai“, ,,Ramybės uostas“, ,,Kelias per dykumas“.  

Naudoja autorinę techniką
Visi menininkės darbai yra sukurti autorine technika, nors tai ir yra aliejinė tapyba ant drobės.

„Aš ant drobės dedu daug sluoksnių, tokiu būdu išgaudama faktūras. Vėliau ant padaryto pagrindo tapau aliejiniais dažais. Paskui kūrinį lesiruoju, kad išryškėtų sutrūkinėjimai. Šią autorinę techniką sugalvojau pati ir jau 20 metų dirbu naudodama ir tobulindama ją“, – kalbėjo H. Bartkutė.

Kaip teigia parodos autorė, ji visada tapo tik gerai gerai nusiteikusi ir visada pradėdama tapyti paveikslą pagalvoja, kad tas paveikslas turėtų džiuginti žmones.  

„Pas mus ir taip klimatas yra šaltas, ilga žiema. Nenaudoju jokių tamsių spalvų, noriu, kad kuo daugiau būtų  saulės mano darbuose, kuo daugiau teigiamų emocijų jie atneštų žmonėms“, – teigė H. Bartkutė.  

Anot menininkės, žiūrovui pirmiausia turi patikti spalvinė gama, o žiūrėdamas į paveikslą jis turi pajausti teigiamas emocijas. Dailininkė mėgsta kurti ir interjerams. Jos darbai yra labai šilti, – primena šiek tiek odą, keramiką, freska, – todėl puikiai tinka tiek privačioms, tiek ir visuomeninėms erdvėms.

Dailininkė profesionalė
H. Bartkutė, tekstilininkė, tapytoja, 1983-1984 metais studijavo tekstilę Vilniaus dailės akademijoje. Nuo 1984 iki 1989 žinias gilino Maskvos pramoninės dailės aukštojoje Stroganovo vardo mokykloje, kurioje baigė taikomosios tekstilės specialybę.

Parodose H. Bartkutė dalyvauja nuo 1985 m. Tai ir tarptautinė mini gobeleno paroda ir seminaras Maskvoje (1989 m.), ir respublikinė taikomosios dailės paroda Vilniuje (1990 m.), mini gobelenų paroda Vengrijoje (1998 m.), II lino bienalė Normandijoje (1998 m.), „Nos plus belles histoires brodees“ Paryžiuje (1999 m.), 1997, 1999, 2001 m. tarptautinės tekstilės parodos Kaune. 2000 – 2016 m. kupini personalinių ir grupinių parodų bei nuolatinių ekspozicijų Lietuvoje bei užsienyje. Dailininkės kūrinių yra privačiose kolekcijose Lietuvoje, Rusijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje, Prancūzijoje bei JAV.

2017 05 26 14

Ramūno SNARSKIO nuotr.

Į viršų