Šį kartą šiek tiek pasidomėsime Tailando virtuve ir pradžiuginsime tuos, kurie išsiilgo „kitokio skonio”. Žemiau aprašytas sriubos receptas tiktų ir besidietinantiems, nes riebalų čia visai nedaug, tačiau daugelį kraštiečių gali atbaidyti tas faktas, kad sriuba yra išties aštri (taigi žodis dieta čia vartojamas sąlygiškai, red. past.). Dažnas lietuvis kiek iškreiptai supranta sąvoką „aštrus” ir puikus to pavyzdys – nacionalinės gamybos pomidorų padažai. Ant dažno iš jų puikuojasi užrašas „aštrus” ir, matyt, tam, kad atrodytų, jog gamintojas vartotojui pateikia neva visą jų „spektrą”, tačiau paragavus tampa aišku, kad šitoks „aštrus” padažas tiktų nebent kūdikių mitybai (autoriaus receptorių požiūriu, - red. past.)...

Tačiau jeigu išties esate aštraus maisto mėgėjas, galite pabandyti šį sriubos receptą. (Nurodytas produktų kiekis skirtas 4 porcijoms).

Pirmiausia apie produktus. Jums prireiks pusės didesnės vištos krūtinėlės, saujos ryžių makaronų, 50 g imbiero šaknies, vieno saliero stiebo, 1 žaliosios citrinos (laimo) sulčių, po pluoštelį kalendros, petražolių ir krapų, 2 čili pipirų, 6 š. sojos padažo.

Pakaitalai: galima naudoti ir mums įprastą citriną, tik jos sulčių reikės 3 kartus mažiau. Čia svarbu nepersistengti. Rūgštumas turi būti lengvas ir vos jaučiamas, jokiu būdu ne kaip kopūstienės. O jeigu išvirus paaiškėtų, kad sriuba yra prėska, kad jai „trūksta skonio”, papildomai įpilkite šaukštą sojos padažo. Neturint kalendrų lapelių, bandykite įberti 1 a. š. kalendros grūdelių, prieš tai grūstuvėje juos kiek susmulkinę. Su kitais žalumynais - krapais ir petražolėmis vargo neturėtų būti.

O dabar - prie darbo!

Vištos krūtinėlę supjaustykite skersai skaidulų guliašo dydžio gabaliukais. Imbierą smulkiai sutarkuokite. Vištieną pakepinkite keptuvėje be riebalų (!), kol mėsa pabals, tada supilkite sojos padažą ir pamaišydami pakepinkite dar kokias 5 minutes. Tada keptuvės turinį suverskite į puodą su 1200 ml verdančio vandens, sudėkite imbierą, ryžių makaronus, smulkintą saliero stiebą bei supjaustytus čili pipirus ir, sumažinę liepsną, virkite 10 minučių. Prieš baigiant virti sudėkite pjaustytus žalumynus, įspauskite citrinos sulčių ir nukaiskite. Susiraskite batono arba baltos duonos. Štai ir viskas. Greita, neįprasta, bet tikrai gardu!

Gamino Romualdas Baliutavičius

 

Įspūdžiais pasidalykite el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

 

Į viršų