Makaronų štrudelis
Reikės tešlai: 320 g miltų, 180 g vandens, 60 g aliejaus, 1 šaukštelio cukraus, 1 šaukštelio druskos.

Pabarstymui: trupučio mocarelos sūrio, šiek tiek parmezano sūrio.

Įdarui: šiek tiek spageti makaronų, šiek tiek vytintos dešros.

Padažui: 200 g konservuotų pomidorų, 0,5 svogūno, 0,5 saujos baziliko, 1 skiltelės česnako, 0,5 šaukštelio druskos, 0,25 šaukštelio rūkytos paprikos miltelių, šiek tiek pipirų.

Visus tešlos ingredientus sumaišykite šaukštu ir užminkykite tešlą. Tešla bus labai elastinga ir minkšta. Įdėkite tešlą į dubenėlį ir sandariai uždarykite. Palikite pastovėti pusvalandį (galima ir ilgiau – iki 3 valandų).

Sudėkite visus padažo ingredientus į virtuvės kombainą arba blenderį ir sumalkite iki vientisos masės.

Išvirkite makaronus pagal rekomendacijas ant pakelio. Nukoškite ir sumaišykite su viena puse pomidorų padažo. Palikite truputį atvėsti. Sutarkuokite mozarella fermentinį ir parmesano sūrį atskirai.

Įkaitinkite orkaitėje kepimo akmenį iki 250-260°C.

Tešlą padalykite į dvi dalis. Padėkite viena pusę tešlos ant kočiojimo kilimėlio ir iškočiokite labai plonai stačiakampį. Pasirinkite ilgesnę tešlos pusę ir išilgai išdėliokite makaronus. Sudėkite dešros gabaliukus ant makaronų ir pabarstykite sūriu.

Užlenkite iš pradžių galus į vidų ir tada susukite štrudelį kaip vyniotinį. Perkelkite jį kepimo popieriaus. Pakartokite su likusia tešlą. Pašaukite abu štrudelius į orkaitę ant kepimo akmens ir kepkite apie 15 minučių, kol štrudeliai taps tamsiai auksinės spalvos. Pateikite su salotomis.

Puikios makaronų salotos su pesto padažu
Reikės: 100 g makaronų, 100 g mocarelos sūrio, 8 vyšninių pomidorų, 1 saujos gražgarsčių, 2 šaukštų pesto, šiek tiek baziliko, šiek tiek druskos, šiek tiek pipirų.

Išverdame makaronus. Neperverdame! Išvirusius makaronus sumaišome su pesto padažu ir leidžiame atvėsti.

Atvėsusius makaronus sumaišome su gražgarstėmis ir vyšniniais pomidorais.

Ant viršaus dedame plėšytą mocarelą, pagardiname druska ir pipirais bei puošiame šviežiu baziliku.

2020 04 17 32

Spalvingos makaronų salotos su daržovėmis
Reikės: 200 g makaronų (virtų), 100 g konservuotų kukurūzų, 100 g vyšninių pomidorų, 1rausvojo svogūno, pagal skonį petražolių.

Padažui: šlakelio alyvuogių aliejaus, šlakelio citrinų sulčių, 1 šaukštelio garstyčių, žiupsnelio rudojo cukraus, pagal poreikį druskos, pagal skonį pipirų.

Makaronus gerai nukošti, galima perplauti šaltu vandeniu, kad nebūtų sulipę. Sudėti į dubenį, kuriame ruošiame salotas.
Svogūną supjaustyti plonais pusžiedžiais, pomidorus – į dvi ar keturias dalis. Sudėti prie makaronų. Kukurūzus gerai nukošti ir taip pat sudėti prie makaronų.

Padažui išmaišyti aliejų, citrinų sultis, garstyčias, cukrų, pagardiname druska ir pipirais. Užpilame salotas, išmaišome, pagardiname smulkintomis petražolėmis.

Makaronai su lašiša ir cukinijomis
Reikės: 250 g makaronų, 250 ml grietinėlės (35 proc. riebumo), 120 g rūkytos lašišos filė, 1cukinijos (jaunos), 0,5 citrinos sulčių, 1 saujos krapų, 1 skiltelės česnako, šiek tiek kaparėlių, šiek tiek druskos, šiek tiek pipirų, šiek tiek aliejaus.

Česnaką išspauskite su česnako spaustuku. Cukiniją supjaustykite skustuku plonomis juostomis. Krapus susmulkinkite.

Užvirkite vandenį ir, įbėrę 1 šaukštelį druskos, išvirkite makaronus.

Kol makaronai verda, įkaitinkite keptuvę su šlakeliu aliejaus ir 1 minutę apkepkite česnakus. Įdėkite cukiniją ir kepkite 2 min. Įdėkite lašišą ir už minutės įpilkite grietinėlę bei citrinos sultis, paskaninkite druska ir pipirais. Kepkite ant vidutines ugnies 3-5 minutes.

Nupilkite samtį vandens, likusio nuo makaronų virimo, į dubenėlį, o makaronus nukoškite. Sumaišykite makaronus su padažu. Jei reikia, iš įpilkite šlakelį vandens, likusio nuo makaronų virimo. Įmaišykite krapus ir kaparėlius.

2020 04 17 46

Sočios makaronų salotos su tunu
Reikės: 200 g makaronų (spiralių, kriauklyčių ar panašių), 200 g tuno savo sultyse, 80 g fermentinio sūrio, 2 kiaušinių (virtų), 2 pomidorų, pagal skonį majonezo, saujelės žalumynų.

Makaronus išvirti, nukošti ir atvėsinti.

Virtus kiaušinius ir sūrį sutarkuoti burokine trintuve. Iš pomidorų išimti sėklytes ir juos supjaustyti kubeliais.

Tuną išskirstyti šakute ir viską sumaišyti su majonezu. Pabarstyti smulkintais žalumynais (tinka svogūnų laiškai, petražolės ar kiti mėgstami).

Saldi makaronų sriuba su uogomis
Reikės: 2,5 l vandens (+250 ml krakmolui ištirpinti), 1 stiklinės braškių (šviežių), 1 stiklinės šaldytų vyšnių, 1 stiklinės makaronų (virtų), 0,5 stiklinės cukraus (galima dėti pagal skonį), 3 šaukštų krakmolo.

Pasaldintame vandenyje išvirti uogas.

Baigiant virti, šaltame vandenyje ištirpinti krakmolą ir supilti į sriubą, išmaišyti. Sudėti makaronus. Pakaitinti iki užvirimo.

Leisti atvėsti. Valgyti šaltą.

Makaronų pyragas
Reikės: 2 stiklinių makaronų (atvėsintų), 5-6 kiaušinių, 0,5 stiklinės cukraus, 5 šaukštų aguonų, žiupsnelio cukraus, sviesto formai patepti.

Į dubenį sudėkite atvėsintus ir nukoštus makaronus (geriausia maži, vaikiški).

Tada įmušti kiaušinius, suberti aguonas, cukrų ir gerai išmaišyti.

Masę sudėti į kepimo formą, pateptą sviestu ir pašauti į 190–200°C temperatūros orkaitę.

Kepti 15–20 minučių.

Spagečiai su citrininiu aguonų padažu
Reikės: 400 g spagečių, 2 šalotinių svogūnų, 50 ml alyvuogių aliejaus, 250 ml grietinėlės, 40 g tarkuoto parmezano, 1 citrinos sulčių ir nutarkuotos žievelės,  2 šaukštų aguonų, druskos, pipirų.

Išvirkite makaronus.

Kol jie verda, susmulkintus svogūnus pakepinkite gilioje keptuvėje įkaitintame alyvuogių aliejuje. Po to supilkite grietinėlę, suberkite parmezaną, išmaišykite ir pavirkite 2 min., paskaninkite druska ir pipirais.

Pyragas su manų kruopomis
Reikės: 1 stiklinės (210 g) manų kruopų, 1 stiklinės (240 g) kefyro, 1 stiklinės (230 g) cukraus, 2 kiaušinių, 1 stiklinės (160 g) miltų, 50–100 g tirpinto sviesto (aliejaus), 1 šaukštelio sodos.

Manų kruopas ir cukrų užpilame 1 stikline kefyro ir paliekame 30 min., kad išbrinktų. Tada supilame išplaktus kiaušinius, ištirpintą sviestą ir persijotus miltus. Supilame nugesintą sodą. Užmaišome tešlą. Supilame į silikoninę arba kepimo popieriumi išklotą forma ir kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 25–30 min.

Pyragą galima paskaninti tarkuota citrinos ar apelsino žievele, vanile, razinomis, riešutais. Razinų ar riešutų užtenka 50–100 g. Galima dalį pyrago nudažyti kakava.

Nukelkite nuo ugnies ir supilkite citrinų sultis, suberkite aguonas, išmaišykite, o tada sudėkite ir išmaišykite spagečius.

Obuolių pyragas su varške
Šiam pyragui galite sunaudoti užsilikusius naminius obuolius, kurie jau valgyti nelabai skanūs, o pyragui labai tiks.

Reikės trupiniams: 180 g šalto sviesto, 280 g miltų, 50 g cukraus, 1 šaukštelio cinamono.

Šaltas sviestas sutarkuojamas į miltus, supilamas cukrus, cinamonas ir rankomis maišome su miltais, kol gaunasi trupiniai. Tą patį galima padaryti virtuviniu kombainu.

Reikės varškės įdarui: 600 g varškės, 150 g cukraus, žiupsnelio druskos, 3 kiaušinių, 0,5 šaukštelio kepimo miltelių.

Varškę, cukrų, kiaušinius išsukame iki vientisos masės. Patogiausia tai daryti virtuviniu kombainu arba blenderiu.

Reikės obuolių sluoksniui: 1-1,2 kg obuolių, 50 g cukraus, 1 šaukštelio cinamono.

Obuolius nulupti ir supjaustyti skiltelėmis. Apibarstyti cukrumi su cinamonu.

Paruoštų trupinių daugiau kaip pusė supilami į paruoštą skardą. Skarda išklojama kepimo popieriumi arba kepama silikoninėje formoje (jos paruošti nereikia). Ant trupinių suberiame obuolius ir paspaudžiame. Ant obuolių dedame varškės sluoksnį, jį išlyginame ir barstome likusiais trupiniais. Kepame 180°C orkaitėje apie 1 val.

2020 04 17 30

Į viršų